Στις 19 Ιουλίου 1957, πέντε άνδρες της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στάθηκαν στον χώρο δοκιμών πυρηνικών συσκευών στην έρημο Νεβάδα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Λας Βέγκας. Δίπλα τους υπήρχε μια πινακίδα που έγραφε “Επίκεντρο Έκρηξης. Πληθυσμός: 5 άτομα”..
Όπως φαίνεται σε βίντεο που υπήρχε σε αρχεία της κυβέρνησης, μερικά χιλιόμετρα πάνω από το κεφάλι τους πετούσαν δυο αεροσκάφη F-89. Το ένα αεροσκάφος εκτόξευσε ένα βλήμα που πάνω του είχε μια πυρηνική κεφαλή.
Η κάμερα μεταφέρθηκε στους άνδρες που έδειχναν να περιμένουν κάτι με ανυπομονησία.
Ο εκφωνητής του βίντεο άρχισε να μετρά αντίστροφα. Ξαφνικά, περίπου πέντε χιλιόμετρα πάνω από το κεφάλι των ανδρών το πυρηνικό όπλο εξερράγη.
Τη στιγμή της έκρηξης, ο ένας από τους πέντε άνδρες που φορούσε γυαλιά σήκωσε το κεφάλι του για μη χάσει το θέαμα.
“Συνέβη. Σηκώθηκαν τα αναχώματα. Είναι φοβερό. Έγινε ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους”, φώναζε ο εκφωνητής. Ένα τεράστιο πορτοκαλί σύννεφο καπνού είχε δημιουργηθεί στον ουρανό.
Οι πέντε άνδρες ενθουσιασμένοι και χωρίς να έχουν τραυματιστεί, άρχισαν να κάνουν χειραψίες. Έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον.
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:
Παρόλο που θυμίζει σκηνή από ταινία, πρόκειται για την καταγραφή ενός πραγματικού γεγονότος. Έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης Plumbbob, που ήταν μια σειρά πυρηνικών δοκιμών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 28 Μαΐου και 7 Οκτωβρίου το 1957 στη Νεβάδα. Θεωρήθηκε η μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη σειρά πυρηνικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σκοπός της συγκεκριμένης δοκιμής ήταν να αποδείξει την ασφάλεια των πολιτών σε μια πυρηνική έκρηξη χαμηλής πυκνότητας στην ατμόσφαιρα. Ήθελαν να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς που φοβόντουσαν το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου και να ελέγξουν πως θα χρησιμοποιήσουν ατομικά όπλα για να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα όπλα που κατασκευάζονταν στη Ρωσία.
Ο εκφωνητής έλεγε ότι “ο καθένας θα μπορούσε να ήταν εκεί μαζί τους”!
Σύμφωνα όμως με αναλύσεις επιστημόνων, η έκρηξη ήταν μικρή, μεγέθους των 2 κιλοτόνων. Η πυρηνική βόμβα που κατέστρεψε την Χιροσίμα το 1945 στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο είχε περίπου 8 φορές μεγαλύτερη ισχύ. Οι εθελοντές της Πολεμικής αεροπορίας βρίσκονταν αρκετά μακριά και οι πιθανότητες να προσβληθούν από ραδιενέργεια ήταν λίγες.
Μετά από χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ποιοι ήταν οι πέντε εθελοντές: ο συνταγματάρχης Σίντνεϊ Μπρους, ο αντισυνταγματάρχης Φρανκ Π. Μπολ, οι ταγματάρχες Νόρμαν Μπόντινγκερ και Τζον Χιούζ και ο δεκανέας Ντον Λουτρέλ.
Την κάμερα χειριζόταν ο Τζωρτζ Γιοσιτέικ. Δεν ήταν εθελοντής. Τον προσέλαβαν για να καταγράψει την πυρηνική δοκιμή. Όλοι τους έζησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα, με τους περισσότερους να ξεπερνούν τα 80 έτη της ηλικίας τους.
Το πείραμα όμως, φαίνεται πως δεν απεικόνιζε την πραγματικότητα και την επικινδυνότητα που υπήρχε από μια πυρηνική έκρηξη. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε περισσότερα από 810 εκατομμύρια δολάρια να επανορθώσει για τις ασθένειες που συνδέθηκαν με πυρηνικές δοκιμές.
Η επιχείρηση Plumbbob
Το 1957 στην επιχείρηση Plumbbob έγιναν συνολικά 29 εκρήξεις. Οι περισσότερες δοκιμές έγιναν για την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών για διηπειρωτικά και ενδιάμεσα βαλλιστικά βλήματα, αλλά και για όπλα που θα κατέστρεφαν τα εχθρικά υποβρύχια και μια ενδεχόμενη εναέρια έκρηξη πυραύλου με μικρότερες αποδόσεις.
Έγιναν 43 στρατιωτικές δοκιμές, μελέτες για την ακτινοβολία και δοκιμές των αεροσκαφών. Συμμετείχαν περίπου 18 χιλιάδες άτομα, τα οποία ήταν μέλη της Πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, του στρατού, του ναυτικού.
Ήθελαν να δουν πώς ένας μέσος στρατιώτης θα αντιμετώπιζε φυσικά αλλά και ψυχολογικά μια μάχη πυρηνικών.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έκαναν πειράματα και σε 1.200 γουρούνια. Κάποια από αυτά τοποθετήθηκαν μέσα σε κλουβιά σκεπασμένα με διάφορα υλικά, ώστε να βρεθεί ποιο από όλα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό στην προστασία τους από τη θερμική ακτινοβολία. Τα περισσότερα επιβίωσαν, αλλά είχαν εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 80% του σώματός τους.
Η επιχείρηση θεωρήθηκε επικίνδυνη εξαιτίας της έκθεσης του κόσμου σε τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα σε διάρκεια ενός μήνα. Έρευνα που έγινε τη δεκαετία του ΄80 έδειξε ότι αρκετοί από τους στρατιώτες που είχαν πάρει μέρος σε μία από τις εκρήξεις της επιχείρησης, που ονομάστηκε “Smokey”, έπασχαν από λευχαιμία.
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ