Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 51 εκατομμύρια Ιταλοί προκειμένου να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο. Με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, φαβορί για τη νίκη είναι η ακροδεξιά υποψήφια, Τζόρτζια Μελόνι, κάτι που, αν επαληθευτεί, θα οδηγήσει στην πλέον ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί ώρα Ιταλίας (08:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 11 το βράδυ (12:00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), όταν και αναμένονται τα exit polls, που θα δώσουν μια πρώτη γεύση για το εκλογικό αποτέλεσμα
Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα. Τότε η προσοχή θα στραφεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών και τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό.
Ο Ματαρέλα θα επιλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να διευθετηθεί το τελικό σχήμα του συνασπισμού και το πρόγραμμά του για την κυβέρνηση.
Ποιοι διεκδικούν την ψήφο των Ιταλών
Δύο είναι οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση:
- το “συντηρητικό” μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα του Βορά του Ματέο Σαλβίνι και την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι)
- και το “προοδευτικό” μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).
Ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον Τζουζέπε Κόντε, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο “Κεντρώο Πόλο”, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
Ανησυχία για αυξημένη αποχή
Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες. 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.
Κοινή έκκληση όλων των κομμάτων είναι οι πολίτες να σπεύσουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς ο φόβος είναι ότι η αποχή θα ξεπεράσει το 30%.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τουλάχιστον στο ένα τρίτο της χώρας, κατά τη διάρκεια, σχεδόν όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις, γεγονός που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.
Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.
Προβληματισμός στην Ε.Ε.
Προβληματισμός και ανησυχία για την προοπτική να αναλάβει την εξουσία ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία επικρατεί στις Βρυξέλλες. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην Ιταλία, την τρίτη οικονομία της Ε.Ε. και ιδρυτικό της μέλος, θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία.
Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε. Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.
Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.
Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ.
Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε κατηγορηματικό μήνυμα από τις ΗΠΑ: “Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, όμως αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία για να αντιδράσουμε. Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών”.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr