Ο Σάμιουελ Μπέικερ απολάμβανε ανέκαθεν την έξαψη του κυνηγιού. Τον συνάρπαζε, του πρόσφερε την αίσθηση της περιπέτειας και τη δυνατότητα να περνάει χρόνο στην ύπαιθρο.
Όταν προκλήθηκε να συνοδεύσει τον Νταλίπ Σινγκ, εστεμμένο ηγεμόνα του Παντζάμπ σε κυνηγετική εξόρμηση στην κεντρική Ευρώπη, άδραξε την ευκαιρία. Ήταν ένα ταξίδι από το οποίο θα αποκόμιζε την πιο παράδοξη λεία.
Το απρόοπτο του ταξιδιού
Το ταξίδι ξεκίνησε αρκετά αναμενόμενα. Οι δύο άντρες σκότωσαν μπόλικα πουλιά, αρκούδες και λύκους. Όμως τον Ιανουάριο του 1859 προέκυψε μια αναποδιά, όταν η ξύλινη βάρκα τους χτύπησε σε ένα επιπλέοντα ογκόπαγο στον Δούναβη. Δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να διακόψουν για λίγο το κυνήγι, ώσπου να επιδιορθωθεί το σκάφος τους.
Βρέθηκαν σε μια μικρή παραποτάμια πόλη, το Βιδίνιο, επαρχιακή κωμόπολη της Βουλγαρίας, τότε επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν ένα πληκτικό μέρος για να ξεμείνει κανείς. Δεν υπήρχαν αξιοθέατα, δεν υπήρχε τίποτα ενδιαφέρον για να απασχοληθούν οι δύο άντρες. Ο ανυπόμονος μαχαραγιάς λαχταρούσε λίγη διασκέδαση.
Ο Σάμιουελ Μπέικερ σκέφτηκε κάτι για να ευχαριστήσει τον φιλοξενούμενο του από το Παντζάμπ. Έμαθε ότι η οικογένεια Φιντζαντζιάν, οι σημαντικότεροι έμποροι λευκών σκλάβων της πόλης, ετοιμάζονταν να κάνει δημοπρασία. Η γηραιά αρχηγός της οικογένειας ήθελε να πουλήσει μερικά από τα κορίτσια του χαρεμιού.
Η σκλάβα που δεν ήξερε ότι θα την πουλούσαν
Μία από τις σκλάβες ήταν η Φλόρενς Σας, μια πανέμορφη έφηβη από την Τρανσυλβανία. Παρά τη νεαρή της ηλικία, είχε ήδη ζήσει περισσότερες περιπέτειες απ’ όσες βιώνουν οι πιο πολλοί άνθρωποι σε μία ζωή. Ορφανεμένη στην Ουγγρική Επανάσταση του 1848, είχε γνωρίσει την υιοθεσία και την απαγωγή. Κάποια στιγμή κατέληξε στο χαρέμι των Φιντζαντζιάν. Τον Ιανουάριο του 1859, η ζωή της θα έπαιρνε μια εντελώς νέα τροπή. Την είχαν βγάλει για πώληση στη δημοπρασία και το μέλλον της ανήκε πια στα χέρια του μεγαλύτερου πλειοδότη.
Τις μέρες πριν από τη δημοπρασία η Φλόρενς προετοιμάστηκε για την αγοραπωλησία. Της έδωσαν καινούργια ρούχα που αναδείκνυαν την όμορφη σιλουέτα της, ενώ στις τοπικές εφημερίδες δημοσιεύθηκε αγγελία για την επικείμενη πώληση. Ως παρθένα που ήταν, διέθετε ασφαλώς και πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από διπλωματούχο μαία. Το αποδεικτικό της παρθενίας ανέβαζε κατακόρυφα την αξία των προς πώληση γυναικών.
Η Φλόρενς δεν ήξερε ότι θα την πουλούσαν. Το έμαθε το πρωί πριν τη δημοπρασία. Κατάλαβε τι θα γινόταν μόνο όταν είδε του υποψηφίους αγοραστές συγκεντρωμένους στην πολυετή σάλα του μεγάρου των Φιντζαντζιάν.
Ένα βήμα πριν τη σωτηρία
Οι περισσότεροι αγοραστές σκλάβων ήταν πλούσιοι Οθωμανοί Τούρκοι. Καθώς όμως η Φλόρενς διέτρεχε τον χώρο με το βλέμμα, είδε κάποιον που προφανώς δεν ήταν Τούρκος. Ο Σάμιουελ Μπέικερ είχε σγουρά καστανοκόκκινα μαλλιά, παχιές φαβορίτες, φορούσε κοστούμι από τουίντ. Ήταν αναμφίβολα Άγγλος. Όσο για τον άντρα που τον συνόδευε, αυτός ήταν αναμφίβολα Ινδός.
Ο Μπέικερ δεν είχε έρθει στο σκλαβοπάζαρο με σκοπό να αγοράσει. Ένιωθε μια βαθιά ηθική αποστροφή για τη δουλεία, η οποία θα παρέμενε αμείωτη μέχρι το τέλος της ζωής του. Είχε έρθει μόνο και μόνο επειδή σκέφτηκε πως θα διασκέδαζε ο βαριεστημένος μαχαραγιάς.
Εντυπωσιάστηκε όμως πάρα πολύ όταν έφεραν τη Φλόρενς για να τη δει το κοινό. Ήταν πανέμορφη, εύθραυστη και φαινόταν τρομοκρατημένη στην προοπτική να την αγοράσει κάποιος Τούρκος αφέντης. Ο Μπέικερ ταράχτηκε. Είχε χάσει τη γυναίκα του πριν από τέσσερα χρόνια και ήθελε απεγνωσμένα να σώσει το ανυπεράσπιστο κορίτσι. Έτσι έκανε μια προσφορά για να την πάρει.
Δυστυχώς μέσα στην αίθουσα υπήρχε ένας άλλος επίδοξος αγοραστής. Ο πανίσχυρος πασάς του Βιδινίου είχε στείλει στη δημοπρασία εκπρόσωπο του και ήταν αποφασισμένος να αποκτήσει τη Φλόρενς, ακόμη κι αν χρειαζόταν να καταβάλει ένα υπέρογκο αντίτιμο.
Έκανε τα πάντα για να τη γλυτώσει
Οι πλειοδοσίες εναλλάσσονταν με όλο και αυξανόμενες προσφορές και οι δύο επίδοξοι αγοραστές έδειχναν πως ήταν αποφασισμένοι να αποκτήσουν το έπαθλο. Αλλά ο πασάς του Βιδινίου είχε απεριόριστο προϋπολογισμό, κάτι που δεν ίσχυε για τις οικονομικές δυνατότητες του Μπέικερ. Όταν η προσφορά έφτασε τις 70.000 κουρούς, σχεδόν 800 λίρες, δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποσυρθεί από τον πλειστηριασμό.
Οργισμένος με την αποτυχία του, ο Μπέικερ πήρε όρκο να φύγει από το Βιδίνιο παίρνοντας μαζί του τη Φλόρενς ακόμη και αν αναγκαζόταν να καταφύγει στη δωροδοκία. Πλησίασε κρυφά τον Αλί, τον μαύρο ευνούχο που είχε υπό την επίβλεψη του το χαρέμι των Φιντζαντζιάν και έκλεισε συμφωνία. Έχωσε στην παλάμη του Αλί ένα πάκο χαρτονομίσματα κι εκείνος σε αντάλλαγμα, τον άφησε να φυγαδεύσει τη Φλόρενς από το μέγαρο και να την πάρει υπό την προστασία του.
Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα. Η Φλόρενς φυγαδεύτηκε μέσα σε ένα μπόγο από ένα παράθυρο στο πίσω μέρος του μεγάρου των Φιντζαντζιάν και μεταφέρθηκε στην άμαξα του Μπέικερ, που περίμενε εκεί κοντά. Σοκαρισμένη από την “απαγωγή” της, αλλά περιχαρής που είχε γλυτώσει από τα νύχια του πασά, γνώρισε από κοντά τον Άγγλο που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει.
Του διηγήθηκε τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, αγνοώντας ότι το μέλλον της επιφύλασσε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες. Κι αυτό διότι η κοπέλα έμελλε να γίνει μία από τις σπουδαιότερες εξερευνήτριες της Κεντρικής Αφρικής, συνοδεύοντας τον Μπέικερ στα δύσκολα ταξίδια του σε απάτητους τροπικούς τόπους. Αποδείχτηκε πολύτιμη συνοδός, καθώς μιλούσε άπταιστα αραβικά, που είχε μάθει στο χαρέμι και επίσης ουγγρικά και γερμανικά.
Αγόρασε τη γυναίκα που παντρεύτηκε
Οι δύο τους ήταν ένα εντελώς αντισυμβατικό ζευγάρι. Ανύπαντροι μέχρι το 1865, πρώτα πήγαν στο Κάιρο και μαζί εξερεύνησαν το Σουδάν και την Αβησσυνία. Αργότερα, από το Χαρτούμ, ξεκίνησαν ένα επικίνδυνο ταξίδι κατά μήκος του Νείλου. Κάποια στιγμή ο δρόμος τους διασταυρώθηκε με του εξερευνητή Τζον Χάνινγκ Σπικ, που επέστρεφε από τη λίμνη Βικτόρια, η οποία είχε αναγνωριστεί, ορθά, ως πηγή του Νείλου. Σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, ο Σάμιουελ και η Φλόρενς συνέχισαν το ταξίδι τους σε αχαρτογράφητες περιοχές, εξερευνώντας τις λίμνες της Αφρικής, όπου ανακάλυψαν και ονόμασαν τη λίμνη Αλβέρτου και τους καταρράκτες Μέρτσισον.
Ύστερα από σύντομη παραμονή στην Αγγλία, όπου παντρεύτηκαν, ξεκίνησαν και πάλι αυτή τη φορά για την ισημερινή Αφρική. Μαζί ηγήθηκαν μιας αιματηρής στρατιωτικής σταυροφορίας κατά των δουλεμπόρων, μιας εκστρατείας που πρέπει να πρόσφερε μεγάλη προσωπική ικανοποίηση στη Φλόρενς. Έληξε με μια νικητήρια μάχη στο Μασίνι της σημερινής Ουγκάντας.
Οι Μπέικερ επέστρεψαν στην Αγγλία το 1874 και αγόρασαν ένα κτήμα στη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας. Ο Σάμιουελ απεβίωσε το 1893, διάσημος και πολυβραβευμένος εξερευνητής. Η Φλόρενς έζησε άλλα είκοσι τρία χρόνια, αλλά δεν έλαβε ποτέ την αναγνώριση που της άξιζε για τα εκπληκτικά ταξίδια της στη Μαύρη Ήπειρο. Ούτε και παρουσιάστηκε ποτέ στην αυλή, όπως θα ήταν αναμενόμενο για κάποιον που είχε πετύχει τόσα πολλά. Η βασίλισσα Βικτώρια αρνούταν κατηγορηματικά να της παραχωρήσει βασιλική ακρόαση με την αιτιολογία ότι “με τον σύζυγο της διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις πριν από το γάμο”. Η Φλόρενς πέθανε το 1916, όταν πια ο κόσμος των παιδικών της χρόνων είχε αλλάξει εκ βάθρων. Η εποχή των χαρεμιών και των ευνούχων έπενεε τα λοίσθια και ακόμη και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην οποία είχε πουληθεί ως σκλάβα, βρισκόταν στο χείλος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης.
Πηγή: Συναρπαστικά παραλειπόμενα της Ιστορίας, του Τζάϊλς Μίλτον, εκδόσεις Πατάκη
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Αίσωπος, ο δούλος που έγινε ο διασημότερος παραμυθάς του κόσμου. Δολοφονήθηκε από ιερείς του μαντείου των Δελφών γιατί έλεγε ότι εξαπατούσαν τον κόσμο. Πώς διασώθηκαν οι μύθοι παρότι δεν τους είχε γράψει πουθενά
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr