Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 ο αμερικανός Τζέσε Όουενς θριάμβευσε μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου μπροστά στον Χίτλερ, τρέχοντας γρηγορότερα από όλους τους άλλους δρομείς.
Φορούσε παπούτσια Adidas που φτιάχνονταν σε ένα εργοστάσιο μιας μικρής γερμανικής πόλης στη Βαυαρία με το όνομα Herzogenaurach. Τη φίρμα είχαν δημιουργήσει οι αδελφοί Dasslers, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο ναζιστικό κόμμα από το 1933, ο ένας ενδεχομένως χωρίς τη θέλησή του. Το 1944 οι σύμμαχοι διαπίστωσαν ότι οι απώλειες των αρμάτων μάχης είχαν αυξηθεί σημαντικά από τα γερμανικά πυρά.
Αιτία ήταν ο εκτοξευτής πυραύλων «Panzerschreck» (ο τρόμος των τανκ).
Ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιαρματικό όπλο που κατασκευαζόταν στο ίδιο εργοστάσιο που έφτιαχνε τα παπούτσια του Τζέσε Όουενς μόλις 8 χρόνια νωρίτερα.
Μηχανές συγκόλλησης στη θέση των ραπτομηχανών
Το χιτλερικό καθεστώς χρησιμοποίησε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την παραγωγή πολεμικού εξοπλισμού και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η γερμανική βιομηχανία μετατράπηκε σε πολεμική μηχανή.
Στα τέλη του 1944 το εργοστάσιο της Hugo Boss στην πόλη Metzingen της Νότιας Γερμανίας σταμάτησε να φτιάχνει κοστούμια και δερμάτινα παλτό και άρχισε να κατασκευάζει ρουλεμάν. Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa κατασκεύαζε ραντάρ για την πολεμική αεροπορία, τη Luftwaffe, ενώ οι ξυλουργικές μονάδες έφτιαχναν εξαρτήματα γiα πολεμικά αεροσκάφη όπως το Heinkel He 162, ένα από τα πρώτα πολεμικά αεροσκάφη αυτού του τύπου στην ιστορία.
Επειδή υπήρχε μεγάλη έλλειψη μετάλλου και χρησιμοποιήθηκε ξύλο.
Το 1943 ο γερμανικός στρατός άρχισε να υποχωρεί σε όλα τα μέτωπα. Τον Δεκέμβριο έγινε η τελευταία παραγωγή παπουτσιών στο εργοστάσιο της Adidas. Το καθεστώς διέταξε να σταματήσει η παραγωγή προϊόντων για πολίτες και οι μηχανές κατασκευής παπουτσιών στο εργοστάσιο των αδελφών Dassler αντικαταστάθηκαν με εξοπλισμό συγκόλλησης για την κατασκευή οπλισμού.
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλοι στο Herzogenaurach εργάζονταν για τον στρατό.
Η τοπική βιοτεχνία δερμάτινων ειδών έπαψε να ράβει τα παραδοσιακά βαυαρικά σορτς και άρχισε να παράγει σακούλες για το ψωμί και σακίδια για τους στρατιώτες.
Μια άλλη οικογενειακή επιχείρηση έφτιαχνε εξαρτήματα για τις τορπίλες που χρησιμοποιούσε το ναυτικό.
Οι Γερμανοί επέταξαν πολλές βιομηχανικές μονάδες αλλά και βιοτεχνίες και σε όλες τις κατακτημένες χώρες.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ στις κατακτημένες χώρες οι βιοτεχνίες κατέρρευσαν μετά τον πόλεμο, στη Γερμανία η βιομηχανία αναστήθηκε με εκπληκτικούς ρυθμούς. Δεκάδες γερμανικές επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν με τους ναζί ανέκαμψαν αμέσως με τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ και σύντομα έκαναν και εξαγωγές στις χώρες που και με τη δική τους βοήθεια, είχαν καταστραφεί από το ναζιστικό στρατό.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Hugo Boss. Ο ράφτης του Χίτλερ, που έφτιαχνε τις στολές των Ναζί με εργάτες από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κρατούσε σκλάβους στο εργοστάσιο και στο σπίτι του είχε πάντα ένα κάδρο του Φύρερ
Ειδήσεις σήμερα:
- ΕΔΕ για τον καθηγητή ΕΠΑΛ στην Εύβοια. Μαθητές τού έκαναν μασάζ ενώ ήταν ημίγυμνος
- Το Χαλάνδρι αποκτά δικό του σεισμολογικό σταθμό μετά τις δονήσεις των τελευταίων ημερών
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Επιδεινώθηκε η υγεία του. Παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια
- “Δεν έχω Οξυγόνο”. Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για τα Τέμπη. Πού διοργανώνονται διαμαρτυρίες την Κυριακή
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ