Στην περιοχή της Μελανησίας, ο συνδυασμός της σκούρας επιδερμίδας με τα κατάξανθα άφρο μαλλιά και τα γαλανά μάτια δεν είναι καθόλου σπάνιος.
Το εντυπωσιακό παρουσιαστικό πολλών Μελανησίων οφείλεται σε μια μετάλλαξη που απαντάται μόνο στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Στα νησιά του Σολομώντα, το ποσοστό των έγχρωμων ξανθών κατοίκων προσεγγίζει το 26%. Σε γειτονικά νησιά κυμαίνεται στο 10%.
Η Μελανησία εκτείνεται από τη δυτική πλευρά του Ανατολικού Ειρηνικού ως τη Θάλασσα Αραφούρα, βόρεια της Αυστραλίας. Περιλαμβάνει τα κράτη Φίτζι, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντος, Βανουάτου και Νέα Καληδονία.
Η κατάρριψη των μύθων
Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις για την προέλευση του εν λόγω γονιδίου. Ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες ήταν ότι τα μαλλιά άνοιξαν από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο και στο αλμυρό νερό.
Άλλοι υποστήριζαν ότι “έφταιγε” η διατροφή που βασίζεται στο ψάρι, ενώ αρκετοί ότι έχει να κάνει με τις φυλετικές αναμείξεις με τους Ευρωπαίους και την αποικιοκρατία.
Ωστόσο, μία μεγάλης κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 από το Γεωπονικό Κολλέγιο της Νέας Σκωτίας του Καναδά απέδειξε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.
Συνέκριναν τα DNA 43 ξανθών και 42 μελαχρινών κατοίκων των νησιών του Σολομώντα.
Διαπιστώθηκε ότι η ειδοποιός διαφορά ήταν ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο “κωδικοποιεί” την πρωτεΐνη που ορίζει το χρώμα της τρίχας.
Οι ξανθοί κάτοικοι των νησιών του Σολομώντα φέρουν δύο αντίγραφα αυτού του μεταλλαγμένου γονιδίου, το οποίο υπάρχει στο 26% του πληθυσμού. Το γονίδιο είναι υπολειπόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ξανθοί το κληρονομούν και από τους δύο γονείς.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν τη μετάλλαξη σε δείγματα DNA 941 ατόμων από 52 άλλους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό σημαίνει ότι η επαφή με λευκούς και Ευρωπαίους δεν επηρέασε την εξελικτική πορεία των Μελανησίων.
«Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συγκλίνουσας εξέλιξης, όπου το ίδιο αποτέλεσμα επέρχεται με εντελώς διαφορετικά μέσα», απαντούν οι επιστήμονες.
Η μετάλλαξη πιθανότατα προέκυψε τυχαία σε ένα άτομο πριν από χιλιάδες χρόνια και επειδή ο αρχικός πληθυσμός ήταν μικρός, κληρονομούνταν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα από γενιά σε γενιά.
Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι τα ευρήματά τους βοηθούν στην αποδόμηση μιας ευρωκεντρικής θεώρησης του κόσμου όσον αφορά την προέλευση των ξανθών μαλλιών.
Πηγές εικόνων: WikimediamtxCommons και Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ