Στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν πωλούν τα παιδιά τους για να επιβιώσουν από την πείνα. Η ανθρωπιστική κρίση
Το δεύτερο χειμώνα αφότου ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν και πάγωσαν τα ξένα κεφάλαια, εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν ζουν στο χείλος της λιμοκτονίας.
Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του ΟΗΕ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, πολλοί Αφγανοί αναγκάζονται να πουλούν όργανά τους, ή τις κόρες τους και να δίνουν ναρκωτικά στα πεινασμένα παιδιά τους για να κοιμηθούν έστω και νηστικά. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αμπντούλ Γουαχάμπ: «Τα παιδιά μας κλαίνε, δεν κοιμούνται, δεν έχουμε τροφή να τους δώσουμε. Πάμε, λοιπόν στο φαρμακείο, αγοράζουμε χάπια και τους τα δίνουμε για να κοιμηθούν», λέει στο BBC
Και δεν είναι ο μοναδικός κάτοικος της Χεράτ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν, που καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο για να αποκοιμίσει τα νηστικά παιδιά του. Στην ερώτηση πόσοι δίνουν αντικαταθλιπτικά χάπια στα παιδιά τους για να κοιμηθούν «πολλοί, όλοι μας» απάντησαν καμιά δεκαριά άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου και τον Γουαχάμπ.
Γιατροί λένε ότι όταν χορηγούνται χάπια σαν κι αυτά σε υποσιτισμένα παιδιά, μπορεί να προκαλέσουν από ηπατική βλάβη μέχρι χρόνια κόπωση, διαταραχές συμπεριφοράς και ύπνου.
Οικογένειες Αφγανών μοιράζονται λίγα κομμάτια ψωμί
Πολλές οικογένειες Αφγανών προσπαθούν να επιζήσουν με μερικά κομμάτια ψωμί καθημερινά, τα τρώνε ξερά το πρωί και το βράδυ τα βουτούν στο νερό για να μουσκέψουν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στο Αφγανιστάν είναι σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Η πλειοψηφία των ανδρών στον οικισμό έξω από τη Χεράτ με τα χιλιάδες πλινθόκτιστα σπίτια, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι και πληγέντες από τον πόλεμο και τις φυσικές καταστροφές Αφγανοί, είναι μεροκαματιάρηδες. Αλλά αφότου κατέλαβαν οι Ταλιμπάν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, πάγωσαν τα ξένα κεφάλαια που εισέρρεαν στο Αφγανιστάν επιταχύνοντας μια κατάρρευση της οικονομίας με αποτέλεσμα οι άνδρες αυτοί να μη βρίσκουν δουλειά τις περισσότερες μέρες, κι όταν βρίσκουν να βγάζουν κάτι παραπάνω από ένα δολάριο τη μέρα.
Αφγανοί πουλούν όργανά τους για να επιζήσουν
Έτσι πολλοί καταφεύγουν σε ακραία μέτρα για να μη λιμοκτονήσουν οι οικογένειές τους, όπως ένας άνδρας ηλικίας γύρω στα 20 που έδειξε στο BBC μια τεράστια ουλή στο πλευρό του μετά την αφαίρεση του νεφρού του.
«Δεν υπάρχει διέξοδος. Άκουσα ότι μπορεί κανείς να πουλήσει ένα νεφρό στο τοπικό νοσοκομείο., Πήγα εκεί και τους είπα ότι ενδιαφερόμουν. Λίγες εβδομάδες αργότερα μου τηλεφώνησαν. Μου έκαναν κάποιες εξετάσεις και μετά μια ένεση με κάτι που με έκανε να χάσω τις αισθήσεις μου. Φοβόμουν, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή».
Από τα 3.100 δολάρια που πήρε για το νεφρό του, τα περισσότερα τα ξόδεψε για να ξοφλήσει δανεικά που είχε πάρει για να αγοράσει τρόφιμα για την οικογένειά του.
Κάτοικοι του Αφγανιστάν πουλούσαν και παλιότερα όργανά τους, αλλά με την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, διαπιστώνουν ότι και πάλι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Πουλούν τα ανήλικα κορίτσια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα
Μια νεαρή μητέρα πούλησε προ επταμήνου ένα νεφρό της για να μπορέσουν να ξοφλήσουν δανεικά που είχαν πάρει για να αγοράσουν ένα κοπάδι πρόβατα. Τα ζώα πέθαναν στη διάρκεια πλημμύρας πριν από λίγα χρόνια και τώρα δεν έχουν τρόπο να επιβιώσουν.
Τα 2.700 δολάρια που πήρε η γυναίκα για το νεφρό της δεν είναι αρκετά κι έτσι αναγκάζονται να πουλήσουν τη δίχρονη κορούλα της, κατ’ απαίτηση των δανειστών. «Ντρέπομαι για την κατάστασή μας. Μερικές φορές νιώθω ότι είναι καλύτερα να πεθάνω παρά να ζω έτσι», λέει ο άνδρας της.
Η ιστορία αυτή είναι πολύ συνηθισμένη για χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων στο Αφγανιστάν – μια άδικη μοίρα που σφραγίζει τις ζωές κοριτσιών, όπως η τετράχρονη Νάζια. «Δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε τρόφιμα κι έτσι ανακοίνωσα στο τοπικό τζαμί ότι θέλω να πουλήσω την κόρη μου», λέει ο πατέρας της, Χαζρατουλάχ. Όταν κλείσει τα 14 το κορίτσι θα σταλεί στην επαρχία Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν για να παντρευτεί το αγόρι μιας ντόπιας οικογένειας. Μέχρι στιγμής ο πατέρας της έχει λάβει δύο προκαταβολές, αλλά χρησιμοποίησε τα περισσότερα χρήματα για να αγοράσει φάρμακα για τον μικρότερο, υποσιτισμένο γιο του.
Η αύξηση των κρουσμάτων υποσιτισμού αντανακλά τις επιπτώσεις της πείνας σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στο Αφγανιστάν. Μόνον τη φετινή χρονιά οι εισαγωγές υποσιτισμένων στις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με το 2021.
Τι κάνει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν για να αντιμετωπίσει την πείνα; «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων στο Αφγανιστάν και του παγώματος περιουσιακών του στοιχείων στο εξωτερικό. Η κυβέρνησή μας προσπαθεί να προσδιορίσει πόσοι πραγματικά έχουν ανάγκη, καθώς πολλοί ψεύδονται για τις συνθήκες τους πιστεύοντας ότι θα λάβουν βοήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στη Χεράτ, Χαμιντουλάχ Μοταουακίλ. Κι υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης σε ορυχεία σιδήρου και ένα πρότζεκτ αγωγού φυσικού αερίου. Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα και ο εφιάλτης της πείνας θα συνεχίζεται, όπως φαίνεται, για εκατομμύρια οικογένειες Αφγανών, που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από τους Ταλιμπάν και τη διεθνή κοινότητα.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
- Καραμανλής. «Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας». Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
- Κινηματογραφική ληστεία σε μουσείο της Γαλλίας. Έκλεψαν «εθνικό θησαυρό» 7 εκατ. ευρώ και παγίδευσαν τα περιπολικά με καρφιά
- Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός. Tι είπε στην απολογία του. Ένταση έξω από τα δικαστήρια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ