Ο Στέφανος Καραβίδας, απόστρατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν ο πρώτος Έλληνας που το 2015 είχε την ευκαιρία να πετάξει με το γαλλικό μαχητικό κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. Σήμερα είναι εκπαιδευτής πτήσεων στο Αεροπορικό Κολέγιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διδάσκοντας τους ιπτάμενους της πολεμικής αεροπορίας της αραβικής χώρας.
Σύμφωνα με τον έλληνα χειριστή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha 989, τα Rafale είναι από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης και αναγνώρισης.
Σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα F-16 των τούρκων και να αποδειχθούν ανώτερα.
Ο Στέφανος Καραβίδας είχε την ευκαιρία να πετάξει με Rafale και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις δυνατότητές του το 2015, κατά την άσκηση του NATO, Tiger στο Ικόνιο της Τουρκίας.
«Το σημαντικό είναι ότι έχει ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και ένα πολύ ικανό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτά τα δύο έχουν διαλειτουργικότητα μεταξύ τους και δίνουν ευχέρεια, μαζί με τα όπλα του, στην ουσία να εμπλέκουν τα αντίπαλα αεροσκάφη πολύ προτού αυτά καταστούν απειλή, δηλαδή να τα χτυπήσει από μεγάλη απόσταση χωρίς εναέρια εμπλοκή».
«Έχουν την ικανότητα να χτυπάνε από μακριά, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο οπλικό σύστημα του αντίπαλου αεροσκάφους. Δηλαδή ένα F-16 θα έχει αυτό που ονομάζουν οι αεροπόροι “black scope” -ένα μαύρο ραντάρ. Δε θα μπορεί να συνθέσει εικόνα του αντίπαλου αεροπλάνου, για να χρησιμοποιήσει τα όπλα του».
Έτσι, ακόμα κι αν ο αριθμός των F-16 που διαθέτει η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα ελληνικά, τα Rafale δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το βασικό τους «ατού» είναι η διαλειτουργική τους πλατφόρμα. Όπως επισημαίνει ο κ. Καραβίδας, δεν αποτελεί έναν απλό πολλαπλασιαστή ισχύος, αλλά έχει την ικανότητα να διαταράσσει και να αλλάζει υπέρ του κατόχου την ισορροπία ισχύος στην περιοχή.
Ευέλικτα και σταθερά κατά την πτήση, με ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας και δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου, τα γαλλικά μαχητικά αναβαθμίζουν καθοριστικά τον ελληνικό εναέριο στόλο.
Εκτός αυτού, όπως σημειώνει ο κ. Καραβίδας, εξέχουσας σημασίας είναι και η ικανότητα διεξαγωγής δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει μία απολύτως αρμονική συνεργασία με τον υπόλοιπο εξοπλισμό της Αεροπορίας. Ραντάρ ιπτάμενα, μαχητικά, αλλά και όργανα εδάφους, αποστέλλουν τις εικόνες τους ξεχωριστά σε μία «κοινή δεξαμενή». Από εκεί, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες όλοι. Έτσι, δεν υπάρχουν νεκροί τομείς.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το μεγαλύτερο νεκροταφείο μαχητικών αεροπλάνων στον κόσμο. Πάνω από 4.000 αεροσκάφη «αναπαύονται» εν ειρήνη πλέον. Από τα τρομακτικά Β52 μέχρι τα F14 που είδαμε στο «Top Gun»
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr