Δεκέμβριος 1937. Τα ιαπωνικά στρατεύματα έχουν κυκλώσει το Νανκίν, την τότε κινεζική πρωτεύουσα. Μέσα στην πόλη είναι εγκλωβισμένοι ανήμποροι στρατιώτες, άμαχοι και γυναικόπαιδα. Η μοίρα τους είναι στα χέρια του Ιάπωνα διοικητή Αζάκα, ο οποίος βρίσκεται δέκα μίλια μακριά.
Ο Αζάκα πληροφορήθηκε την επιτυχία του στρατεύματός του από τον ιάπωνα στρατηγό Νακαζίμα, ο οποίος όντας σε περίοδο ανάρρωσης από ένα σοβαρό τραύμα, είχε πάει να τον επισκεφθεί. Ο τραυματίας στρατηγός ενημέρωσε τον διοικητή ότι στο Νανκίν οι Κινέζοι είχαν αιχμαλωτισθεί και είχαν ήδη παραδώσει τα όπλα. Τα ιαπωνικά τάγματα είχαν περικυκλώσει την πόλη και πλέον περίμεναν μια εντολή για το τι να πράξουν στη συνέχεια.
Στις 13 Δεκεμβρίου 1937 η εντολή αυτή έφτασε απευθείας από το στρατηγείο του Αζάκα. Έφερε, μάλιστα, την προσωπική του σφραγίδα και την ένδειξη «απόρρητον, να καταστραφεί». Έτσι, ανοίγοντάς την, οι ανώτεροι αξιωματικοί υπέθεσαν ότι προερχόταν κατευθείαν από τον διοικητή τους. Το περιεχόμενό της ήταν σαφές: «Σκοτώστε όλους τους αιχμαλώτους».
Επιπλέον διαταγές σχετικά με τη μέθοδο εξόντωσης των Κινέζων έφτασαν και στους αξιωματικούς των κατώτερων κλιμακίων. Έτσι, την ίδια κιόλας μέρα συνεκλήθη σύσκεψη και μέσα σε λίγες ώρες οι λόχοι είχαν οργανωθεί και ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στην πόλη.
Η λογική πίσω από αυτήν τη μαζική εκτέλεση ήταν ξεκάθαρη στους Ιάπωνες. Ο φόνος τους όχι μόνο θα «έλυνε» το πρόβλημα της διατροφής τους, αλλά θα μηδένιζε και τη δυνατότητα αντεκδικήσεων. Άλλωστε, οι νεκροί εχθροί δεν μπορούν να σχηματίσουν αντάρτικες δυνάμεις.
Η σφαγή και οι βιασμοί
Το απόγευμα της 13ης Δεκεμβρίου 1937 τα ιαπωνικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Νανκίν, όπου άρχισε ένα μπαράζ πρωτοφανών θηριωδιών. Συνολικά δολοφονήθηκαν 300.000 άμαχοι και παραδομένοι στρατιώτες από τους 500.000 κατοίκους της πόλης. Οι γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών βιάστηκαν ανελέητα και όσες δεν σκοτώθηκαν, αρπάχθηκαν ως δούλες. Τα σπίτια λεηλατήθηκαν και η πόλη κάηκε ολοσχερώς. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στο σημείο που κάποτε θεωρούνταν ως το κέντρο του κινεζικού κράτους, πλέον υπήρχαν μόνο στάχτες, πτώματα και ερείπια.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αζάκα, που ήταν ο επίσημος υπεύθυνος γι’ αυτήν την τραγωδία, δεν καταδικάστηκε ποτέ. Διέφυγε της δίωξης, καθώς του είχε δοθεί ασυλία από τους Συμμάχους.
Ποιος έδωσε την εντολή;
Παρόλα αυτά, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι ο ιάπωνας διοικητής ήταν αυτός που έδωσε τη βάναυση εντολή. Τον Απρίλιο του 1938, ένας αξιωματικός πληροφοριών του επιτελείου του Αζάκα, ονόματι Τάισα Ιζάμο, εξομολογήθηκε σε φίλους του ότι η διαταγή εκτέλεσης είχε εκδοθεί με δική του πρωτοβουλία. Εκείνη την περίοδο ήταν διοικητής ενός εκ των σωμάτων που είχαν περικυκλώσει το Νανκίν και αναλογιζόμενος το κόστος διατροφής ενός τόσο μεγάλου αριθμού αιχμαλώτων, αποφάσισε ότι η αποτελεσματικότερη λύση θα ήταν να εκτελεσθούν μαζικά. Γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει την εξουσία να διατάξει ο ίδιος κάτι τέτοιο, χρησιμοποίησε το όνομα του Αζάκα και έστειλε τις εντολές τηλεγραφικώς. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Πλέον, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει με σιγουριά αυτούς τους ισχυρισμούς. Το αποτέλεσμα, βέβαια, παραμένει το ίδιο. Πρόκειται για ένα μαζικό έγκλημα πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους και κατέστρεψε ολοσχερώς μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Κίνας του 20ου αιώνα.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα αδιανόητα εγκλήματα των Ιαπώνων εναντίον των Κινέζων. Βιασμοί, εν ψυχρώ δολοφονίες και η σφαγή 22 εκατομμυρίων αμάχων. Δεν γλύτωσαν ούτε τα βρέφη! (Προσοχή. Σκληρές εικόνες!)
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr