Ο Στίβι Γουόντερ γεννήθηκε τυφλός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αξιοποιήσει το ταλέντο του στη μουσική και να κάνει μια εκπληκτική καριέρα.
Γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1950. Έζησε πολλές στερήσεις καθώς ήταν από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του κακοποιούσε τη μητέρα του και την έβγαλε στην πορνεία. Απελπισμένη πήρε τα παιδιά της και έφυγε αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και καταφύγιο στο Ντιτρόιτ. Εκεί ο Στίβι έμαθε να παίζει πιάνο, φυσαρμόνικα και ντραμς πριν καν συμπληρώσει το δέκατο έτος. Το ταλέντο του τράβηξε την προσοχή του Ronnie White του συγκροτήματος The Miracle και τον πήγε για ακρόαση στον ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρίας Motown Records Berry Gordy Jr.
Ο έμπειρος μάνατζερ είδε το ταλέντο του και αποφάσισε ότι η τυφλότητα, σε συνδυασμό με την παιδική ηλικία θα τον κάνουν εύκολα αποδεκτό στο κοινό.
Έτσι, το1961 σε ηλικία μόλις έντεκα ετών, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο. Στα 13 του σκαρφάλωσε στην κορυφή με το δημοφιλέστερο άλμπουμ.
Από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του είναι το περίφημο Happy Birthday, το I just call to say i love you, Master Blaster, Superstition και από τις πρώτες του επιτυχίες, « The Key of Life », «Sir Duke», «I Wish», « Pastime Paradise» και « Isn’t She Lovey ».
Το γεγονός ότι γεννήθηκε τυφλός έχει άραγε επηρεάσει τη μουσική του;
Το 1975 ο Στίβι δήλωσε στους The New York Times:« Το γεγονός ότι είμαι τυφλός έπαιξε ρόλο στο ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φαντασία μου για να πάω σε μέρη και για να γράψω στίχους για όσα έχω ακούσει από τους ανθρώπους, καθώς μιλάνε για αυτά. Στη μουσική, μπορώ να συνδυάσω όσα λένε οι άνθρωποι με ό,τι υπάρχει μέσα μου ». Σε άλλη συνέντευξη του έχει αναφέρει πως ποτέ δεν σκέφτηκε ότι το να είσαι μαύρος και τυφλός είναι μειονέκτημα, δηλώνοντας περήφανος για τον εαυτό του. Σε ηλικία πέντε ετών μάλιστα, είπε στη μητέρα του: «Μην στεναχωριέσαι που είμαι τυφλός, γιατί είμαι χαρούμενος».
Το ατύχημα
Κάτι το οποίο δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του είναι το ατύχημα με αυτοκίνητο, που του συνέβη, στις 6 Αυγούστου του 1973. Μόλις στα 23 παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και έμεινε σε κώμα για τέσσερις ημέρες. Θεώρησε τον εαυτό του ευλογημένο καθώς ο θεός του έδωσε και άλλο χρόνο για να κάνει πράγματα που δεν θα είχε κάνει ποτέ. Μέσα από το ατύχημα βγήκε πιο δυνατός. Μάλιστα για εκείνον η ημερομηνία αυτή ήταν σημαδιακή γιατί και ο γιος του γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1988. Το 2019 χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση νεφρού. Αισιόδοξος από τη φύση του, κάνει υπομονή δίνει δύναμη στους δικούς του και συνεχίζει να ασχολείται με την μεγάλη ευλογία της ζωής του: τη μουσική.
Βραβεία
Το 2008 κατέλαβε τη πέμπτη θέση στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Billboard για τους 100 Μεγαλύτερους Καλλιτέχνες όλων των Εποχών.
Η « δωδεκάχρονη μεγαλοφυΐα » όπως τον αποκαλούν έχει λάβει 25 βραβεία Γκράμι, τα περισσότερα που έχουν ποτέ απονεμηθεί σε άνδρα καλλιτέχνη. Το 1975 ο Πολ Σάιμον κέρδισε το Γκράμι και τον ευχαρίστησε, επειδή εκείνη τη χρονιά δεν είχε βγάλει δίσκο και έτσι το βραβείο πήγε στον Σάιμον.
Φυσικά δεν λείπει από τη συλλογή του ένα βραβείο Όσκαρ και επανειλημμένες διακρίσεις από περιοδικά όπως το Ρόλινγκ Στόουν. Η μουσική του έχει ιδέες από την κλασική μουσική, τη σόουλ, τη ρέγκε, τη ροκ, τη φάνκι, τα γκοσπελ.
Αναμφισβήτητα είναι ένας από τους μαύρους καλλιτέχνες που σε δύσκολες εποχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατάφεραν να γίνουν αποδεκτοί από το λευκό κοινό και η μουσική των αφοραμερικανών να ακουστεί χωρίς διακρίσεις.
Κάτι που στην εποχή του δεν ήταν δεδομένο αλλά ζητούμενο.
Μαζί με τον Chuck Berry, Ray Charles, Little Richard, Marvin Gaye, Jimi Hendrix και την Tina Turner, έδωσε τη δική του ειρηνική μάχη μέσα από τις νότες και κέρδισε έναν ύπουλο και επίμονο αντίπαλο. Τον ρατσισμό.
Ο Στίβι είναι επίσης διάσημος για το έργο του ως πολιτικός ακτιβιστής, συμπεριλαμβανομένης της καμπάνιας που διεξήγαγε το 1980 για να γίνουν τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2009, ανακηρύχτηκε “Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών”.
Επιρροή του σε άλλους καλλιτέχνες
Ο Στίβι έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς κορυφαίους μουσικούς. Ο Έλτον Τζον δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι: όπου κι αν πάω στον κόσμο, πάντα παίρνω ένα αντίγραφο των τραγουδιών από το “The Key of Life”. Για μένα, είναι το καλύτερο άλμπουμ που έχει φτιαχτεί ποτέ και πάντα με κατακλύζει δέος όταν το ακούω ». Ο Μάικλ Τζάκσον ανέφερε ότι ‘ The Key of Life ’ είναι το αγαπημένο του άλμπουμ από το Stevie Wonder και ο Τζορτζ Μάικλ το χαρακτήρισε ως το αγαπημένο του άλμπουμ όλων των εποχών.
αρχική εικόνα: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Γεννήθηκα μες στα σκυλάδικα. Έζησα μες στα σκυλάδικα, παίζοντας και τραγουδώντας ό,τι δεν μπορεί να φανταστεί κανένας». Η θητεία του Σωκράτη Μάλαμα και τα χρόνια της ξενιτιάς
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr