Σκοτ Φιτζέραλντ, ο συγγραφέας του «Ο μεγάλος Γκάτσμπι». Ο αλκοολισμός, τα χρέη, η σχιζοφρένεια της γυναίκας του

Σκοτ Φιτζέραλντ, ο συγγραφέας του «Ο μεγάλος Γκάτσμπι». Ο αλκοολισμός, τα χρέη, η σχιζοφρένεια της γυναίκας του

Ο Σκοτ Φιτζέραλντ ήταν ένας σημαντικός συγγραφέας των ΗΠΑ την «εποχή της τζαζ». 

Στα περισσότερα βιβλία του, μιλάει για ανθρώπους που έμπλεξαν με τη διαφθορά και το ποτό. Η ζωή του ακολούθησε παρόμοια πορεία. Από το ναδίρ βρέθηκε στο ζενίθ της λογοτεχνίας. Από την κορυφή όμως οδηγήθηκε στην κάθετη πτώση καθώς έχασε τον έλεγχο της ζωής του και υπέκυψε στο αλκοόλ και στο χάος της καθημερινότητας που είχε “οργανώσει”, με τη γυναίκα του.

Η ανάδειξη του ταλέντου του και ο ανεκπλήρωτος έρωτας

Ο Φράνσις Σκοτ Κι Φιτζέραλντ γεννήθηκε στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, το 1896, από εύπορη οικογένεια. Πήρε το όνομά του από τον Φράνσις Σκοτ Κι, ο οποίος ήταν δημιουργός του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ και συγγενής του πατέρα του.

Ο Φιτζέραλντ πήγε σε καθολικό σχολείο και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Εκεί έγινε μέλος του Τράιανγκλ Κλαμπ, ενός συλλόγου που ανέβαζε μιούζικαλ.

Έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο απορρίφθηκε από εκδοτικό οίκο της Νέας Υόρκης, ωστόσο αναδείχθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους του πανεπιστημίου, όπου γνώρισε σπουδαίες προσωπικότητες του κλάδου.

Στο Σικάγο, συνάντησε την Τζινέβρα Κινγκ, την οποία ερωτεύτηκε παράφορα. Αποτέλεσε την πηγή  έμπνευσης για αρκετές ηρωίδες των μυθιστορημάτων του.

Η αγάπη, που δεν βρήκε ανταπόκριση, τον επηρέασε και στη φοίτησή του, με αποτέλεσμα το 1917 να εγκαταλείψει το Πρίνστον και να καταταγεί στο στρατό. Ήταν μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια αυτοκαταστροφής με παραδοσιακά μέσα. Τη συμμετοχή στον πόλεμο.

Ο Σκοτ Φιτζέραλντ. Πηγή: flickr

Η γνωριμία του Φιτζέραλντ με τη μέλλουσα γυναίκα του

Ωστόσο ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τελείωσε πριν ο Φιτζέραλντ σταλεί στο μέτωπο, όπου ήλπιζε

πώς ρισκάροντας τη ζωή του, θα βρει παρηγοριά και λύτρωση από την ερωτική απογοήτευση.

Ξέμεινε στην πατρίδα του και γνώρισε την κόρη του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα, την Ζέλντα Σέιρ. Έγιναν ζευγάρι και αρραβωνιάστηκαν.

Ο Φιτζέραλντ έπιασε δουλειά στο χώρο της διαφήμισης, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να βγάλει αρκετά χρήματα, για να παντρευτεί τη Ζέλντα. Εκείνη διέλυσε τον αρραβώνα, γιατί δεν ήταν αρκετά πλούσιος ώστε να εξασφαλίσει βίον ανθόσπαρτον και δαπανηρόν.

Ο Φιτζέραλντ, μετά τον χωρισμό, επέστρεψε στο Σεντ Πολ, όπου εργάστηκε ως επιδιορθωτής οροφών αυτοκινήτων. Όμως το σαράκι του συγγραφέα έκανε τη δουλειά του.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, το οποίο και κυκλοφόρησε το 1920, με τον τίτλο «Η άλλη όψη του παραδείσου». Η υπόθεση έχει αρκετές ομοιότητες με τη ζωή του, καθώς αφορούσε έναν φοιτητή του Πρίνστον, ο οποίος υπηρέτησε στο στρατό και παραγκωνίζεται από την εκλεκτή της καρδιάς του για έναν πλουσιότερο άνδρα.

Το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε την αρχή της καριέρας του Φιτζέραλντ. Κατάφερε να αποδείξει στη Ζέλντα ότι με τη συγγραφή θα μπορούσε να βγάζει καλό εισόδημα. Έτσι, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, παντρεύτηκαν. ‘Αλλωστε ποτέ δεν είπε ότι δεν τον αγαπούσε. Το πρόβλημα ήταν οικονομικό και ο Σκοτ ανταπεξήλθε.

Το ζευγάρι, Σκοτ και Ζέλντα Φιτζέραλντ. Πηγή: Wikipedia

Η αρχή του ξεπεσμού

Ο Φιτζέραλντ εξέδωσε ένα δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Όμορφοι και καταραμένοι». Δεν γνώρισε την επιτυχία του πρώτου, αλλά απέφερε ικανοποιητικό εισόδημα.

Το μυθιστόρημα έμελλε να είναι προφητικό. Η υπόθεση αφορούσε δύο νέους της αριστοκρατικής τάξης, που εθίζονται στο αλκοόλ, ενώ περιμένουν να αποκτήσουν κληρονομιά.

Η Ζέλντα και ο Φιτζέραλντ άρχισαν να νιώθουν πιεσμένοι από τον ρυθμό ζωής των ΗΠΑ και τους προσωπικούς τους δαίμονες. Άρχισαν να πίνουν υπερβολικά και μετακομισαν στη Γαλλία, όπως δεκάδες διανοούμενοι της εποχής.

Εκεί, το 1925, ο συγγραφέας ολοκλήρωσε το διασημότερο έργο του, «Ο μεγάλος Γκάτσμπι». Αφορά έναν στοχασμό σχετικά με το αμερικανικό όνειρο. Ο πλούτος, το στυλ, η πολυτέλεια, το ποτό, η μοιχεία και ο θάνατος ξετυλίγονται περίφημα στο βιβλίο που έγινε κλασικό.

Η ζωή του ακολούθησε το δρόμο της αυτοκαταστροφής. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η  αλόγιστη σπατάλη χρημάτων οδήγησε το ζευγάρι στην χρεωκοπία.

Ο επιμελητής του Φιτζέραλντ, Μάξουελ Πέρκινς, και ο ατζέντης του, Χάρολντ Όμπερ, δάνειζαν αρκετές φορές χρήματα, αλλά ο Όμπερ, αγανακτισμένος από αυτή την κατάσταση, αρνήθηκε να συνεχίσει να τον επιδοτεί. Ο Φιτζέραλντ, σταμάτησε κάθε επαφή μαζί του.

Το ζευγάρι, Σκοτ και Ζέλντα Φιτζέραλντ. Πηγή: Wikipedia

Η διάγνωση της Ζέλντα με σχιζοφρένεια και η ερωμένη του Φιτζέραλντ

Προς το τέλος του 1920, η Ζέλντα άρχισε να καταπέφτει ψυχολογικά. Το 1930 διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.

Ο Φιτζέραλντ, νιώθοντας πίεση για την κατάσταση της γυναίκας του και άγχος για τα υψηλά χρέη στους γιατρούς, αναγκάστηκε να στρωθεί στη δουλειά, για να καλύψει τα έξοδα.

Το ζευγάρι επέστρεψε στις ΗΠΑ και η Ζέλντα εισήχθη στο νοσοκομείο του Μέριλαντ. Το 1937, ο Φιτζέραλντ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μέτρο Γκόλντουιν Μάγερ, ως σεναριογράφος.

Η κατάσταση της Ζέλντα χειροτέρευε, καθώς είχε όλο πιο έντονη επιθετική συμπεριφορά. Το ιατρικό προσωπικό θεώρησε ότι είναι απαραίτητη η μόνιμη νοσηλεία της. Στο μεταξύ ο Φιτζέραλντ εγκαταστάθηκε στο Χόλιγουντ.

Ο συγγραφέας γνώρισε την Βρετανίδα αρθρογράφο, Σέιλα Γκράχαμ, με την οποία σύναψε σχέση. Είχε αποξενωθεί με τη σύζυγό του, η οποία συνέχιζε να νοσηλεύεται.

Αν και η Σέιλα του προσέφερε τη χαρά που επιθυμούσε, ο αλκοολισμός του τον έκανε να έχει βίαια ξεσπάσματα.

Ο Φιτζέραλντ πέθανε σε ηλικία 44 ετών από καρδιακή ανακοπή, ενώ το 1947 έχασε τη ζωή της η Ζέλντα, μετά από πυρκαγιά στο νοσοκομείο.

Πηγή αρχικής εικόνας: Picryl

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.