Μετά τον σεισμό μεγέθους 6.2 και των 5,9 Ρίχτερ που χτύπησε μετά από δύο λεπτά, χθες αρκετοί πολίτες στην Κωνσταντινούπολη προτίμησαν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα έξω.
Οι δύο αυτοί σεισμοί που σημειώθηκαν στα ανοιχτά της Σηλυβρίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ραιδεστού ακολουθήθηκαν από πάνω από 180 μετασεισμούς, σπέρνοντας τον πανικό στους πολίτες της μεγαλούπολης της Τουρκίας, οι οποίοι επί σειρά ετών ακούν προειδοποιήσεις και αναμένουν «τον μεγάλο σεισμό» για τον οποίο όλοι οι επιστήμονες της χώρας προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες.
Σε διάφορα πάρκα της ιστορικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε σκηνές που είχαν στήσει, ενώ άλλοι προτίμησαν να κοιμηθούν πάνω σε στρώματα που είχαν τοποθετήσει στο έδαφος. Υπήρξαν επίσης πολίτες που κοιμήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Μετά από ανακοίνωση της Περιφερειακής Διοίκησης Κωνσταντινούπολης, τα τζαμιά παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να προσφέρουν καταφύγιο στους πολίτες. To Τέμενος Σεχζάντε, που βρίσκεται στo Φατίχ, ήταν ένα από τα μέρη όπου καταγράφηκαν στιγμιότυπα με πολίτες να κοιμούνται μέσα. Οι πολίτες προσπάθησαν να προστατευτούν από το κρύο και την απειλή ενός ενδεχόμενου νέου σεισμού, περνώντας εκεί τη νύχτα.
Ο Υπουργός Υγείας, Κεμάλ Μεμίσογλου, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη: «Μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές περιοχές, δεν αναφέρθηκαν πρωτογενείς τραυματισμοί. Ωστόσο, υπήρξαν δευτερογενείς τραυματισμοί λόγω πτώσεων, άλματος ή πανικού.
Διχασμένοι οι Τούρκοι σεισμολόγοι
Μετά τον σεισμό που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη, οι απόψεις των ειδικών διίστανται.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο σεισμός της προηγούμενης μέρας επιτάχυνε τον χρόνο για τον επόμενο μεγάλο σεισμό, με κάποιους να εκτιμούν ότι ο επόμενος σεισμός θα είναι πολύ πιο ισχυρός. Αντίθετα, άλλοι πιστεύουν ότι ο σεισμός του περασμένου 24ώρου μειώνει τον κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη.
«Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»
Ο διακεκριμένος καθηγητής γεωλογίας, Τζελάλ Σενγκιόρ υπογράμμισε πως «ο χρόνος τελειώνει» εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων και πρειδοποίησε ότι: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»
Ο καθηγητής προειδοποίησε για τον αυξανόμενο σεισμικό κίνδυνο στην Κωνσταντινούπολη, με δηλώσεις που προκαλούν έντονη ανησυχία και κυκλοφορούν ευρέως στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Σενγκιόρ τόνισε ότι «η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο στόχαστρο» και υπογράμμισε πως «ο χρόνος τελειώνει» εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων τα τελευταία χρόνια. Όπως σημείωσε, η πιο λογική απόφαση αυτή τη στιγμή θα ήταν να εγκαταλείψει κάποιος την πόλη.
«Ακόμη και αν το έδαφος στο σπίτι μου στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται σταθερό, ίσως να είναι αδύνατο να διαφύγω από το χάος που θα προκύψει μετά τον σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για τις πιθανές συνέπειες: «Πυρκαγιές, έλλειψη νερού, κατάρρευση υποδομών, λεηλασίες, μπορεί να καταστεί αδύνατο να επιβιώσει κανείς στην πόλη. Γι’ αυτό, το πιο σοφό είναι να σκεφτούμε σοβαρά τη μετεγκατάσταση», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής κατέστησε σαφές ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με αδύναμο κτιριακό απόθεμα.
Η AFAD ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Κουμπουργκάζ έσπασε σε περίπου 15 χιλιόμετρα μήκος και 9,5 χιλιόμετρα πλάτος, με μετατόπιση της τάξης των 30 εκατοστών.
Τι εκτιμούν οι Έλληνες σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε ανησυχία και στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί. Στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη.
«Είχαμε επισημάνει εδώ και χρόνια πως το τελευταίο ρήγμα που δεν είχε δώσει μεγάλο σεισμό είναι αυτό του Μαρμαρά. Καθυστερούσε χαρακτηριστικά, θα έλεγε κανένας. Με βάση τα δεδομένα, βλέπαμε πως το μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος θα ήταν 7,8 βαθμούς. Δεν έσπασε όλο το ρήγμα και γι’ αυτό έχουμε έναν πολύ μικρότερο σεισμό. Όταν θα σπάσει το ρήγμα, θα δώσει έναν μεγαλύτερο σεισμό. Με αυτόν τον σεισμό των 6,2, η Ελλάδα δεν επηρεάζεται. Εάν είχαμε 7 Ρίχτερ θα μιλούσαμε διαφορετικά», επισήμανε.
Στην εκπομπή μίλησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος λίγες ώρες πριν από τον σεισμό είχε κάνει ανάρτηση στην οποία ανέφερε πως ο Απρίλιος στατιστικά είναι μήνας ισχυρών σεισμών στην Ελλάδα.
«Υπάρχει μία στατιστική που δείχνει πως υπάρχει μια ‘προτίμηση’ των σεισμών τον Απρίλιο και το καλοκαίρι από τα μέσα Ιούλιου μέχρι και τον Αύγουστο. Έτσι, έκανα και μία ανάρτηση με αφορμή την επέτειο από τον σεισμό στην Κω και ο Εγκέλαδος ήρθε να επαληθεύσει την στατιστική αυτή με τον σεισμό στην Τουρκία», σχολίασε.
Για τον σεισμό στην Τουρκία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ο κύριος σεισμός να ήταν αυτός που έγινε και είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ.
«Μαθηματικά είναι βέβαιο πως η περιοχή αυτή θα πληγεί με έναν πολύ μεγάλο σεισμό, άνω των 7,5 Ρίχτερ, και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για αυτήν την περιοχή. Εμείς δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε», σημείωσε.