Ο Σιζουίκι Τανάκα είναι ο στρατιωτικος ηγέτης που αντιμετώπισε το πραξικόπημα που έγινε στην Ιαπωνία το 1945 λίγε μέρες μετά την συνθηκολόγηση, καθώς η δύο ατομικές βόμβες, έθεσαν ένα αναπόφευκτο τελεσίγραφο στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Αν και υπερασπίστηκε τη νομικότητα, με επιτυχία έκανε χαρακίρι, επειδή απέτυχε να αντιμετωπίσει την αμερικανική εισβολή στη χώρα του. Ήταν ένας από τους πολλούς στρατιωτικούς που θεώρησαν την ήττα ατιμωτική και την ευθύνη προσωπική υπόθεση. Γι΄ αυτό και επέλεξαν το δρόμο της αυτοτιμωρίας, σύμφωνα με την Ιαπωνική παράδοση και όσα τους δίδαξαν εξ απαλών ονύχων.
Το πραξικόπημα της 15ης Αυγούστου
Το βράδυ της 15ης Αυγούστου 1945 στην Ιαπωνία έγινε πραξικόπημα, με επικεφαλής τον ταγματάρχη Χατανάκα. Υπό τις εντολές του, 1.000 Ιάπωνες στρατιώτες επιτέθηκαν στο παλάτι του αυτοκράτορα.
Αρχικά πίεσαν τον αντισυνταγματάρχη Μόρι, επικεφαλής της φρουράς του παλατιού, να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Όταν εκείνος αρνήθηκε, τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ.
Ακολούθησε σφοδρή σύγκρουση, όπου σκοτώθηκαν στρατιώτες και από τις δυο πλευρές. Παράλληλα, μια ομάδα των συνωμοτών κατευθύνθηκε στη Γιοκοχάμα με σκοπό να βρει και να σκοτώσει τον πρωθυπουργό. Χωρίς αποτέλεσμα.
Η αστυνομία του αυτοκρατορικού παλατιού αφοπλίστηκε, ενώ αιχμαλωτίστηκαν 18 κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο Τανάκα αν και προσκλήθηκε, είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο πραξικόπημα. Μάλιστα, ξεκίνησε να κάνει αμέσως τηλεφωνικές επαφές με τους διοικητές διαφόρων σχηματισμών προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων στην απόπειρα ανατροπής του αυτοκράτορα. Επιστράτευσε ακόμη δυνάμεις από τα ανατολικά, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην καταστολή της επανάστασης και στη σύλληψη των συνωμοτών.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είχε μεταβεί ο ίδιος στο αυτοκρατορικό παλάτι και μίλησε προσωπικά με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, πείθοντας πολλούς να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.
Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, ο ταγματάρχης Χατανάκα αυτοκτόνησε.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι λίγες μέρες αργότερα αυτοκτόνησε και ο Σιζουίκι Τανάκα, παρότι ήταν εκείνος που είχε σώσει τη νόμιμη κυβέρνηση.
Όπως εξηγούσε σε ένα από τα σημειώματα που άφησε στο γραφείο του, ο λόγος ήταν διαφορετικός. Αυτοκτονούσε εκ μέρους όλων των αντρών του. Αισθανόταν υπεύθυνος για τις φοβερές καταστροφές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των Συμμαχικών Δυνάμεων στο Τόκυο, καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να τους αποτρέψει.
Η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας υπεγράφη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945, αν και είχε ανακοινωθεί τον 15αύγουστο, από τον Χιροχίτο.
Στις έξι Αυγούστου, είχε πέσει η πρώτη βόμβα στη Χιροσίμα και λίγες ώρες αργότερα η δεύτερη, στο Ναγκασάκι. Το απόλυτα καταστροφικό όπλο δεν άφηνε κανένα περιθώριο, παρά μόνο την άνευ όρων παράδοση. Οι Ιάπωνες μέχρι τότε διαπραγματεύονταν ώστε να πετύχουν μια ήπια συνθηκολόγηση.
Πριν τις ρίψεις, οι ΗΠΑ γνωρίζοντας το καταστροφικό όπλο τους, μέσω του προέδρου Τρούμαν, ανακοίνωσαν ότι τους “περίμενε μια βροχή ερειπίων από τον αέρα, μια βροχή που δεν έχει δει ποτέ η γη”. Η απειλή ήταν πραγματική και η υλοποιησή της εκκίνησε ένα εφιαλτικό τοπίο τις επόμενες δεκαετίες του ψυχρού πολέμου.
Η απόφαση του Χιροχίτο, μετά τις ατομικές βόμβες, ήταν αναπόφευκτη και η αντίδραση των αξιωματικών με την απόπειρα πραξικοπήματος δεν ήταν παρά μια άρνηση του τετελεσμένου.
Ο Σιζουίκι Τανάκα, που υπερασπίστηκε την κυβέρνηση, γεννήθηκε στο χωριό Issai της Ιαπωνίας την 1η Οκτωβρίου 1887 και ήταν γιος πλούσιου γαιοκτήμονα της περιοχής.
Αποφοίτησε από το στρατιωτικό κολλέγιο της Ιαπωνίας το 1916 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Αμέσως μετά την αποφοίτηση του σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ποίηση και Λογοτεχνία.
Φοιτητής ακόμα, κατά την παρέλαση για τη νίκη των δυνάμεων της Αντάντ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε σημαιοφόρος του Ιαπωνικού αγήματος. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ λόγω της άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Κατά την τριετία 1936 -1938 υπηρέτησε ως διοικητής της στρατιωτικής αστυνομίας στο Kempeitai, και στη πόλη Kanto όπου στη δικαιοδοσία του περιλαμβάνονταν και οι δυνάμεις στο Τόκιο.
Τη διετία 1938-1939 υπηρέτησε στην Κίνα, όπου έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Ιαπωνικού στρατού για τη κατάληψη της Ουχάν, χωρίς να υπάρχουν λεπτομέρειες για τη δράση του στη διάρκεια της μάχης.
Επί Β’ Παγκοσμίου, ήταν διοικητής των Ιαπωνικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο. Τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας εναντίον των μεγαθηρίων ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας. Παρόλα αυτά, τη περίοδο 1942-1943 ανέλαβε διοικητής των Ιαπωνικών δυνάμεων κατοχής στις Φιλιππίνες.
Το 1943 προήχθη σε στρατηγός, αλλά σύντομα προσβλήθηκε από ελονοσία και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιαπωνία. Το 1945, έχοντας αναρρώσει, ανέλαβε διοικητής και πάλι των στρατευμάτων της Ανατολικής Ιαπωνίας.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο ιάπωνας καπετάνιος που διέσωσε με το καράβι του 825 απελπισμένους Μικρασιάτες στην καταστροφή της Σμύρνης. Έριξε στη θάλασσα το πανάκριβο μετάξι για να επιβιβάσει πρόσφυγες
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ