Όταν γεννήθηκε ο Σόκρατες, ο πατέρας του διάβαζε την Πολιτεία του Πλάτωνα και αποφάσισε να δώσει το όνομα του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου στον γιο του. Δύο από τα αδέρφια του έχουν επίσης αρχαιοελληνικά ονόματα, Σωσθένης και Σοφοκλής.
Ο νεαρός Σόκρατες, δεν είχε κάποιο ποδοσφαιρικό ίνδαλμα. Πρότυπά του ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και ο Τζον Λένον. Έγραφε σε διάφορες εφημερίδες άρθρα, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για την πολιτική και την οικονομία. Ο λόγος για τον κορυφαίο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, τον Σόκρατες, που πέθανε το 2011 στις 4 Δεκέμβρη.
Σπούδασε ιατρική και όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο έλαβε την ειδικότητα του ορθοπεδικού. Παρ’ ότι γιατρός, ο Σόκρατες ήταν μεγάλος πότης και μανιώδης καπνιστής. Ο «Δόκτορ Σόκρατες» γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο το 1973. Την επόμενη χρονιά, υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο με την Μποταφόγκο. Τέσσερα χρόνια αργότερα μεταγράφηκε στην Κορίνθιανς, η οποία ταίριαζε στις αριστερές του πεποιθήσεις. Στην Κορίνθιανς, οι ποδοσφαιριστές είχαν λόγο στα αγωνιστικά και διοικητικά ζητήματα, αφού εφαρμοζόταν η κορινθιακή Δημοκρατία, σε μία περίοδο που η Βραζιλία βρισκόταν υπό δικτατορία.
Η φιγούρα του είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η κλάση του επίσης αναμφισβήτητη. Ο Σόκρατες Μπραζιλέιρο Σαμπάιο ντε Σόουζα ντε Ολιβέιρα, ή απλώς Σόκρατες, άφησε εποχή, τόσο λόγω της υψηλής τεχνικής του κατάρτισης, όσο και για τα πολιτικά μηνύματα που έγραφε στην κλασική άσπρη κορδέλα, που φόραγε στο κεφάλι. Η διάσημη κορδέλα του, άλλοτε έγραφε «Ελευθερία και Δικαιοσύνη» και άλλοτε «Οι άνθρωποι χρειάζονται δικαιοσύνη», αλλά πάντα προσπαθούσε να προασπίσει τα δικαιώματα των συμπολιτών του.
Ο Σόκρατες έπαιξε ποδόσφαιρο σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αγωνίστηκε σε κορυφαίες ομάδες της πατρίδας του, ενώ πέρασε μία χρονιά και από την Ευρώπη, στο ιταλικό πρωτάθλημα, με τη φανέλα της Φιορεντίνα. Τον παγκόσμιο θαυμασμό, όμως, τον κέρδισε με τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας, όπου με συμπαίκτες τεράστια ονόματα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, όπως οι Πελέ, Ζίκο, Φαλκάο και Καρέκα, εντυπωσίασε στα Μουντιάλ του 1982 και του 1986. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως έκανε μερικά χρόνια αργότερα, το 1994 στις ΗΠΑ, ο αδερφός του, Ραΐ.
Γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1954, στην Μπελέμ της Βραζιλίας και πέθανε σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 2011, στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Άλμπερτ Αϊνστάιν του Σάο Πάολο, από λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο κανονιέρης που «έκανε τη Βραζιλία να κλάψει». Ο Πάολο Ρόσι που καθάρισε μόνος του το Μουντιάλ της Ισπανίας, με 3 γκολ εναντίον της θεαματικής Βραζιλίας
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΔΕΝ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΠΝΗΣΤΕ,ΠΙΕΙΤΕ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΞΤΕ ΜΠΑΛΑ,ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 57 ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ…..