Σκεπασμένη με καπνούς η Ελλάδα. Η εικόνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Καλυμμένη με πυκνούς καπνούς από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται σε Έβρο και Ροδόπη βρήκε τη χώρα μας ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
Το πέρασμα του Σταθμού πάνω από τον σταθμό έγινε στις 23 Αυγούστου, στις 14:18. Ο Σταθμός πέταξε σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων, με την τροχιά του να τον φέρνει από τη Φλώρινα προς τη Ρόδο.
Ο καιρός ήταν σχετικά καθαρός, αλλά ο καπνός είναι ιδιαίτερα ορατός στη Μακεδονία (μετά το 0:35 στο βίντεο) και τη Θεσσαλία (μετά το 1:10), αλλά και στην Εύβοια. Η εικόνα καθαρίζει πάνω από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
This @Space_Station pass over Greece shows just how the skies are filled with wildfire smoke across the entire region. #Greecewildfires
Aug 23, 2023 – 12:18 PM EEST pic.twitter.com/9HwIu6LYzx
— ISS Above (@ISSAboveYou) August 23, 2023
Από το σημείο όπου είναι η κάμερα του Σταθμού δεν φαίνεται η Αττική ή η Βοιωτία που είναι και τα δύο μεγάλα μέτωπα.
Κάηκαν 617.000 στρέμματα στον Έβρο και 50.000 στη Φυλή
Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
- Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.
Στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)
Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».
Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Ιωάννη Γήτα, Καθηγητή ΑΠΘ.
- Τις φωτογραφίες των συνημμένων χαρτών παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr