Η πύλη του Αδριανού είναι η αψίδα που κατασκεύασαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, Αδριανό για τη προσφορά του στην πόλη τους.
Χτίστηκε το 131 μ.Χ- 132.μ.Χ. από πεντελικό μάρμαρο και είχε τοξωτό άνοιγμα. Τα μεσαιωνικά χρόνια ήταν γνωστή και ως «πόρτα της Βασιλοπούλας» και «καμαρόπορτα».
Στη δυτική πλευρά της πύλης αναγράφεται η εξής περιγραφή: «’Αιδ’ εισ’ Αθήναι, Θησέως η πριν πόλις» δηλ. “αυτή είναι η Αθήνα, η παλαιά πόλη του Θησέα” και στην ανατολική ”αιδ’ εισ’ Αδριανού και ουχί Θησέως πόλις’,(αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα) χρίζοντας τον Θησέα και τον Αδριανό ιδρυτές της Αθήνα.

Η Πύλη του Αδριανού βρίσκεται στη λεωφόρο Αμαλίας απέναντι από οδό Λυσικράτους,
Αθήνα 1871, Φωτογράφος: Πέτρος Μωραΐτης [γεν. 1832 – † 1905]. Πηγή: Η Αθήνα μέσα στον χρόνο
Ο Αδριανός πέρασε από κάτω από τη δοξαστική πύλη στα εγκαίνια του έργου και συνδέθηκε με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας.
Από το ίδιο σημείο μπήκαν στις 25 Απριλίου 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες και εκεί οι οπλαρχηγοί υποδέχτηκαν το 1834 οι Αθηναίοι τον Βασιλιά Όθωνα.

Αθήνα 1860-1861. Η Πύλη του Αδριανού έχει ύψος 18 μ., μήκος 13,5 μ. και πλάτος 2,3 μ.,
Φωτογράφος: Jakob August Lorent. Πηγή: Η Αθήνα μέσα στον χρόνο
Ο Αδριανός στην Αθήνα
Ο Αδριανός ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία 41 ετών και συνδέθηκε με μια μεγάλη περίοδο ειρήνης.
Ήταν ο τρίτος από τους «πέντε καλούς αυτοκράτορες» της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και το πρόσωπο που συνέδεσε τον ελληνικό με τον ρωμαϊκό πολιτισμό.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας εφάρμοσε φιλολαϊκά μέτρα και έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Αντί για πολεμικές εκστρατείες έκανε ταξίδια στις περιοχές της αυτοκρατορίας και δημιούργησε σημαντικά έργα στις πόλεις που επισκέφτηκε.
Στην Αθήνα ήρθε πρώτη φορά το 124 μ.Χ. και μυήθηκε στα Ελευσίνια μυστήρια.
Μάλιστα, διέταξε την κατασκευή γέφυρας στον Ελευσινιακό Κηφισό για να διευκολύνει την πορεία της Ιερής Πομπής προς το ιερό.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι Έλληνες τοποθέτησαν το άγαλμά του μέσα στον Παρθενώνα και τον λάτρευαν ως Πανελλήνιο.
Ήταν φιλέλληνας και σημαντικός ευεργέτης, ο οποίος στα χρόνια της εξουσίας του χρηματοδότησε ένα οικοδομικό πρόγραμμα για την ανάπλαση της Αθήνας.
Μεταξύ άλλων, δημιούργησε τη βιβλιοθήκη, το Πάνθεον, ένα υδραγωγείο μήκους 18 χιλιομέτρων, που ωφέλησε τους Αθηναίους έως τις αρχές του περασμένου αιώνα και τελειοποίησε τον γιγαντιαίο ναό του Ολυμπίου Διός.
Στα εγκαίνια του ναού αφιέρωσε στο εσωτερικό του το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός και οι ελληνικές πόλεις έστησαν στον περίβολο εκατοντάδες ανδριάντες προς τιμήν του.
Ο ωραιότερος ήταν ο ανδριάντας των Αθηναίων που τον απεικόνιζε ως σύμβωμον του Διός.
Το 1933 βρέθηκε στη λεωφόρο Συγγρού μια εξίσου εντυπωσιακή προτομή του αυτοκράτορα Ανδριανού, στην οποία απεικονιζόταν με γενειάδα φιλόσοφου και κοιτούσε προς τον ουρανό.
Ήταν στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς και έφερε έμβλημα με τον αετό του Διός, που του έδινε την ιδιότητα του “Σωτήρα των Πολιτών”.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Χριστιανικοί ναοί στην σκιά της Ακρόπολης. Χτίστηκαν στη θέση των αρχαίων ναών της Αφροδίτης και της Εστίας, αλλά και σε κτήματα πλουσίων Αθηναίων. Ποια εκκλησία χτυπήθηκε από τον Μοροζίνι και σε ποια βρίσκονταν οι τάφοι των Παλαιολόγων
Ειδήσεις σήμερα:
- Το μοιρολόι της Παναγίας στις Καρυές Χίου. Ένα έθιμο που διαδραματίζεται μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών (βίντεο)
- Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Μ. Παρασκευή. Υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα
- “Λαβράκι” της ΑΑΔΕ σε κρυφά Airbnb με κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πως τα εντόπισαν
- Αδειάζει η Αθήνα για το Πάσχα. Πάνω από 30΄οι καθυστερήσεις στην Αττική Οδό. Σύμμαχος η μείωση 12% στην τιμή της αμόλυβδης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ