Η influencer που “θεράπευσε” τον καρκίνο με μηλόξυδο και πλούτισε. Οι δυο δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο

Η influencer που “θεράπευσε” τον καρκίνο με μηλόξυδο και πλούτισε. Οι δυο δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο

Η Μπελ Γκίμπσον, ήταν μια επιτυχημένη influencer στην Αυστραλία η οποία κορόιδευε τους ακολούθους της προκειμένου να προωθήσει εναλλακτικές θεραπείες και να πλουτίσει.

Η Μπελ Γκίμπσον ισχυριζόταν ότι έπασχε από καρκίνο και ότι κατάφερε να αυτοϊαθεί  με σωστή διατροφή, αυτοφροντίδα και καταναλώνοντας μηλόξυδο.

Γκουρού του ευ ζην

Η Μπελ Γκίμπσον ξεκίνησε να χτίζει την αυτοκρατορία της στις αρχές της δεκαετίας του 2000. ‘Επεισε τον κόσμο ότι είχε καρκίνο στον εγκέφαλο και στη συνέχεια και αλλού και είχε “από έξι εβδομάδες μέχρι τέσσερις μήνες” ζωής.

Υποστήριζε πως αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών, να μην κάνει καμία ακτινοβολία και να κάνει το δικό της ταξίδι “για να θεραπευτώ φυσικά… μέσω της διατροφής, της υπομονής, της αποφασιστικότητας και της αγάπης”. Ισχυρίστηκε  ότι κατάφερε να τον θεραπεύσει επιτυχώς μέσω μιας χορτοφαγικής διατροφής και εναλλακτικών φυσικών θεραπειών.

Οι χιλιάδες ακόλουθοι της  συνέρρεαν για μια συμβουλή από τη διάσημη Μπελ Γκίμπσον στον κόσμο της ευεξίας και της αυτοβοήθειας. Μέχρι που αποκαλύφθηκε το ψέμα της. Πηγή φωτογραφίας: youtube

Στη συνέχεια έκανε καριέρα ως γκουρού του ευ ζην, κυκλοφόρησε μια εφαρμογή ευεξίας και το βιβλίο μαγειρικής “The Whole Pantry” που έγινε best-seller. Σύμφωνα με  δημοσιεύματα, τον πρώτο κιόλας μήνα λειτουργίας της εφαρμογής την κατέβασαν περίπου 200.000 χρήστες, ενώ ψηφίστηκε ως η καλύτερη εφαρμογή Τροφίμων και Ποτών της Apple για το 2013.

Η δημοτικότητά της εκτοξεύθηκε. Οι χιλιάδες ακόλουθοί της συνέρρεαν για μια συμβουλή από τη διάσημη Γκίμπσον στον κόσμο της ευεξίας και της αυτοβοήθειας.

Η Elle Australia την ανακήρυξε “την πιο εμπνευσμένη γυναίκα της χρονιάς”, ενώ το Cosmopolitan της απένειμε το βραβείο “Fun, Fearless Female” το 2014.

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Η ίδια υποστήριζε ότι δώριζε σημαντικά ποσοστά του εισοδήματός της και των κερδών της εταιρείας της σε πολυάριθμες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μια υποσχόμενη δωρεά της ύψους 300.000 δολαρίων σε φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, σήμανε την αρχή του τέλους της. Η απάτη της δεν άργησε να αποκαλυφθεί και αναγκάστηκε να παραδεχθεί τη σκευωρία της.

Δημοσιογράφοι που ερευνούσαν τις υποτιθέμενες φιλανθρωπικές δωρεές της, αποκάλυψαν ότι δεν είχε κάνει καμία ευεργεσία όπως ισχυριζόταν.

Τον Φεβρουάριο του 2015, στενή της φίλη που έβλεπε ότι άνθρωποι με καρκίνο ακολουθούν τις οδηγίες της, την προέτρεψε να παραδεχθεί ότι όλα είναι ψέματα. Όταν η Γκίμπσον αρνήθηκε, τότε την κατήγγειλε η ίδια στην αστυνομία.

Η αλήθεια ήρθε στο φως το 2015, όταν παραδέχτηκε την απάτη σε συνέντευξή της στο Women’s Weekly: “Όχι, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω την πραγματικότητα και αυτό που θεωρώ ότι ξέρω”, είχε αναφέρει σε εκείνη τη συνέντευξη από την οποία όμως έλειπαν η μεταμέλεια και η συγγνώμη προς όσους εξαπάτησε.

Η ιστορία της Μπελ Γκίμπσον έγινε γνωστή αρχικά στην Αυστραλία κι έπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο το 2017, όταν καταδικάστηκε από το αυστραλιανό δικαστήριο για παραπλανητική συμπεριφορά και εξαπάτηση και πλήρωσε πρόστιμο 410 χιλιάδες δολάρια (σχεδόν 392 χιλιάδες ευρώ), συν 30 χιλιάδες δολάρια για τα νομικά έξοδα.

Η Γκίμπσον έχει κρατήσει σχετικά χαμηλό προφίλ μετά τη δημόσια κατάρρευσή της, αλλά το 2020, ένα ρεπορτάζ του ABC News Australia αποκάλυψε ότι την “υιοθέτησε” η κοινότητα Ορόμο της Αιθιοπίας στη Μελβούρνη.

Εμφανίστηκε σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φορώντας μαντίλα και χρησιμοποιώντας διαφορετικό όνομα, μιλώντας στη μητρική γλώσσα των Ορόμο πριν πει στα αγγλικά: “Η καρδιά μου είναι βαθιά ενσωματωμένη στον λαό των Ορόμο, νιώθω ευλογημένη που υιοθετήθηκα από εσάς”.

Παρά το γεγονός ότι δύο δημοσιογράφοι, οι Μπο Ντόνελι και Νικ Τοσκάνο, αποκάλυψαν την απάτη της, ακολουθώντας το χρήμα, η πραγματικότητα είναι ότι πολλά έγκυρα περιοδικά και άλλα μεσα τις είχαν κάνει αφιερώματα και τις είχαν αποδώσει τίτλους όπως η γυναίκα της χρονιάς κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις στο πρόσωπό της έδειχναν τη δύναμη της γυναικείας τόλμης και επιχειρηματικότητας καλώντας κι άλλους να ακολουθήσουν το παραδειγμά της.

Ούτε αυτοί ζήτησαν συγγνώμη.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: 60 Minutes Australia/ youtube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.