Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Κυριακής. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μεταξύ του 1865 και του 1870, ο ναός όμως είναι προγενέστερος καθώς χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Χαρακτηριστικό της είναι, όπως και σε πολλές άλλες εκκλησίες, η ανομοιότητα στο μέγεθος των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή της, που υποδηλώνει ότι τα υλικά προέρχονταν από παλαιότερα μνημεία.
Βρίσκεται στον αριθμό 28 της οδού Αθηνάς. Λίγοι την παρατηρούν καθώς έχει “πνιγεί” από τις πολυκατοικίες και οι περαστικοί περνούν βιαστικά από το σημείο. Το εκκλησάκι είναι μικρό, διαστάσεων μόλις 11X3,50 μ και πάνω από την καμπυλωτή σκεπή της στέκει όρθιο το παλιό καμπαναριό με το ρολόι που ακόμα μετράει τα λεπτά και τις ώρες. Στην αυλή του υπήρχε και μια μικρή δημοτική βρύση.
Εσωτερικά είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες άγνωστου αγιογράφου τις οποίες έφτιαξε σε νεότερη εποχή. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής ήταν κοιμητηριακός ναός νεκροταφείου, που υπήρχε μεταξύ αυτής και της Παντάνασσας, στο Μοναστηράκι.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η άγνωστη σπηλιά της Ακρόπολης που έγινε Θεραπευτήριο μετά το μεγάλο λοιμό της Αθήνας. Πως γινόταν η υπνοθεραπεία και ο ρόλος της ιεράς κρήνης, η οποία έγινε αγίασμα από τους χριστιανούς
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr