Η Μαντάμ Σουσού ήταν χαρακτήρας του Δημήτρη Ψαθά, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 στο περιοδικό «Θησαυρός» όπου δημοσιεύονταν κάθε εβδομάδα οι περιπέτειές της. Η Μαντάμ Σουσού ήταν μια φτωχή αλλά ονειροπαρμένη γυναίκα, κυριευμένη από μεγαλομανία.
Ζούσε στο Μπύθουλα με τον ιχθυοπώλη σύζυγό της, Παναγιωτάκη, πιστεύοντας ότι ξεχώριζε από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς ήταν αριστοκράτισσα.
Ήταν μια γειτονιά του Κολωνού, όπου λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο. Η λασπωμένη περιοχή του Μπύθουλα (ή Μπούθουλα) δεν σχετιζόταν με τον Βούθουλα που βρισκόταν δίπλα στην Αγία Φωτεινή στον Ιλισσό, όπου τα νερά ήταν τρεχούμενα και δημιουργούσαν ένα όμορφο τοπίο. Μάλιστα τα χρόνια εκείνα υπήρχε η λαϊκή φράση «ο Βούθουλας κι ο Μπούθουλας» που αντιστοιχεί στην σημερινή έκφραση «λαός και Κολωνάκι».
Η κακομοίρα Σουσού έμενε στις λάσπες αλλά συμπεριφερόταν σαν να ζούσε σε μια ειδυλλιακή γειτονιά. Μάλιστα όταν την ρωτούσαν που έμενε απαντούσε με νόημα “Ακαδημία Πλάτανος”.
Όταν ανέλπιστα κληρονόμησε μια περιουσία μετακόμισε στο Κολωνάκι, χώρισε τον σύζυγο της και άρχισε να ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Φυσικά ούτε τότε έπαψε να είναι γραφική και φαντασμένη.
Η Μαντάμ Σουσού είχε τη δική της οικιακή βοηθό, που αποκαλούσε «υπηρετικόν προσωπικόν» και συχνά έπεφτε θύμα απατεώνων που είχαν στόχο τα λεφτά της. Σε αυτό διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Μηνάς Κατακουζηνός.
Βιβλίο, θεατρικό, ταινία και σίριαλ
Η ηρωίδα αγαπήθηκε πολύ και έγινε βιβλίο που εξαντλήθηκε και δεν επανεκδόθηκε μέχρι το 1977, οπότε ο Ψαθάς κατόπιν πιέσεων των εκδοτών αλλά και του κόσμου κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση με τη σημείωση στο οπισθόφυλλο, ότι ήλπιζε η ηρωίδα του να τον άφηνε πια ήσυχο.
Το 1942 οι ιστορίες της Μαντάμ Σουσού μεταφέρθηκαν στο θέατρο με πρωταγωνίστρια την Κυρία Κατερίνα (Κατερίνα Ανδρεάδη), τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Κώστα Μουσούρη.
Το 1948 η Μαντάμ Σουσού έγινε και κινηματογραφική ταινία με Μαντάμ Σουσού την Μαρίκα Νέζερ και Παναγιωτάκη τον Βασίλη Λογοθετίδη.
Η ταινία αυτή σήμερα δεν σώζεται.
Η ηρωίδα του Ψαθά και η ιστορία της, έγινε ευρέως γνωστή όταν μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, αρχικά το 1972 και αργότερα το 1986 με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Στην πρώτη εκδοχή τη Σουσού ενσάρκωσε η Άννα Παϊτατζή, την οποία ο ίδιος ο Ψαθάς θεωρούσε καταλληλότερη για τον ρόλο.
Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή το 1979 και δεν πρόλαβε να δει την ηρωίδα του στο πρόσωπο της Άννας Παναγιωτοπούλου, που την υποδύθηκε το 1986.
Οι κριτικοί και κόσμος θεωρούν την Παναγιωτοπούλου ως την πιο επιτυχημένη μαντάμ Σουσού.
Το σίριαλ προβλήθηκε σε δύο σεζόν σε 13 ημίωρα επεισόδια και σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Στο πλευρό της πρωταγωνίστριας ήταν ο Θανάσης Παπαγεωργίου ως Παναγιωτάκης, αλλά και ως σκηνοθέτης και ο Άγγελος Αντωνόπουλος ως Μηνάς Κατακουζηνός.
Αξέχαστη είναι και η ερμηνεία της Νατάσας Ασίκη που ερμήνευσε την υπηρέτρια Μαρί- Λεονί.
Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν πάντα χαμηλών τόνων και δεν είχε την ματαιοδοξία να την αναγνωρίζει ο κόσμος στο δρόμο.
Η επιτυχία της σειράς ήταν τεράστια και πολύς κόσμος, παρά την συμμετοχή της σε αναρίθμητα σήριαλ, ακόμα και σήμερα την ταυτίζει με τη Σουσού.
Πολλές εκφράσεις της σειράς χρησιμοποιούνται χάριν αστεϊσμού, όπως «υπηρετικόν προσωπικόν», «πτωχοκομείον», «Μπύθουλας», «Αντρέ» και άλλες.
Η μαντάμ Σουσού και η Μαρί-Λεονί πρωταγωνίστησαν και σε διαφήμιση γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, διατηρώντας όλα τα στοιχεία των χαρακτήρων τους στη σειρά.
Η Μαντάμ Σουσού προβάλλεται ακόμα κατά καιρούς από την ΕΡΤ και παραμένει πάντα επίκαιρη.
Διαβάστε επίσης: «Λούνα Παρκ» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στον ρόλο του γκρινιάρη κυρ Γιώργη. H δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που έγινε καθημερινότητα για 7 σεζόν (βίντεο).
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr