Πολύ πριν τα κομπιούτερ να «γεννήσουν» αναρίθμητους ψηφιακούς κομπάρσους, στις σκηνές πλήθους συμμετείχαν άνθρωποι με σάρκα και οστά. Ανώνυμοι υποχρεωτικά, πως να χωρέσουν άλλωστε τόσα ονόματα στους εισαγωγικούς τίτλους.
Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες κατατάσσει στην κορυφή σε αυτό τον τομέα την ταινία «Γκάντι», την πολυβραβευμένη βρετανική υπερπαραγωγή σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός κομπάρσων στην ιστορία του κινηματογράφου, χρησιμοποιήθηκε στη σκηνή της κηδείας του Ινδού ηγέτη, που ενσάρκωσε ο Μπεν Κίνγκσλεϊ.
Το πλήθος προσέγγισε τα 300.000 άτομα, χωρίς να έχει καταγραφεί ο ακριβής αριθμός. Από ανακοινώσεις – προσκλητήρια συμμετοχής που έγιναν μέσω εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και από μεγάφωνα περιφερόμενων αυτοκινήτων, συγκεντρώθηκαν περισότεροι από 200.000 εθελοντές στο Νέο Δελχί για να γεμίσουν το κάδρο της νεκρικής πομπής.
Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 94.560 κομπάρσοι, οι οποίοι προσελήφθησαν βάσει συμβολαίου με την…αστρονομική αμοιβή των 50 σεντς έκαστος! Η σκηνή της κηδείας έπρεπε να κινηματογραφηθεί σε μια μόνο ημέρα. Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 1981, επ’ ευκαιρία της 33ης επετείου της κηδείας του Γκάντι.
Συνολικά έντεκα συνεργεία κινηματογράφησαν από διαφορετικές γωνίες τη σκηνή, παράγοντας υλικό που ξεπερνούσε κατά πολύ σε διάρκεια τα 144’ της ταινίας. Στο τελικό μοντάζ, η μεγαλοπρεπής σκηνή με τους σχεδόν 300.000 κομπάρσους περιορίστηκε σε λίγα μόλις λεπτά προβολής.
Με πληροφορίες από το βιβλίο του Άρη Μαλανδράκη: “Τα Μυστικά του Σινεμά”, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Διαβάστε επίσης: Πώς κάνουν χρήση ουσιών οι ηθοποιοί στις ταινίες που το απαιτεί το σενάριο; Τι τσιγάρα καπνίζουν για να μην εθίζονται και πώς «τρυπιούνται» με βελόνες; Η χρήση εφέ, με βιταμίνες και χαμομήλι, για τις δύσκολες σκηνές …
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr