Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε σήμερα το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πλήθος σε πένθος -αρκετοί παρευρισκόμενοι κράταγαν παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς- συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης.
Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, αναμενόταν να χοροστατήσει στις δεήσεις στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης»· ο ηγέτης της Χαμάς θα ταφεί αύριο Παρασκευή στο Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος.
Η δολοφονία του γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, τον Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό, επέτειναν την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας επί 300 ημέρες ανάμεσα στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, και τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Καθώς οι προσπάθειες μεσολάβησης απέτυχαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο πόλεμος ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, από τη μια, κι από την άλλη το Ιράν και τους συμμάχους του στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Συρία.
“Επικίνδυνη κλιμάκωση” βλέπει ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες βράδυ πως καταφέρθηκαν «σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς» της χώρας του τα τελευταία 24ωρα, αναφερόμενος ονομαστικά στον Φουάντ Σουκρ – αλλά όχι στην επίθεση στην Τεχεράνη.
Ο γενικός γραμματέας ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε χθες πως οι επιθέσεις στη Βηρυτό και στην Τεχεράνη αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».
Όπως και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε επίσης έκκληση να συνεχιστούν οι «προσπάθειες» για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Κατάρ, χώρα με κεντρικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, διερωτάται πλέον αν είναι καν εφικτή η συνέχιση της μεσολάβησης.
Ο Λευκός Οίκος έκρινε πως τα πλήγματα στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό «δεν βοηθούν» να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο ταυτόχρονα φάνηκε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο στην περιοχή, τονίζοντας πως δεν υπάρξουν ενδείξεις «άμεσης» κλιμάκωσης.
Απειλούν με αντίποινα
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ταυτόχρονα με το κίνημά του χθες τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια και σωματοφύλακά του στην κατοικία όπου βρισκόταν αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, που ανήκει στο λεγόμενο μεταρρυθμιστικό ρεύμα.
Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου» όταν σκοτώθηκε σε πλήγμα από αέρος περί τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:30 ώρα Ελλάδας).
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» για τη δολοφονία αυτή. «Θεωρούμε καθήκον μας να εκδικηθούμε το αίμα του που χύθηκε στην επικράτεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας», είπε.
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του είπε πως «οι σιωνιστές» -το Ισραήλ- θα μάθουν σύντομα τις συνέπειες της «άνανδρης» και «τρομοκρατικής» ενέργειας.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Μοχάμεντ Μπαγερί από την πλευρά του είπε πως η δολοφονία θα «ενισχύσει την ενότητα του μετώπου της ισλαμικής αντίστασης».
Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη προειδοποίησε ότι θα γίνουν «ειδικές επιχειρήσεις» μετά τη δολοφονία που θα κάνουν τον δράστη της να «μετανιώσει».
Χθες, Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις για να καταδικάσουν τη δολοφονία. Μερικές εκατοντάδες πήγαν στην πλατεία της Παλαιστίνης στην Τεχεράνη, με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια, φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στην Αμερική».
Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στην Τεχεράνη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως αεροσκάφη της αεροπορίας του «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», τον Φουάντ Σουκρ, «στην περιοχή της Βηρυτού».
Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Φουάντ Σουκρ για την επίθεση που σκότωσε 12 παιδιά κι εφήβους το Σάββατο στη Ματζντάλ Σαμς, πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν.
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολά επιβεβαίωσε χθες πως το πτώμα του κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της βρέθηκε στα συντρίμμια του κτιρίου που βομβαρδίστηκε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό του κινήματος, συμμάχου της Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προειδοποίησε χθες πως η κατάσταση μπορεί να τεθεί «εκτός ελέγχου» μετά την επίθεση στη Βηρυτό.
Αεροπορικές εταιρείες παρέτειναν την αναστολή των πτήσεών τους προς τη λιβανική πρωτεύουσα, ενώ η Ουάσιγκτον αναθεώρησε χθες την ταξιδιωτική οδηγία της για τον Λίβανο, προτρέποντας τους Αμερικανούς να «μην ταξιδεύουν» εκεί.
Η Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς, για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους της Γάζας, έχει ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο από την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου.
Στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.445 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή
Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Τετάρτη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.
Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».
Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη στην Τεχεράνη, σε πλήγμα το οποίο απέδωσαν στο Ισραήλ η Χαμάς και το Ιράν, που υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του, αυξάνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάφλεξης όλης της περιοχής εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που σήμερα διανύει την 300ή ημέρα του.
Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία, καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία.
«Το Ισραήλ ασκεί πολιτική αιματοχυσίας και καμμένης γης, αφήνοντας πίσω καταστροφή, ατελείωτο κύμα βίας που κατακλύζει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τον Λίβανο, και τώρα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πού θα σταματήσει αυτή η τρέλα;» διερωτήθηκε ρητορικά ο αλγερινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως επιδίδεται σε «σαμποτάζ» των προσπαθειών να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.
«Φοβόμαστε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου», τόνισε η πρεσβεύτρια της Ιαπωνίας, η Σίνο Μιτσούκο, ενώ η Σλοβενία εκτίμησε πως περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».
«Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη υπευθυνότητα και να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ναταλί Μπροντέρ.
Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολά, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπούν επειγόντως ενέργειες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.
«Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος», έκρινε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ, επιμένοντας για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα του Ισραήλ -του οποίου η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνή κλίμακα- στη νόμιμη άμυνα.
«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός ομόλογός του, ο Τζόναθαν Μίλερ. Πρόσθεσε πως «η Χεζμπολά, η Χαμάς και Χούθι δεν είναι σε θέση να χύνουν το δηλητήριό τους παρά χάρη στο κεφάλι του ερπετού», καταφερόμενος εναντίον του Ιράν, του «υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτή της τρομοκρατίας» κατ’ αυτόν, που βοηθά αυτά τα κινήματα, αντίστοιχα στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr