Διεξάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εν όψει της λήξης της θητείας της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 13 Μαρτίου 2025.
Στη σημερινή (10 πμ) ονομαστική ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών, αριθμό που έχει ήδη υπερβεί στις προηγούμενες ψηφοφορίες ο προταθείς από τη ΝΔ, τέως Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων (200), ενώ στην τρίτη ψηφοφορία απαιτείτο πλειοψηφία τριών πέμπτων (180). Στις ψηφοφορίες αυτές, ο κ. Τασούλας είχε ψηφιστεί από 160 βουλευτές, ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης από 34 βουλευτές, η προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λούκα Κατσέλη από 40 βουλευτές, και ο προταθείς από την ΚΟ Νίκη, Κωνσταντίνος Κυριακού από 14 βουλευτές. Στην πρώτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει 297 βουλευτές και είχαν καταγραφεί 49 «παρών» και 3 απουσίες, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει και οι 300 βουλευτές, και είχαν καταγραφεί 52 «παρών».
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα μεταβεί στο γραφείο του Κωνσταντίνου Τασούλα για να του ανακοινώσει ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσουν στην συνέχεια δηλώσεις από τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Τασούλα.
Αποχή της Νέας Αριστεράς από τη σημερινή ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ
Εν μέσω έντονων διαφωνιών η Νέα Αριστερά αποφάσισε τελικά να απέχει από τη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Γραφειου του κόμματος οι 11 βουλευτές δήλωσαν πως δεν θα δώσουν το παρόν στην προεδρική εκλογή σημειώνοντας ότι «ο Κωνσταντίνος Τασουλας είναι ένας εκ των βασικών συντελεστών της κοινοβουλευτικής συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπων, των υποκλοπών και του ναυαγίου της Πύλου».
Το παρασκήνιο είναι έντονο καθώς για δύο τουλάχιστον ημέρες η Νέα Αριστερά προσπαθούσε να καταλήξει σε μια απόφαση. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην χθεσινή συνεδρίαση ο Αλέξης Χαρίτσης που είχε προτείνει την αποχή, θέλησε να αιτιολογήσει για ποιον λόγο θα πρέπει τελικά θεσμικά ως κόμμα να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.
Σε αυτή την πρόταση βρήκε απέναντι του τα στελέχη που προέρχονται από την Ομπρέλα που σημείωσαν πως εάν κάνουν πίσω τότε θα δώσουν την εικόνα πως το κόμμα τους κινείται τυχοδιωκτικά. Έτσι μέσα σε αυτό το κλίμα αποφάσισαν εν τελεί να μην δώσουν το παρόν.
Αυτή η στάση φέρνει νέα δεδομένα στην ψηφοφορία με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι δυσαρεστημένος καθώς ήθελε να καταγραφεί στην Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση με τους ψήφους για την Λούκα Κατσέλη, που τώρα όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να συγκεντρώσει 28 με 29 θετικές ψήφους ενώ στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες είχε λάβει 40. Έτσι δεύτερος σε ψήφους αναμένεται να έρθει ο Τάσος Γιαννίτσης.
Η ενόχληση της Κουμουνδούρου για τη Νέα Αριστερά και τα Τέμπη
Από την Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ενόχληση τους, καθώς στελέχη κάνουν λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια απο την πλευρά της Νέας Αριστεράς και την κατηγορούν για αναχωρητισμό που δεν ταιριάζει όπως λένε στις προοδευτικές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έτοιμος να πιέσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση με τον Σωκράτη Φάμελλο να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «εντολέα της συγκάλυψης στα Τέμπη», ζητώντας να κατατεθεί άμεσα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας πως πρέπει να πέσει η κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ακόμα στην προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή, καθώς πρέπει να δοθούν απαντήσεις πειστικές απο την κυβέρνηση όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr