Ο πιλότος της ΡΑΦ, Τζέιμς Τζόνσον ποζάρει ανέμελος με τη Σάλλυ, το αγαπημένο του λαμπραντόρ τον Ιούλιο του 1944. Η φωτογραφία τραβήχτηκε ένα μήνα μετά την απόβαση στη Νορμανδία κι αποτελεί μια από τις ελάχιστες στιγμές ξεγνοιασιάς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πολεμικό Μουσείο της Βρετανίας, δημοσίευσε για πρώτη φορά σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η πλειοψηφία των φωτογραφιών εκείνη την εποχή ήταν ασπρόμαυρες, καθώς η έγχρωμη φωτογραφία αποτελούσε ακόμη μια τεχνολογική καινοτομία στην οποία δεν είχαν πρόσβαση οι πολεμικοί ανταποκριτές.
Φυσικά, το έγχρωμο φιλμ ήταν ακριβότερο του ασπρόμαυρου και η εύρεσή του ήταν δύσκολη.
Παραμένει άγνωστο πώς έφτασαν στα χέρια των φωτογράφων τα πολυπόθητα φιλμ, ωστόσο είναι πιθανό οι φωτογράφοι ανάμεσα στα ασπρόμαυρα πλάνα να έκαναν και προσεχτική χρήση έγχρωμου φιλμ.
Αν και αρκετές έγχρωμες φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικά περιοδικά, ο σκοπός των συγκεκριμένων πλάνων ήταν η πιο “ζωντανή” καταγραφή του πολέμου και όχι ένα ακόμη προπαγανδιστικό εργαλείο.
Μεταξύ του 1942 και 1945, τραβήχτηκαν περίπου 3.000 έγχρωμες φωτογραφίες, οι οποίες ανήκαν στο βρετανικό υπουργείο Πληροφοριών, το οποίο ήταν υπεύθυνο για το ποιες φωτογραφίες θα δημοσιεύονταν στον Τύπο. Από το 1949, όσες έγχρωμες φωτογραφίες διασώθηκαν έγιναν κομμάτι του αρχείου του βρετανικού Πολεμικού Μουσείου που έχει στη διάθεσή του σχεδόν 11 εκατομμύρια φωτογραφίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.
Μέρος των έγχρωμων φωτογραφιών δημοσιεύτηκαν φέτος στο βιβλίο “The Second World War in Colour” και απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας, αλλά και ηγετικές προσωπικότητες του Πολέμου, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
“Οι εικόνες σε αυτό το βιβλίο δείχνουν τις ζωντανές αποχρώσεις από τις φλόγες και τα υφάσματα, τον έντονο μπλε ουρανό, τα μαυρισμένα από τον ήλιο πρόσωπα και τα μυριάδες χρώματα του στρατιωτικού καμουφλάζ”, ανέφερεο συγγραφέας του βιβλίου Ίαν Κάρτερ. “Η ασπρόμαυρη φωτογραφία θέτει ένα εμπόδιο ανάμεσα στο υποκείμενο και τον θεατή, η έγχρωμη φωτογραφία επαναφέρει αυτή την έλλειψη σαφήνειας και αντίκτυπου. Όσο ο πιο καταστροφικός πόλεμος της ιστορίας σβήνει από την ανθρώπινη μνήμη, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να επαναφέρουμε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη ζωή”
Δείτε παρακάτω μερικές από τις έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια:
Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ο Ίαν Κάρτερ είπε: “Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου πλάνα. Μπορείτε να δείτε το μαύρισμα στο πρόσωπο του ανθρώπου και μπορείτε να δείτε ότι είναι ένας βετεράνος της ερήμου. Αυτός ήταν μέρος μιας ολόκληρης σειράς που ελήφθη σε ασπρόμαυρο, με μερικά μόνο χρωματικά πλάνα. Ο στρατιώτης σκοτώθηκε στη Νορμανδία, αλλά απαθανατίζεται από αυτή την εικόνα”.
“Το σημαντικότερο γεγονός σε αυτή τη φωτογραφία είναι το πορτοκαλί. Όταν οι Ολλανδοί απελευθερώθηκαν, κρέμασαν πορτοκαλί σημαίες και φύλλα. Όλα αυτά σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία θα χάνονταν”ανέφερε ο Κάρτερ.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Φωτογραφίες από την εποχή που σχεδόν όλη η Ευρώπη ήταν ένας προσφυγικός καταυλισμός. Πρώτα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τα θύματα του Ράιχ και μετά οι ίδιοι οι Γερμανοί. Γιατί ο πόλεμος δεν κάνει διακρίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr