Στην ταινία “Επιχείρηση Βαλκυρία” ο Τομ Κρουζ δέχτηκε να υποδυθεί τον συνταγματάρχη, όταν είδε την καταπληκτική τους ομοιότητα. Τα γυρίσματα ξεκινούσαν πάντα με ενός λεπτού σιγή (βίντεο)

Στην ταινία “Επιχείρηση Βαλκυρία” ο Τομ Κρουζ δέχτηκε να υποδυθεί τον συνταγματάρχη, όταν είδε την καταπληκτική τους ομοιότητα. Τα γυρίσματα ξεκινούσαν πάντα με ενός λεπτού σιγή (βίντεο)

Η κινηματογραφική ταινία «Επιχείρηση Βαλκυρία», με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, στον ρόλο του συνταγματάρχη Κλάους Φον Στάουφεμπεργκ, έχει χαρακτηριστεί μια από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών, με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφέροντας κέρδη 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συνταγματάρχης Κλάους Φον Στάουφεμπεργκ

Ο συνταγματάρχης Κλάους Φον Στάουφεμπεργκ

Η ταινία αφορά στην οργάνωση ενός πραξικοπήματος, ενάντια στο χιτλερικό καθεστώς αλλά και την δολοφονία του ηγέτη των Ναζί. Μια απόπειρα που πραγματοποιήθηκε, αλλά απέτυχε. Ηγετικό στέλεχος του πραξικοπήματος ήταν ο συνταγματάρχης Κλάους Φον Στάουφενμπεργκ.

Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων η παραγωγή αντιμετώπισε αρκετές αναποδιές, ακόμα και με το νόμο.

Η Γερμανία, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, έχει πολύ αυστηρή νομοθεσία για την δημόσια έκθεση της σβάστικας, κυρίως σε κινηματογραφικές παραγωγές.

Έτσι ο παραγωγός της ταινίας, έπρεπε να προβάλλει αρκετά το σύμβολο, με τρόπο που δεν θα πρόσβαλε την αισθητική της ταινίας, αλλά θα τον απάλλασσε και από τα προβλήματα με το νόμο. Γύρω από τις περιοχές που πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα υπήρχαν προειδοποιητικές πινακίδες, με σαφείς διευκρινήσεις που ξεκαθάριζαν ότι επρόκειτο για γύρισμα ταινίας. Μάλιστα, ένας κάτοικος άσκησε δίωξη για την έγκριση που δόθηκε για τα γυρίσματα, θεωρώντας ότι πρόκειται να βεβηλώσουν και να συκοφαντήσουν την χώρα του.

Το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, αρχικά, απαγόρευσε τα γυρίσματα μέσα στον χώρο του «Bendler Block», που ήταν το αρχηγείο της ομάδας του Στάουφενμπεργκ, αλλά και το σημείο όπου μετά την αποτυχία της επιχείρησης Βαλκυρία, πυροβολήθηκαν εξ’ επαφής  οι πραξικοπηματίες. Οι υπεύθυνοι, υποχώρησαν ύστερα από τις συνεχής εκκλήσεις του Τομ Κρούζ και του σεναριογράφου-σκηνοθέτη της ταινίας, Κρίστοφερ Μακουάρι. Η ταινία, ξεκινάει με ένα απόσπασμα του πραγματικού υποχρεωτικού ναζιστικού όρκου των Γερμανών στρατιωτών, που δηλώνει την πίστη και την υποταγή στον Φύρερ, μέχρι θανάτου.

Η τελευταία σκηνή της ταινίας

Η τελευταία σκηνή της ταινίας

Σε καθημερινή βάση τα γυρίσματα ξεκινούσαν με ενός λεπτού σιγή από όλο το καστ της ταινίας στην μνήμη του θαρραλέου συνταγματάρχη Στάουφενμπεργκ.

Το «δωμάτιο τηλετύπου», που ήταν το βασικό κέντρο επικοινωνιών, ήταν μια ιδιαίτερα ακριβή απεικόνιση. Τριάντα συλλεκτικά κομμάτια της εποχής, παραχωρήθηκαν από συλλέκτες για την ακριβή αποτύπωση του χώρου αλλά και της εποχής. Όλες οι μηχανές ήταν σε άριστη κατάσταση και λειτουργούσαν, τροφοδοτώντας με αληθινά μηνύματα, πανομοιότυπα με εκείνα του Β’ Παγκοσμίου.

Ο Τομ Κρούζ, δέχτηκε να υποδυθεί τον συνταγματάρχη, όταν είδε την καταπληκτική τους ομοιότητα, ενώ τη σύζυγο του στην ταινία την επέλεξε ο ίδιος.

Πρόκειται για την ηθοποιό Καρίς Ντε Χούτεν, την οποία είχε ξεχωρίσει ο πρωταγωνιστής από την ταινία «Blacklist», που πραγματευόταν πάλι μια ιστορία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τομ Κρουζ και συνταγματάρχης Κλάους Φον Στάουφενμπεργκ

Τομ Κρουζ και συνταγματάρχης Κλάους Φον Στάουφενμπεργκ

Η ατυχία, ξαναχτύπησε την κινηματογραφική παραγωγή, όταν ένα μεγάλο μέρος του φιλμ καταστράφηκε από την ρίψη μιας χημικής ουσίας.

Η μισή σχεδόν ταινία γυρίστηκε από την αρχή, ενώ κακή στιγμή, θεωρήθηκε και ο τραυματισμός 11 κομπάρσων από την πτώση της σιδερένιας πόρτας ενός φορτηγού, που υποτίθεται ότι τους μετέφερε στο στρατόπεδο. Τα τραύματα μερικών ήταν αρκετά σοβαρά, σε σημείο που παρενέβη πραγματογνώμονας από ασφαλιστική εταιρία για να πιστοποιήσει τις συνθήκες του ατυχήματος.

Η πρεμιέρα της ταινίας είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 8 Αυγούστου 2008, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή ο παραγωγός δεν μπορούσε να καταλήξει στην κατάλληλη τοποθεσία για να γυρίσει την σκηνή της μάχης, όπου ο συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ, χάνει το μάτι και το χέρι του.

Τελικά η προβολή της ταινίας έγινε στις 25 Δεκεμβρίου 2008, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Η τελευταία σκηνή της ταινίας με την δολοφονία του συνταγματάρχη Στάουφενμπεργκ, που σφράγισε την αποτυχία της “Επιχείρησης Βαλκυρία”:

article-2455171-002776221000044C-883_634x508Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Γιούνιτι Μίτφορντ, η Βρετανή αριστοκράτισσα που ο Χίτλερ αποκάλεσε «τέλειο δείγμα άριας γυναίκας». Οι φήμες ότι ήταν η κρυφή ερωμένη του και γέννησε το παιδί του!…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.