γράφει η Μαίρη Αδαμοπούλου στα ΝΕΑ
Πού βρισκόταν το καζίνο όπου έδιναν ραντεβού οι μαυραγορίτες στα χρόνια της Κατοχής και οι Γερμανοί ψάρευαν πληροφοριοδότες και πώς μπορεί να συνδέεται με τον θρυλικό έρωτα του Μιμίκου και της Μαίρης; Ποια σχέση έχει το πρώτο νοσοκομείο της πρωτεύουσας με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων; Και από τα έσοδα ποιου κτιρίου έχουν χτιστεί περί τα 200 σχολεία στη χώρα;
«Σκοπός της εφαρμογής είναι η σύνδεση της Αθήνας με τη Γερμανία μέσω της κοινής κληρονομιάς και η ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στους δύο αυτούς πολιτισμούς», εξηγεί στα «Πρόσωπα» η Γκάμπριελ Ζάντερς, διευθύντρια του Τμήματος Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκης στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Στην ελληνική έκδοση – ανάλογη εφαρμογή κυκλοφορεί ήδη σε οκτώ χώρες – έχουμε εστιάσει στην αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα και στην περίοδο της Κατοχής», προσθέτει για την εφαρμογή που χρηματοδοτήθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, από τους πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και υλοποιήθηκε από την εταιρεία Culturplay. Ηδη 4.300 χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «Γερμανικά Ιχνη», που αναμένεται να εμπλουτιστεί και με 40 σημεία της Θεσσαλονίκης.
Info
Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή και το πρόγραμμα ξεναγήσεων στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Γκέτε.
Tο μεγαλύτερο αθηναϊκό ιδιωτικό κτίριο της εποχής οικοδομήθηκε το 1874, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, για τον μεγαλέμπορο Βασίλειο Μελά και κόστισε 1.000.000 δρχ. Το διώροφο μέγαρο αρχικά αναφερόταν ως Grand Hôtel d’ Athènes, αλλά είναι αμφίβολο αν λειτούργησε ποτέ ως ξενοδοχείο. Το 1881 στέγασε για μικρό διάστημα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και αργότερα την Αθηναϊκή Λέσχη.
Η δημιουργία του Τσίλερ από την ακμή του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, αρχικά ήταν η ιδιωτική κατοικία του επιχειρηματία Στέφανου Ψύχα. Το 1903 αγοράστηκε από τον γιο του βασιλιά Γεώργιου Α’, πρίγκιπα Νικόλαο, ο οποίος εγκαταστάθηκε το 1904 με τη ρωσίδα σύζυγό του, Μεγάλη Δούκισσα Ελένη Βλαδιμήροβνα. Το 1923 νοικιάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως παράρτημα της Μεγάλης Βρεταννίας υπό την ονομασία Petit Palais.
Το Πολιτικό Νοσοκομείο, όπως έμεινε γνωστό σε αντιδιαστολή με το Στρατιωτικό Νοσοκομείο της περιοχής Μακρυγιάννη, είναι ένα από τα πολλά δείγματα της συνεισφοράς του Εντουαρντ Σάουμπερτ στην ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας.
H Μαίρη Βέμπερ ήρθε στην Ελλάδα το 1891 ως γκουβερνάντα του νεογέννητου τότε πρίγκιπα Γεωργίου, κατόπιν βασιλιά Γεωργίου Β’.
Το ειδύλλιο ξεκίνησε το 1892, όταν γνώρισε τον 22χρονο δόκιμο ανθυπίατρο Μιχαήλ Μιμήκο.
Μια σειρά συμπτώσεων οδήγησαν τη Μαίρη στην αυτοκτονία. Ο Μιχαήλ έδωσε τέλος στη ζωή του με το υπηρεσιακό του περίστροφο όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο της αγαπημένης του. Οι φίλοι του ζευγαριού όταν μπόρεσαν τους έθαψαν μαζί και έγραψαν πάνω στο μνήμα: «Καρδιαίς, αν σμίξουνε στη γη σαν τις καρδιαίς μας πάλι. Να μη χωρίσουν ποτέ η μία από την άλλη».
Μέγαρο Δεληγεώργη
Από τα κορυφαία δείγματα αρχιτεκτονικής δημόσιων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου, το Μέγαρο είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα κτίριο της Αθήνας. Αρχισε να χτίζεται το 1928 κι από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 στέγασε το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
Στο ισόγειο του κτιρίου υπήρχε το καφέ Ζόναρς, του οποίου τα εγκαίνια τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 συνέπεσαν με τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Ελλη». Το συγκρότημα ανακηρύχθηκε το 1994 διατηρητέο μνημείο.
Η λιτή μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με τους ρόδακες και την ανθεμωτή επίστεψη, που ακολουθεί το πρότυπο ταφικών μνημείων της αρχαιότητας, αναδεικνύει το μνήμα του γερμανού διπλωμάτη και βιβλιοπώλη Καρόλου Βίλμπεργκ και των τεσσάρων παιδιών του.
Γεννήθηκε στο Εσεν της Ρηνανίας και ήρθε στην Ελλάδα το 1857. Ανοιξε το πρώτο διεθνές βιβλιοπωλείο στην οδό Ερμού, στέκι σύντομα των Αθηναίων φιλομαθών, ενώ εξέδωσε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Το βιβλιοπωλείο εξαγοράστηκε το 1901 από τον Κώστα Ελευθερουδάκη, ιδρυτή του ομώνυμου οίκου.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Μιμήκος και η Μαίρη. Ο θρυλικός έρωτας των δύο νέων που τους ένωσε ο θάνατος. Αυτοκτόνησαν επειδή δεν μπορούσαν να είναι μαζί. Γιατί οι φίλοι του ζευγαριού κατηγορήθηκαν ως τυμβωρύχοι
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ