«Συγγνώμη» ζήτησε η Ιταλίδα πυγμάχος, Άντζελα Καρίνι, από την Αλγερινή, Ιμάνε Κελίφ, για τον τρόπο που της συμπεριφέρθηκε στον αγώνα που είχαν μεταξύ τους στο ρινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Η συμμετοχή της 25χρονης Αλγερινής στους Αγώνες αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη, με αποτέλεσμα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να αγωνιστεί.
“Με στεναχωρεί η διαμάχη”
«Όλη αυτή η διαμάχη με στεναχωρεί», δήλωσε η Καρίνι στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport. «Λυπάμαι και για την αντίπαλό μου. Αν η ΔΟΕ είπε ότι μπορεί να αγωνιστεί, σέβομαι αυτή την απόφαση» είπε η πυγμάχος.
Η Καρίνι, επίσης 25 ετών, δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του αγώνα ήταν ένα βήμα που έπρεπε να κάνει, αλλά εξέφρασε τη λύπη της που δεν έσφιξε το χέρι της Κελίφ μετά.
«Δεν ήταν κάτι που σκόπευα να κάνω», δήλωσε η Καρίνι. «Στην πραγματικότητα, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από εκείνη και όλους τους άλλους. Ήμουν θυμωμένη επειδή οι Ολυμπιακοί μου αγώνες τελείωσαν άδοξα».
Πρόσθεσε ότι αν συναντούσε ξανά την Κελίφ, θα την «αγκάλιαζε».
Σύμφωνα με τη Le Figaro, η Καρίνι είπε, επίσης: “Δεν θα κρίνω την Ιμάνε. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα για την αντίπαλό μου, εκτός από ένα πράγμα: δεν έχει για τίποτα να κατηγορήσει τον εαυτό της. Είναι μια γυναίκα που είναι εκεί για να κάνει τους Αγώνες, όπως εγώ. Ποιος είμαι εγώ να την κρίνω;”.
Η Καρίνι δήλωσε αργότερα στο BBC Sport: «Θα μπορούσε να ήταν ο αγώνας της ζωής μου, αλλά έπρεπε να διαφυλάξω και τη ζωή μου εκείνη τη στιγμή».
«Η Αλγερινή πυγμάχος γεννήθηκε γυναίκα, καταγράφηκε ως γυναίκα, έζησε τη ζωή της ως γυναίκα, πυγμαχεί ως γυναίκα, έχει γυναικείο διαβατήριο», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς.
«Χωρίς αμφιβολία είναι γυναίκες»
Η Αλγερινή πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ και η -δύο φορές- παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ είναι γυναίκες που έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού παρά τη διαμάχη φύλου που έχει επισκιάσει τους αγώνες τους, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ.
Οι δύο τους έλαβαν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 μετά την αποτυχία των κανόνων επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας που εμποδίζουν τους αθλητές με ανδρικά χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.
Η ΔΟΕ πέρυσι αφαίρεσε από την IBA την αναγνώριση ως κορυφαίο όργανο της πυγμαχίας και ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης πυγμαχίας στο Παρίσι 2024.
«Μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία. Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, μεγάλωσαν ως γυναίκες, που έχουν διαβατήρια ως γυναίκες και που αγωνίζονται για πολλά χρόνια ως γυναίκες και αυτός είναι ένας σαφής ορισμός της γυναίκας», είπε ο Τόμας Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία για το ότι ήταν γυναίκες».
Κόντρα ΔΟΕ και IBA για την αλγερινή πυγμάχο
Η ΔΟΕ είπε ότι η απόφαση της IBA να τις αποκλείσει πέρυσι ήταν αυθαίρετη και ήταν η κύρια αιτία για την οργή που έχει σαρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Τόμας Μπαχ είπε ότι η θέση της IBA ήταν μέρος αυτού που είπε ότι ήταν μια εκστρατεία δυσφήμισης:
«Αυτό που είδαμε από τη διεθνή ομοσπονδία από την οποία έπρεπε να αποσύρουμε την αναγνώριση, ότι έχουν αναλάβει πριν από αυτούς τους Αγώνες μια εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Γαλλίας, κατά των Αγώνων, κατά της ΔΟΕ», είπε ο Μπαχ.
«Έχουν κάνει μια σειρά από σχόλια σχετικά με αυτό, τα οποία δεν θέλω να επαναλάβω».
Ο πρόεδρος της IBA Ουμάρ Κρέμλεφ, ένας Ρώσος επιχειρηματίας, έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Μπαχ και της ΔΟΕ για την απόφαση να επιτραπεί στις δύο αθλήτριες να αγωνιστούν στους Αγώνες:
«Θα ζητούσα από όλους να σεβαστούν αυτές τις γυναίκες, να τις σέβονται ως γυναίκες και ως ανθρώπινα όντα», είπε ο Μπαχ. «Όταν μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα, τότε έχεις το ανθρώπινο δικαίωμα κάθε γυναίκας να συμμετέχει σε γυναικείο διοργάνωση».
Ο πατέρας της Κελίφ, Αμάρ είπε στο Reuters ότι ήταν υπερήφανος για την κόρη του και την υποστήριξε να κερδίσει ένα μετάλλιο για την Αλγερία.
Ο Μπαχ είπε ότι η ΔΟΕ ήθελε να διατηρήσει την πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεδομένου του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει, ειδικά για τα μειονεκτούντα μέρη της κοινωνίας, αλλά έπρεπε να δημιουργηθεί μία νέα παγκόσμια ομοσπονδία.
«Πολύ ξεκάθαρα ναι», είπε όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να δει την πυγμαχία στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Η πυγμαχία είναι ένα από τα πιο παγκόσμια αθλήματα, ένα άθλημα με πολύ υψηλές κοινωνικές αξίες. Σε κάθε χώρα πολλοί πυγμάχοι τείνουν να προέρχονται από μη προνομιούχα μέρη της κοινωνίας και η πυγμαχία τους προσφέρει πολλές ευκαιρίες όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο αλλά και εκτός γηπέδου», πρόσθεσε.
«Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό με αυτό που συμβαίνει με την Ιμάνι στα social mediamtx. Επειδή έχει ξεκαθαρίσει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της και η πυγμαχία δίνει την ευκαιρία να εκφραστεί και της δίνει εμπιστοσύνη να το πράξουν.»
Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας βραβεύει την Καρίνι σαν νικήτρια
Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας, που είδε την ΔΟΕ να της αφαιρεί πέρυσι την αναγνώριση ως κορυφαίο όργανο της πυγχμαχίας, γνωστοποίησε ότι ν αποφάσισε να πληρώσει την Άντζελα Καρίνι, μετά από την ήττα της από την Ιμάνι Κελίφ με έπαθλο που θα της δινόταν αν έπαιρνε το χρυσό μετάλλιο.
“Θα ανταμειφθεί χρηματικά σαν να είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος της Iba, Ουμάρ Κρέμλεφ, με το έπαθλο να είναι της τάξης των 100.000 δολαρίων, ως “καθαρό” ποσό.
Από αυτά τα χρήματα η Καρίνι θα πάρει 50.000 δολάρια ενώ τα υπόλοιπα θα τα μοιραστούν ο προπονητής της και η ιταλική ομοσπονδία πυγμαχίας (Fpi), που από την πλευρά της όμως εγκαταλείψει πρόσφατα την Iba για να ενταχθεί σε μία νέα ένωση με την ονομασία “World Boxing”.
Σημειώνεται πως η απονομή χρηματικού βραβείου στην Καρίνι από την πλευρά της Iba προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τον εκπρόσωπο της IOC, Μαρκ Άνταμς να αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Η απόφαση της Iba να δώσει χρηματικό έπαθλο στην Άντζελα Καρίνι λέει πολλά για την αξιοπιστία των ανθρώπων της , αρκεί να δει κάποιος τα σχόλιά τους για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Γαλλία. Δεν θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή πάνω τους”.
Τι είπε η Ιμάν Κελίφ για τις επιθέσεις μίσους που δέχεται
Να σταματήσουν οι επιθέσεις, οι εκφράσεις μίσους και γενικότερα ο εκφοβισμός των αθλητών, ζήτησε η Αλγερινή πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ, στην πρώτη συνέντευξή της μετά τον κυκεώνα άγνοιας, παραπληροφόρησης και fake news εναντίον της.
Η Ολυμπιονίκης πυγμάχος Ιμάν Κελίφ, στην πρώτη της συνέντευξη μετά το κύμα μίσους που δέχτηκε για το φύλο της, δηλώνει ότι τέτοιες συμπεριφορές “βλάπτουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια” και ζητά να σταματήσει ο εκφοβισμός των αθλητών, αφού επηρεάστηκε πολύ από τις διεθνείς αντιδράσεις εναντίον της.
Η Αλγερινή αθλήτρια μίλησε για την ταραχώδη ολυμπιακή εμπειρία της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SNTV. “Στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου να τηρήσουν τις ολυμπιακές αρχές και τον Ολυμπιακό Χάρτη, να απέχουν από τον εκφοβισμό όλων των αθλητών, γιατί αυτό έχει επιπτώσεις, τεράστιες επιπτώσεις” τόνισε η ίδια στα αραβικά, και πρόσθεσε:
“Μπορεί να καταστρέψει τους ανθρώπους, μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις και το μυαλό των ανθρώπων. Μπορεί να διχάσει τους ανθρώπους. Και γι’ αυτό, τούς ζητώ να απέχουν από τον εκφοβισμό”.
Οι νίκες της Κελίφ και της -επίσης πυγμάχου- Lin Yu-ting από την Ταϊβάν στο ρινγκ του Παρισιού αποτέλεσαν μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες των Αγώνων του Παρισιού. Και οι δύο γυναίκες κατέκτησαν τα πρώτα τους ολυμπιακά μετάλλια, παρά τις διαδικτυακές προσβολές που δέχτηκαν, οι οποίες βασίζονταν σε ανυπόστατους ισχυρισμούς σχετικά με το φύλο τους.
Η 25χρονη Κελίφ αναγνώρισε την πίεση και τον πόνο από αυτή τη δοκιμασία, ενώ αγωνιζόταν μακριά από την πατρίδα της στο σημαντικότερο γεγονός της αθλητικής της καριέρας. “Έχω επαφή με την οικογένειά μου δύο ημέρες την εβδομάδα. Ελπίζω ότι δεν επηρεάστηκαν εντόνως” δήλωσε η ίδια.
“Ανησυχούν για μένα. Θεού θέλοντος, αυτή η κρίση θα κορυφωθεί με ένα χρυσό μετάλλιο και αυτή θα ήταν η καλύτερη απάντηση” πρόσθεσε.
Η όλη επίθεση που δέχονται οι δύο αθλήτριες πηγάζει από τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας -η οποία έχει αποκλειστεί μόνιμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες- ότι τόσο η Khelif όσο και η Lin απέτυχαν σε ελέγχους καταλληλότητας για το αγώνισμα των γυναικών, στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Η Κελίφ αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν είχε υποβληθεί σε άλλους ελέγχους εκτός από έλεγχο ντόπινγκ, λέγοντας ότι δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, που στάθηκαν αποφασιστικά στο πλευρό της.
“Ξέρω ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή με δικαίωσε και είμαι χαρούμενη με αυτή την εξέλιξη γιατί παρουσιάζει την αλήθεια” δήλωσε.
Η ίδια έχει δεχτεί μαζική υποστήριξη στους αγώνες της, προκαλώντας επευφημίες όταν μπαίνει στην αρένα και πλήθος κόσμου που ανεμίζει αλγερινές σημαίες φωνάζοντας το μικρό της όνομα.
Η Κελίφ ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την αποτρέψει από την προσπάθειά της να διεκδικήσει το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Αλγερίας στην πυγμαχία γυναικών. “Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη κανενός” λέει μία ημέρα μετά τη νίκη επί της Άννα Λούκα Χάμορι από την Ουγγαρία.
“Ήρθα εδώ για ένα μετάλλιο και για να αγωνιστώ για ένα μετάλλιο. Σίγουρα θα αγωνιστώ για να βελτιωθώ (και) να γίνω καλύτερη, και Θεού θέλοντος, θα βελτιωθώ, όπως κάθε άλλος αθλητής”.
Αν και γνωρίζει την παγκόσμια συζήτηση που γίνεται για εκείνη, η Κελίφ επισημαίνει πως έχει απέχει απ’ όσα λέγονται. “Ειλικρινά, δεν παρακολουθώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει μια ομάδα ψυχικής υγείας που δεν μας αφήνει να ακολουθούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε εγώ είτε άλλοι αθλητές. Είμαι εδώ για να αγωνιστώ και να πάρω ένα καλό αποτέλεσμα”.
Μιλώντας για τη νίκη του Σαββάτου που πέτυχε, όπου μετά το τέλος του αγώνα πήγε στο κέντρο του ρινγκ, χαιρέτησε τους οπαδούς της, γονάτισε και ξέσπασε σε κλάματα, εξομολογείται πως “δεν μπορούσα να ελέγξω τα νεύρα μου”.
“Μετά τη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης και τη νίκη, υπήρχε ένα μείγμα χαράς αλλά ταυτόχρονα είχα επηρεαστεί πολύ, γιατί ειλικρινά δεν ήταν καθόλου εύκολο να το περάσω όλο αυτό. Ήταν κάτι που πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.
ΔΟΕ: «Αυθαίρετα και αναξιόπιστα τα τεστ σε Κελίφ και Λιν»
Τα τεστ φύλου που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) στην Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία και την Λιν Γιου-τινγκ από την Ταϊβάν, στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα που οδήγησαν στον αποκλεισμό τους, έγιναν κατά τρόπο αθέτιμο και στερούνταν αξιοπιστίας, δήλωσε την Κυριακή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
Και οι δύο, έλαβαν άδεια να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, παρά το γεγονός ότι είχαν αποκλειστεί κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2023, αφού η IBA είπε ότι απέτυχαν σε τεστ καταλληλότητας φύλου.
Η ΔΟΕ είπε ότι η διαδικασία, που έγινε μόλις προς το τέλος του διαγωνισμού αφού οι πυγμάχοι είχαν ήδη αγωνιστεί σε αρκετούς αγώνες, ήταν εντελώς αυθαίρετη: «Αυτές τα τεστ δεν είναι νόμιμα. τα ίδια τα τεστ, η διαδικασία, δεν είναι νόμιμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου.
«Οι εξετάσεις, η μέθοδος των τεστ , η ιδέα που έγινε σε μία νύχτα. Τίποτα από αυτά δεν είναι θεμιτό και αυτό δεν αξίζει καμία απάντηση», είπε ο Άνταμς.
Η ΔΟΕ πέρυσι αφαίρεσε την IBA από την ιδιότητά της ως κυρίαρχο όργανο της πυγμαχίας για θέματα διακυβέρνησης και χρηματοδότησης και ανέλαβε την ευθύνη του αγωνίσματος πυγμαχίας των Αγώνων του Παρισιού, εφαρμόζοντας κανόνες επιλεξιμότητας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2021.
Τόσο Κελίφ όσο και η Λιν έχουν φτάσει πλέον στους ημιτελικούς στις κατηγορίες βάρους τους στο Παρίσι.
«Τι υπέροχη είναι η Γιου-τινγκ» , έγραψε ο πρόεδρος της Ταϊβάν λάι Τσινγκ-τε στη σελίδα του στο Facebook μετά τη νίκη της πυγμάχου το Σάββατο που την έστειλε στα ημιτελικά στους Αγώνες του Παρισιού.
«Τις τελευταίες ημέρες, ο λαός της Ταϊβάν έχει αγανακτήσει με τη συκοφαντία εναντίον της. Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση, η Γιου-τιγκ είναι ατρόμητη και χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να συντρίψει τις φήμες. Ας συνεχίσουμε να την επευφημούμε!»
Ο πατέρας της Κελίφ, Αμάρ είπε στο «Reuters» ότι ήταν περήφανος για την κόρη του και την υποστηρίζει για να κερδίσει ένα μετάλλιο για την Αλγερία.
«Τα τεστ έγιναν αυθαίρετα», είπε ο Άνταμς. «Το ίδιο το γεγονός ότι η απόφαση να γίνουν επί τόπου εκεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα… Δεν είμαι σίγουρος ποια ήταν τα κριτήρια».
Ερωτηθείς εάν είχαν στοχοποιηθεί οι δύο αθλήτριες, είπε: «Το πιστεύουμε».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, News24/7,AP
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολυμπιακοί αγώνες. Το σημερινό πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών – Ώρα μεταλλίου για Καραλή
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ