Σεισμός Συρία. “Ξεθάψαμε τα πτώματα με γυμνά χέρια”. Οργή για την εγκατάλειψη από τη διεθνή κοινότητα, πυρά κατά του ΟΗΕ
Οι επιζώντες του φονικού σεισμού στη βορειοδυτική Συρία αισθάνονται ξεχασμένοι από τον κόσμο. Οργή για την εγκατάλειψη από τη διεθνή κοινότητα, πυρά κατά του ΟΗΕ για τις σχέσεις του με τον δυνάστη τους, τον Άσαντ.
Εννέα ημέρες έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε Συρία και Τουρκία και το βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας παραμένει αποκλεισμένο από τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις της Τρίτης (14/02) μεταξύ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του ΟΗΕ να οδήγησαν στο “ναι” για το άνοιγμα δύο νέων συνοριακών διελεύσεων από την Τουρκία για τρεις μήνες προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να παραδώσουν βοήθεια στη Συρία, αυτό που όμως βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών σήμερα είναι εγκατάλειψη και οργή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, οι κάτοικοι του Τζιντίρες, στη βόρεια Συρία, εκλιπαρούν εδώ και όλες αυτές τις ημέρες για βοήθεια. Αρχικά για να ξεθάψουν επιζώντες από τα ερείπια και μετά για να τους παράσχουν καταφύγιο και τροφή εν μέσω βαρύ χειμώνα.
“Πού ήταν ο κόσμος όταν είχε σημασία;” αναρωτήθηκε η 58χρονη Ruqaya Mohammed Mustafa από το Τζιντίρες, στην πρώτη της επαφή με επισκέπτες μετά τον φονικό σεισμό. “Γιατί να λέμε τις ιστορίες μας όταν δεν έχει μείνει τίποτα;”
Καθώς οι επικεφαλής της βοήθειας ταξίδευαν στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Δαμασκό και το Χαλέπι, η απελπισία στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση βορειοδυτική Συρία είχε μετατραπεί σε οργή και στη συνέχεια σε θλίψη. “Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε τίποτα που να έρχεται για εμάς”, είπε η Ruqaya. “Ξεθάψαμε τα πτώματα με γυμνά χέρια. Όσους δεν μπορούσαμε να φτάσουμε πέθαναν”.
Με κανέναν πλέον να μην έχει μείνει ζωντανός κάτω από την καταστροφή στην Τζιντίρες, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας για την εξεύρεση προμηθειών που θα σώσουν ζωές. Οι κάτοικοι της βόρειας Συρίας αισθάνονται ξεχασμένοι από έναν κόσμο που έχει συνηθίσει να παρακολουθεί από απόσταση τα δεινά τους μετά από μια δεκαετία και πλέον εμφυλίου πολέμου και από παγκόσμιους φορείς που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για βοήθεια.
Βέλη κατά του ΟΗΕ για τις σχέσεις του με τον Άσαντ
Η ανακοίνωση του ΟΗΕ τη Δευτέρα ότι πήρε την έγκριση του Άσαντ για το άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων, προκάλεσε την περιφρόνηση των κατοίκων.
Το Τζιντίρες φιλοξενούσε εκτοπισμένους από όλες τις γωνιές της Συρίας, ιδίως εκείνους που είχαν αψηφήσει τον Άσαντ και αναγκάστηκαν μετά από αυτό να εξοριστούν. Ο Tareq Aamer ήταν ένας από αυτούς. “Ο Άσαντ είναι χειρότερος από τον σεισμό”, είπε. “Και ο ΟΗΕ μας σκοτώνει περισσότερο με την πολιτική του απέναντί του. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα. Είναι ήδη ανοιχτά. Γιατί οι άνθρωποι ζητούν την άδειά τους;”
Ο Mouaz Moustafa, εκτελεστικός διευθυντής της Συριακής Ομάδας Δράσης Έκτακτης Ανάγκης, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του ΟΗΕ ήταν περιττή και βασίστηκε σε στενές και έντονα αμφισβητούμενες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου.
“Το καθεστώς Άσαντ δεν έχει κανένα δικαίωμα να είναι η απόλυτη αρχή για την τύχη εκατομμυρίων αμάχων σε μη ελεγχόμενες από το καθεστώς περιοχές της Συρίας”, είπε. “Ο ΟΗΕ δεν χρειάζεται ψήφισμα [του Συμβουλίου Ασφαλείας] για διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο επιτρέπει στον Άσαντ να είναι ο μόνος εκπρόσωπος του λαού που καταπιέζει εδώ και 12 χρόνια”.
Ο Ali Bakr, 60 ετών, ζητούσε επίσης βοήθεια για τους κατοίκους του Τζιντιρές – τους λίγους που γνώριζε ότι είναι ακόμη ζωντανοί. Από τα 18 μέλη της οικογένειάς του, μόνο ένα είχε επιβιώσει, είπε. “Χρειάζομαι ψυχική βοήθεια για να ηρεμήσουν τα νεύρα μου. Έσκαψα τα πτώματα με τα ίδια μου τα χέρια”.
Δίπλα του στεκόταν ο Omran Sido, 36 ετών, του οποίου τα τρία παιδιά, ηλικίας τεσσάρων μηνών, έξι και οκτώ ετών, έχασαν τη ζωή τους στο ίδιο κτίριο. “Πώς θα συνέλθω ποτέ από αυτό;” είπε. “Το κάνει χειρότερο η γνώση ότι κανείς άλλος δεν νοιάζεται”.
Σταγόνα στον ωκεανό η μέχρι τώρα βοήθεια
Η πρώτη μη προγραμματισμένη αυτοκινητοπομπή βοήθειας πέρασε τα σύνορα στο Bab al-Salam την Τρίτη (14/02) μεταφέροντας σκηνές, φάρμακα και κουβέρτες – σταγόνα στον ωκεανό στις πολλαπλάσιες ανάγκες μιας επαρχίας που έχει καταστραφεί από περισσότερα δεινά την τελευταία δεκαετία από ό,τι τα περισσότερα άλλα μέρη στη Μέση Ανατολή.
Κατά μήκος του δρόμου προς τις Τζιντίρες, κοντά στην πόλη Αφρίν, είχε σταθμεύσει μια αυτοκινητοπομπή φορτηγών που μετέφεραν βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία. Σημαίες που αναγγέλλουν παραδόσεις από το Κατάρ κυμάτιζαν σε κοντινή απόσταση. ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εντός της επαρχίας έχουν επίσης διανείμει βοήθεια από προϋπάρχοντα αποθέματα.
Όμως η αποσπασματική παγκόσμια αντίδραση και η ετοιμότητα, ακόμη και τώρα, να υποχωρήσει στον Άσαντ βαραίνει την περιοχή. “Πήγα στην Ουκρανία και είδα αυτοκίνητα του ΟΗΕ κάθε πέντε μέτρα”, δήλωσε ένας κάτοικος – ένας από τους λίγους που έχουν άδεια να περάσουν στη γειτονική Τουρκία και να ταξιδέψουν πέρα από αυτήν. “Καταλαβαίνω τι έχουν περάσει. Αλλά το ίδιο έχουμε κάνει και εμείς και συνεχίζουμε να κάνουμε”.
Στα νοσοκομεία, τα φάρμακα και το ηθικό έχουν εξαντληθεί. Το νοσοκομείο του Αφρίν, ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής, δέχτηκε 750 ασθενείς, πολλοί από τους οποίους ήταν βαριά τραυματισμένοι ή ετοιμοθάνατοι, τις ώρες μετά τους σεισμούς. Πολλοί ήταν παιδιά, έως και 15 από τα οποία χρειάστηκαν ακρωτηριασμό. “Είναι τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να γίνουν”, δήλωσε ο Wadan al-Nasr, ο οποίος πραγματοποίησε τις περισσότερες από τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Σε έναν κοντινό θάλαμο, η τρίχρονη Νουρ κοιμόταν, με το ένα εναπομείναν πόδι της καλυμμένο με μια κουβέρτα. Το άλλο της πόδι είχε ακρωτηριαστεί στα συντρίμμια του σπιτιού της οικογένειας, όπου είχαν πεθάνει η μητέρα και τα αδέλφια της. Ο πατέρας της ερχόταν να την επισκεφτεί τις περισσότερες ημέρες, και η παρηγοριά της στο μεταξύ ήταν ένα μπαλόνι σε σχήμα χεριού. Το μικροσκοπικό χέρι της Νουρ κρατούσε ένα από τα δάχτυλά του.
Σε μια αθλητική αίθουσα, ο Wahid Khalil είχε καταφύγει με ό,τι είχε απομείνει από την οικογένειά του. Η μικρή του κόρη ήταν άτονη και πυρετώδης. Ένας νεαρός γιατρός με άσπρη ρόμπα την απομάκρυνε εσπευσμένα ανάμεσα σε πλήθος ανδρών και γυναικών που περιπλανήθηκαν αργά γύρω από το αυτοσχέδιο σπίτι τους. Λίγο αργότερα, το κορίτσι επέστρεψε με ένα γλειφιτζούρι και ένα φλιτζάνι φάρμακο, μια σπάνια αναλαμπή ελπίδας μετά από μια σκοτεινή εβδομάδα.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr