Σε ποια μέρη της Ελλάδας έζησε ο μεγαλύτερος καρχαρίας του κόσμου. Ζύγιζε 70 τόνους και μπορούσε να φάει ακόμη και φάλαινα

Σε ποια μέρη της Ελλάδας έζησε ο μεγαλύτερος καρχαρίας του κόσμου. Ζύγιζε 70 τόνους και μπορούσε να φάει ακόμη και φάλαινα

Τα τελευταία 90 χρόνια, στις ελληνικές θάλασσες έχουν εντοπιστεί 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών και μία χίμαιρα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea. Το αρχαιότερο όμως, αποτύπωμα του είδους έχει εντοπιστεί στην Κεφαλονιά και ανήκει στον προϊστορικό Μεγαλόδοντα!

Ο Μεγαλόδοντας έζησε πριν από 28-1,5 εκατομμύρια χρόνια και άφησε το αποτύπωμά του. Ένα τεράστιο δόντι του εκτίθεται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξή του στα ελληνικά νερά. Εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά το 1969.

Ο Μεγαλόδοντας

Η ονομασία του προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει «μεγάλο δόντι». Αυτό το είδος καρχαρία υπήρξε ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά σαρκοφάγα σπονδυλωτά στην ιστορία.

Για τον Μεγαλόδοντα, τον μεγαλύτερο καρχαρία που έχει υπάρξει ποτέ στον κόσμο, μίλησε στη “Μηχανή του Χρόνου” η Ευτέρπη Κοσκερίδου, καθηγήτρια Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο ΕΚΠΑ:

«Δεν συγκρίνεται με τους σύγχρονους, οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι του. Είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος από τον λευκό καρχαρία. Είχε βάρος περίπου 70 τόνους, ενώ ένας λευκός καρχαρίας είναι πολύ ελαφρύτερος. Το μήκος του ήταν μεγαλύτερο από 15 μέτρα», αναφέρει η κ. Κοσκερίδου.

«Μπορούσε να καταβροχθίσει πάρα πολύ μεγάλα ζώα, ακόμα και μεγάλες φάλαινες. Θεωρούνταν γενικά ένα υπεραρπακτικό και επειδή ήταν κυρίαρχο στο οικοσύστημα του, δεν υπήρχε κάτι άλλο να το ανταγωνιστεί», πρόσθεσε.

Τα σαγόνια μεγαλόδοντα. Έφτανε σε μήκος τα 18-20 μέτρα και βάρος από 30 έως 100 τόνους, ανάλογα με το μήκος του. Πηγή φωτο: Wikipedia

Ο μεγαλόδοντας αποτελούσε πολύ καλό θηρευτή και ισχυρό κολυμβητή. Επειδή ήταν τεράστιος, μόλις γέμιζε το στομάχι του, μπορούσε να περιπλανιέται στους ωκεανούς για μήνες.

«Έχουν βρεθεί διάφορα απολιθώματα από τα δόντια του και μια πάρα πολύ σπάνια συλλογή σπονδύλων, που εκτίθεται σε βελγικό μουσείο. Βρίσκεται εκεί από το 1860», διευκρινίζει η καθηγήτρια Ε. Κοσκερίδου.

«Ο σκελετός του αποτελείται από μαλακό χόνδρο. Έχει βρεθεί σε πολλές περιοχές της Γης, απολιθωμένος, όπως στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη έχει βρεθεί στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Μάλτα, στην Ισπανία. Στην Ασία έχει βρεθεί στην Ιαπωνία και το Πακιστάν. Στην Αφρική, στη Νότια Αφρική και το Μαρόκο. Επίσης έχει βρεθεί και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία», σημείωσε

Από το γύρισμα της εκπομπής “Μηχανή του Χρόνου” για το Κλίμα στο Μουσείο Παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ με την καθηγήτρια Ε. Κοσκερίδου. Προσεχώς στο COSMOTE HISTORY

Το εύρημα στην Κεφαλλονιά και τα Χανιά

Στην Ελλάδα έχει βρεθεί δόντι του προϊστορικού καρχαρία στη Χερσόνησο της Παλικής στην Κεφαλονιά, αλλά και στην Κίσαμο Χανιών.

«Και στις δύο περιπτώσεις έχουν βρεθεί από τον καθηγητή  Νικόλα Σιμεωνίδη και τους συνεργάτες του», διευκρινίζει η κ. Κοσκερίδου.

«Εμφανίστηκε γύρω στα 23 εκατομμύρια χρόνια πριν και εξαφανίστηκε περίπου στα 2,6 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα έχει ηλικία περίπου στα 8 εκατομμύρια χρόνια. Εξαφανίστηκε στα 2,6 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή στο τέλος της Πλειόκαινου εποχής.

Αυτή η περίοδος συμπίπτει με πάρα πολύ σημαντικές κλιματικές αλλαγές και με την ψύξη των ωκεανών που πιθανόν επηρέασαν τη διαθεσιμότητα της τροφής και του περιβάλλοντος που ζούσε ο μεγαλόδοντας. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην εξαφάνισή του πρέπει να έπαιξε και ο σημερινός μεγάλος λευκός καρχαρίας, που εμφανίστηκε ως νέο είδος. Έτσι, αυξήθηκε ο ανταγωνισμός για τροφή», ανέφερε η κ. Κοσκερίδου.

«Ο κοντινότερος συγγενής του μπορούμε να πούμε, ειδικά κάποιος που να υπάρχει και στη Μεσόγειο, είναι ο ταυροκαρχαρίας. Είναι πολύ μικρότερος φυσικά, δεν συγκρίνεται αλλά είναι ο κοντινότερος συγγενής του κατά τους επιστήμονες», συμπλήρωσε.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.