Ένα ρωμαϊκό σπίτι που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση βρέθηκε σε ανασκαφή στην Πομπηία, την αρχαία πόλη που θάφτηκε κάτω από την τέφρα του Βεζούβιου. Μέσα στο σπίτι υπήρχε ένα lararium, όπως ονομάζεται το ιερό δωμάτιο που αφιέρωναν στους Λάρητες, τους θεούς και προστάτες της ρωμαϊκής κατοικίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιερό σε σπίτι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Πομπηία. Όπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι “ένας μαγικός κήπος” βρισκόταν τόσα χρόνια κρυμμένος.
Τα χρώματα και τα σχέδια του ιερού διατηρήθηκαν κάτω από την τέφρα. Το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο κυριαρχούν στις τοιχογραφίες. Μια από τις ζωγραφιές στους τοίχους απεικονίζει φίδια, ένα παγώνι και χρυσά θηρία να μάχονται εναντίον ενός μαύρου αγριόχοιρου. Η αναπαράσταση συμβολίζει τη νίκη του καλού εναντίον του κακού. Ο ουρανός ήταν διακοσμημένος με πουλιά, ένα πηγάδι και ένα πλάσμα που είναι μισός άνθρωπος και μισός σκύλος. Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε σε έναν λατρευτικό χώρο μέσα σε σπίτι διακόσμηση με τόσο μεγάλη ποικιλία.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως στην περιοχή κρύβεται μεγάλος ανασκαφικός πλούτος με μεγάλη ιστορική αξία. Έτσι, θα συνεχίσουν τις εργασίες για να τον ανακαλύψουν.
Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι οι Λάρητες παρατηρούσαν, προστάτευαν και γενικότερα επηρέαζαν ό,τι συνέβαινε γύρω τους. Τα αγάλματά τους τοποθετούνταν στο κέντρο του τραπεζιού κατά τη διάρκεια οικογενειακών γευμάτων. Αγάλματά τους τοποθετούνταν επίσης, σε υψηλά μέρη στο σπίτι, μακριά από το έδαφος, στην οροφή, αλλά και σε σταυροδρόμια. Τα σταυροδρόμια ήταν η παραδοσιακή τοποθεσία όπου παρετίθεντο τιμές στους Λάρητες. Το ιερό τους στα σταυροδρόμια ήταν “ανοιχτό και προς τις τέσσερις κατευθύνσεις για να επιτρέψει το πέρασμα του θεού”.
Ο αρχαίος συγγραφέας Οβίδιος στο έργο του Fausti, τους χαρακτήρισε ως “νυχτερινούς φύλακες”.
Για οποιοδήποτε οικογενειακό ζήτημα οι Ρωμαίοι απευθύνονταν στους θεούς Λάρητες.
Ορισμένοι εκτός από την προστασία των νοικοκυριών, ήταν υπεύθυνοι και για άλλα ζητήματα. Ήταν προστάτες οδών, πόλεων, κρατών, ακόμη και των στρατιωτικών.
Σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες θεότητες της Ρώμης, οι Λάρητες είχαν περιορισμένη ισχύ, αλλά τα αρχαιολογικά και λογοτεχνικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τον κεντρικό ρόλο τους στη ρωμαϊκή ταυτότητα και τη θρησκευτική ζωή. Παρόλο που η μη χριστιανική λατρεία απαγορεύτηκε στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., η ανεπίσημη λατρεία προς τους Λάρητες συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.
Πηγή φωτογραφιών: News ntework Archeology
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: «Το άλογο της Πομπηίας» που περιφρόνησαν οι τυμβωρύχοι αλλά λάτρεψαν οι αρχαιολόγοι. Σπάνια εύρηματα με ζώα που χάθηκαν μετά την έκρηξη του Βεζούβιου (φωτο και βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ