Το χρονικό του ομοφυλοφιλικού Ολοκαυτώματος
Κατά την περίοδο 1933-1945 πάνω από 100.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ως ομοφυλόφιλοι, λόγω του νόμου του 1871 της “Παραγράφου 175”, που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία. Από αυτούς, οι 50.000 στάλθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ περίπου 15.000 στάλθηκαν από τη Γκεστάπο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι γκέι κρατούμενοι, άνδρες και γυναίκες, υπέστησαν πρωτοφανή βασανιστήρια, ενώ έγιναν πειραματόζωα στη δήθεν προσπάθεια να βρεθεί θεραπεία για την “ασθένειά” τους.
Μετά το τέλος του πολέμου οι ομοφυλόφιλοι κρατούμενοι δεν αναγνωρίστηκαν αμέσως ως επίσημα θύματα των ναζιστικών διώξεων.
Πολλοί από αυτούς ξαναφυλακίστηκαν αργότερα, καθώς η “Παράγραφος 175” συνέχισε να ισχύει στην Δυτική και Ανατολική Γερμανία μέχρι το 1960.
Η επίσημη αναγνώριση των ομοφυλοφίλων ως θύματα του Ολοκαυτώματος έγινε τη δεκαετία του 1970.
To πρώτο παγκόσμιο μνημείο που αφιερώθηκε στη μνήμη των ομοφυλόφιλων που καταδιώχτηκαν και πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκαινιάστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1987 την Ολλανδία.
Tο μνημείο βρίσκεται στο κέντρο του Άμστερνταμ, στην πλατεία Westerkerk. Αποτελείται από τρία μικρά τρίγωνα φτιαγμένα από ροζ γρανίτη που σχηματίζουν νοητά ένα μεγαλύτερο τρίγωνο.
Το καθένα από αυτά παριστάνουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Η θέση του μνημείου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το ένα τρίγωνο δείχνει προς το εθνικό μνημείο των πεσόντων στον πόλεμο, το δεύτερο είναι στραμμένο προς τα γραφεία της παλιότερης γκέι οργάνωσης της Ολλανδίας ενώ το τρίτο βλέπει προς το σπίτι της Άννας Φρανκ.
Πάνω στο τελευταίο είναι χαραγμένοι οι στίχοι του γκέι ποιητή Γιάκομπ Ιζραέλ ντε Χάαν: «Η επιθυμία μας για εγκαρδιότητα δεν γνωρίζει όρια».
Το ισχυρό ολλανδικό γκέι λόμπι προσπαθούσε επί 8 χρόνια να πείσει τις αρχές για την ανέγερση του μνημείου, αλλά και να συγκεντρώσει 200.000 δολάρια που χρειάζονταν για τη δημιουργία του.
Το “ομο-μνημείο”, όπως το χαρακτήρισαν, δημιουργήθηκε από τον Καρίν Νταν και το ροζ χρώμα θύμιζε τα ροζ διπλά τρίγωνα που ήταν υποχρεωμένοι να φορούν οι ομοφυλόφιλοι στα γερμανικά στρατόπεδα.
Μνημεία για τους ομοφυλόφιλους – θύματα του Ολοκαυτώματος έχουν ανεγερθεί επίσης στο Βερολίνο, το Σαν Φρανσίσκο και το Σίδνεϊ.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι Ναζί φρουροί του Μαουτχάουζεν, που διασκέδαζαν σκοτώνοντας τους κρατούμενους. Οι ομοφυλόφιλοι ζούσαν μια εβδομάδα!
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr