Ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.
Διευκρινίζεται ότι η «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας» είναι μία διαδικασία η οποία πραγματοποιείται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι όποιες έκτακτες ανάγκες έχουν προκύψει, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί που προβλέπει η νομοθεσία για την ανάθεση οποιουδήποτε έργου.
Εξάλλου, η απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι ξεκάθαρη, προς αυτή την κατεύθυνση, αφού αναφέρει ότι αφορά «την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατολισθήσεις, όπως αυτές στο παλιό λιμάνι ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί άμεσα επισκευή σε δημόσιους χώρους, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και δρόμοι, θα δρομολογηθούν άμεσα χωρίς την μακροχρόνια διαδικασία που ακολουθείτε με τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που επιβάλει η νομοθεσία στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου».
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις – Ερήμωσε το νησί
Την ίδια ώρα, η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σημειώθηκε μπαράζ δονήσεων ενώ σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκαν έξι νέες δονήσεις μεγέθους από 4 έως 4,4 Ρίχτερ, σε διάστημα μόλις μισής ώρας, μεταξύ 05:00 και 05:36.
Η σεισμική ακολουθία εντάθηκε στις 07:51, οπότε και σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ακολούθησε σεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 08:21 στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κέντρο της Σαντορίνης έχει ερημώσει ενώ σήμερα ήρθη το απαγορευτικό απόπλου. Αυτό σημαίνει ότι τα δρομολόγια των πλοίων θα πραγματοποιηθούν κανονικά για όσους επιθυμούν να φύγουν από το νησί ακτοπλοϊκώς.
Από τους συνεχείς σεισμούς δοκιμάζεται και η Αμοργός. Μηχανικοί ελέγχουν τα παλιά κτήρια ενώ οι τεχνικοί τοποθετούν ειδικές κορδέλες σήμανσης επικινδυνότητας σε κτήρια τα οποία κρίνονται ακατάλληλα, προσθέτει η ΕΡΤ. Πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό από τη Νάξο έχουν μεταβεί στο νησί προκειμένου να το ενισχύσουν.
Κλειστά παραμένουν έως αύριο, Παρασκευή (07/02), τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Το αν θα λειτουργήσουν εκ νέου από Δευτέρα θα επαναξιολογηθεί στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Ηφαιστειακού και Σεισμικού Κινδύνου.
Παράλληλα, τοποθετείται σεισμογράφος και στην Ίο προκειμένου οι ειδικοί να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα στην περιοχή.
«Δεν φεύγουμε, δεν θα αφήσουμε πίσω τα ζώα», λένε οι άνθρωποι που έχουν καταφύγια για αδέσποτα στη Σαντορίνη
Τη δική τους «μάχη» απέναντι στις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, αλλά και την εικόνα της μεγάλης φυγής των κατοίκων και επισκεπτών από το νησί, δίνουν οι άνθρωποι που διατηρούν καταφύγια για ζώα στη Σαντορίνη.
Όπως εξηγούν, έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων από ανθρώπους που έφυγαν για την Αθήνα και κάνουν έκκληση να μην αφήνουν πίσω τους, κυρίως, τα μικρά ζώα, όπως τα γατιά και τα σκυλιά, αλλά και να κινητοποιηθεί κόσμος για να γίνουν υιοθεσίες.
«Το καταφύγιό μας φιλοξενεί πάνω από 70 αδέσποτους σκύλους, στους οποίους προσπαθούμε να βρούμε σπίτια. Επίσης φιλοξενούμε πάνω από 32 ιπποειδή, δηλαδή αλογάκια που δεν εργάζονται πλέον, γαϊδουράκια και μουλάρια. Κυρίως γαϊδουράκια και μουλάρια. Έχουμε και ζώα παραγωγής, ζώα φάρμας, όπως γουρουνάκια, κατσίκες, πάρα πολλά πουλερικά, κότες, κόκορες, πάπιες», λέει η Χριστίνα Καλούδη, από το Santorini Animal Welfare Association (SAWA).
Σχετικά με το πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα, η Χριστίνα Καλούδη τονίζει ότι «όταν είσαι σε εσωτερικό χώρο το νιώθεις περισσότερο. Το περίεργο φαινόμενο που δεν το έχω νιώσει ποτέ ξανά είναι ότι γίνονται συνεχόμενοι σεισμοί. Όταν ξεκινήσουν θα γίνει ένας, μετά από λίγα λεπτά ένας δεύτερος, ένας τρίτος, ένας τέταρτος. Ελπίζω η κατάσταση να κυμανθεί πιο ομαλά».
Παρά ταύτα, όλοι οι εθελοντές στο καταφύγιο, που είναι από χώρες του εξωτερικού, έχουν ήδη εκκενώσει το νησί, καθώς έχουν λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους να φύγουν, ενώ δεν τους καλύπτουν οι ασφάλειές τους. Το αποτέλεσμα είναι στο καταφύγιο SAWA να έχει μείνει μόνο η Χριστίνα Καλούδη με τον σύζυγό της.
«Διαφορετικό το ουρλιαχτό των σκύλων, στρεσαρισμένα τα άλογα» – Πώς βίωσαν τα ζώα τον σεισμό
Ερωτηθείσα για το πώς βιώνουν τα ζώα τους σεισμούς, η Χριστίνα Καλούδη λέει ότι «η ακοή των σκύλων δεν συγκρίνεται με τη δική μας και ο τρόπος με τον οποίο τα άλογα αντιλαμβάνονται διάφορα κύματα πάλι δεν έχει σχέση με εμάς τους ανθρώπους.
Γνωρίζουμε πώς αντιδρούν τα σκυλιά στον κάθε ήχο. Τα πρώτα βράδια το ουρλιαχτό τους ήταν διαφορετικό. […] Όταν είναι κάποιος πιο μεγάλος σεισμός πιστεύω ότι το ακούν πριν από μας, γιατί κάποια γαβγίζουν».
Επιπλέον, «τα άλογα ήταν αρχικά πολύ στρεσαρισμένα, πολύ αγχωμένα και νευρικά, τώρα κι αυτά έχουν ηρεμήσει».
«Δε θα φύγουμε, δε θα αφήσουμε πίσω τα ζώα»
Το αίτημα της Χριστίνας Καλούδη είναι να προχωρήσει το ενδιαφέρον και να γίνουν υιοθεσίες, καθώς υπάρχουν πολλά σκυλιά διαθέσιμα, ενώ εμφανίζονται διαρκώς περισσότερα. «Μόνο την τελευταία εβδομάδα, πριν ξεκινήσουν οι μεγάλοι σεισμοί, βρήκαμε πέντε σκυλιά φρεσκοπαρατημένα» σημειώνει και απευθύνει την έκκληση:
«Αν υπάρχει κόσμος που ακόμα εκκενώνει το νησί, θερμή παράκληση, μην αφήνετε πίσω τα μικρά κατοικίδια όπως οι σκύλοι και οι γάτες. Είναι εύκολο να ταξιδέψουν μαζί σας είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο. Δεν ξέρουμε πότε θα καταλήξει αυτή η κατάσταση και δεν είναι δυνατόν να αφήνετε την ευθύνη σε κάποιον άλλον που πιθανότατα και ο ίδιος θα φύγει από το νησί»
Κλείνοντας, η Χριστίνα Καλούδη σημειώνει ότι «παραμένουμε θετικοί. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε να χτίσουμε το σπίτι μας πάνω σε ένα ηφαίστειο, δεν πρέπει να είμαστε τόσο απαιτητικοί. Όλη η Ελλάδα πλήττεται από σεισμούς. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να ζούμε με τους σεισμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο κι εμείς δε φεύγουμε από δω, δε θα αφήσουμε πίσω τα ζώα».
Ειδήσεις σήμερα:
- Τραμπ. Συστήνει γραφείο Πίστης στον Λευκό Οίκο για την εξάλειψη της «προκατάληψης κατά των Χριστιανών»
- ΕΚΠΑ. 7.700 σεισμοί σε εννέα ημέρες ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Φόβοι για κατολισθήσεις
- Meteo. Ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει κρύο στη χώρα μας μέχρι τα μέσα του μήνα
- “Θέλω να γνωρίσω αυτόν που πήρε τα μάτια του, αλλά δεν είμαι ακόμα έτοιμη”. Η εξομολόγηση της πρώην συντρόφου του Άιαντα Μανθόπουλου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ