Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70, χιλιάδες συμπατριώτες μας εγκατέλειψαν τη χώρα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε χώρες της Ευρώπης.
Ο πόνος και η φτώχεια που ζούσαν στην Ελλάδα, τους ανάγκαζε να αποχωρίζονται τις οικογένειές τους και να εργάζονται στην ξενιτιά κάτω από άθλιες συνθήκες, για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί.
Η “κόλαση” του Σαρλερουά
Το 1960, η πόλη Σαρλερουά στο Βέλγιο δέχτηκε πολλούς Έλληνες, που δούλευαν σαν εργάτες στα ορυχεία. Εκεί, τα μεροκάματα ήταν αρκετά καλά. Οι συνθήκες όμως ήταν τριτοκοσμικές.
Οι Έλληνες εργάτες έπαιζαν καθημερινά κορώνα γράμματα τη ζωή τους, αφού ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος.
Τα περιστατικά ήταν συχνά και πολλοί έχασαν τα μέλη τους, πόδια ή χέρια, σε εργατικά ατυχήματα. Κάποιοι έχασαν ακόμα και τη ζωή τους στα σκοτεινά ορυχεία.
Η «Μηχανή του Χρόνου» βρήκε αρκετούς από τους συγγενείς των μεταναστών, οι οποίοι περιέγραψαν το δράμα των δικών τους ανθρώπων. Οι ίδιοι, δυστυχώς, δεν βρίσκονταν στη ζωή. Ακόμα και όσοι κατάφεραν να γυρίσουν κάποια στιγμή πίσω την πατρίδα, δεν κατάφεραν να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Οι επιπτώσεις στην υγεία τους από τη δουλειά στα ορυχεία ήταν θανατηφόρες.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα «λασπωμένα γουρούνια». Το συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ με τους εργάτες στα ορυχεία χρυσού της Βραζιλίας. Έσκαβαν όλη τη μέρα για 20 σεντς και πλήρωναν 3 δολάρια για να πιουν ένα λίτρο νερού (φωτο και βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Βασίλης Καλογήρου. Στην Καστοριά οι έρευνες για την εξιχνίαση του θανάτου του 39χρονου. Τι εξετάζει η αστυνομία
- Νέα έρευνα. Το Σινικό Τείχος είναι 3 αιώνες πιο παλιό από όσο νομίζουμε
- Απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε τους πρώτους δύο Ισραηλινούς
- Οι 10 υπηρεσίες και προϊόντα που είναι πρωταθλητές στην ακρίβεια. Τι συμβαίνει με τα σουπερμάρκετ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ