Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο γυναίκες πυγμάχους, που έχουν χρωμοσώματα ανδρών αλλά βιολογικά είναι γυναίκες και στο παρελθόν δεν πέτυχαν στα τεστ καταλληλότητας φύλου, να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με άλλες γυναίκες.
Πρόκειται για την Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και την Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά που είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει πέρυσι στο Νέο Δελχί.
Η Κελίφ είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ από τη δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Λιν αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση.
Η IBA έχει θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές και ειδικά για τις αθλήτριες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με τους άνδρες αν και ανιχνεύεται και στις γυναίκες σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι δύο αθλήτριες δεν είναι τρανς, πιθανόν όμως να είναι ίντερσεξ άτομα, στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους. Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές στη γέννηση, πολλές φορές στην εφηβεία ή και ακόμη αργότερα στο μέλλον.
Η περίπτωση των δύο αθλητριών ήλθε στην επικαιρότητα εξαιτίας της ανάληψης ευθύνης για τη διοργάνωση του πυγμαχικού τουρνουά από τη ΔΟΕ, όταν για διαδικαστικούς λόγους η IBA αποκλείστηκε από τη διοργάνωση των αγωνισμάτων στο Παρίσι. Η ΔΟΕ, με τη σειρά της υιοθέτησε πιο χαλαρούς κανονισμούς σε σχέση με αυτούς της IBA.
Τελικά οι αθλήτριες θα αγωνισούν κανονικά την Πέμπτη και την Παρασκευή, κάθε μία στην κατηγορία της, απόφαση που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στις τάξεις του αθλήματος.
Είναι μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» απόφαση, δήλωσε η αρχηγός της αυστραλιανής πυγμαχίας Κέιτλιν Πάρκερ ενόψει μιας πιθανής αναμέτρησης με μία από τις συναθλήτριές της.
«Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα», δήλωσε η Πάρκερ και πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο».
Όπως είπε έχει αγωνιστεί με άνδρες στο παρελθόν και ξέρει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για τις αθλήτριες. «Βιολογικά και γενετικά θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και στα μαχητικά αθλήματα μπορεί να είναι επικίνδυνο», επισήμανε.
Εξέφρασε ακόμη και τηναγωνία της για το μέλλον της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είναι το παλαιότερο ολυμπιακό άθλημα. Η γυναικεία πυγμαχία εισήχθη μόλις το 2012 και θέλω να τη δω για τα επόμενα 100, 200 χρόνια», εξήγησε.
Ιταλίδα εγκατέλειψε στα 46’’ μετά από χτύπημα της Αλγερινής intersex αντιπάλου
Μόλις 46 δευτερόλεπτα… Τόσο κράτησε ο αγώνας πυγμαχίας στην κατηγορία των 66 κιλών γυναικών μεταξύ της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι και της Αλγερινής Ιμάνι Κελίφ… Ένας αγώνας που είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που έγινε η κλήρωση με την Καρίνι να είναι η άτυχη καθώς έπεσε πάνω στην intersex αντίπαλο της.
Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει στην Κελίφ, αλλά και την Λιν Γιου-Τινγκ (Ταϊβάν, κατηγορία 57 κιλών) να αγωνιστούν κανονικά στο τουρνουά γυναικών της πυγμαχίας Ολυμπιακούς Αγώνες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς αμφότερες είναι μεν γυναίκες αλλά με χρωμοσώματα ανδρών (intersex). Έχοντας μάλιστα αποτύχει να περάσουν τα τεστ καταλληλότητας φύλου, είχαν αποκλειστεί από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας, ωστόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες η τελευταία δεν έχει λόγο και η ΔΟΕ επέλεξε να έχει μια πολύ πιο… χαλαρή προσέγγιση στο ζήτημα
«Θα αγωνιστώ…», είχε ποστάρει το βράδυ της Τετάρτης η Καρίνι διαψεύδοντας έτσι τις φήμες που την ήθελαν να αποσύρεται, ωστόσο δεν πρόλαβε να μπει στο ρινγκ και αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα νόημα σ’ αυτόν τον αγώνα…
Άντεξε το πρώτο χτύπημα στο σώμα, αλλά στα 46 δευτερόλεπτα η γροθιά στο πρόσωπο της την ανάγκασε να γυρίσει στον πάγκο της και να ζητήσει από τον προπονητή της να αποχωρήσει…
Δείτε βίντεο:
«Δάσκαλε με πόνεσε τόσο πολύ, που δεν θέλω να συνεχίσω…», φέρεται να είπε στον προπονητή της σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.
«Πιστεύεις ότι μπορείς να τελειώσεις τουλάχιστον τον πρώτο γύρο; Έτσι θα έχουμε λίγο χρόνο να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε», την ρώτησε ο Εμανουέλε Ρεντσίνι, αλλά η αθλήτριά του, του απαντά: «Όχι, είναι μάταιο…».
Ένας επιστήμονας εξηγεί τι ισχύει για τις τρανς αθλήτριες σε γυναικεία αθλήματα
*Γράφει ο Αντώνης Δαρζέντας, παιδίατρος και νεογνολόγος στο ygeiamou.gr
“Η Ολυμπιάδα του 2024 ή αλλιώς Ολυμπιάδα της συμπεριληπτικότητας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με τον αποκλεισμό από αυτήν της Αμερικανίδας trans κολυμβήτριας Lia Thomas. Τις αντιδράσεις φούντωσε ακόμα παραπάνω η συμμετοχή δύο ακόμα μποξέρ, η μία από την Ταϊβάν και η άλλη από την Αλγερία, οι οποίες, ενώ είχαν αποκλειστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μποξ γιατί ήταν ΧΥ βιολογικοί άντρες -όπως είπε ο πρόεδρός της- τους επιτράπηκε η συμμετοχή, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει πολύ πιο χαλαρά κριτήρια.
Αν απορείτε γιατί η Lia Thomas αποκλείστηκε και όχι οι μποξέρ, οι οποίοι μάλιστα είχαν αποκλειστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μποξ, είναι διαδικαστικά θέματα που δεν χρειάζεται να μας απασχολήσουν εδώ.
Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι τα επόμενα χρόνια αυτά τα θέματα θα είναι συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω του αυξημένου αριθμού τρανς αθλητών αλλά και της εμφάνισης νέων στοιχείων και μελετών. Πάμε λοιπόν να δούμε τι λένε τα ιατρικά δεδομένα.
Πρώτον, πρέπει να καταλάβουμε ένα σημαντικό πράγμα: το φύλο καθορίζεται από τη σύλληψη και έτσι οι ορμονικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους συμβαίνουν σε έναν οργανισμό από τη στιγμή που είναι έμβρυο στη μήτρα.
Και παρ’ ότι δεν είναι ευρέως γνωστό, ο άνθρωπος παρουσιάζει ουσιαστικά τρεις εφηβείες. Έτσι, τα αγόρια εκτίθενται σε τεστοστερόνη τρεις φορές στη ζωή τους: μια μέσα στη μήτρα, οπότε διαφοροποιούνται και τα γεννητικά όργανα, μία μικρή αμέσως μετά τη γέννηση (mini puberty) –εκεί την καταλαβαίνουν καμιά φορά όσοι έχουν κορίτσια που μερικές φορές, ως βρέφη, κάνουν διόγκωση μαστών– και τελευταία την κανονική εφηβεία από τα 8 έως τα 18 έτη.
Δεύτερον, ο διμορφισμός στη δύναμη στον άνθρωπο είναι σημαντικός. Ένας άνδρας, συγκρινόμενος με μία γυναίκα κατά μέσο όρο, έχει 57% πιο μεγάλη δύναμη λαβής, 65% μεγαλύτερη δύναμη ποδιών, 90% μεγαλύτερη δύναμη στο άνω σώμα και 162% μεγαλύτερη δύναμη γροθιάς.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω γράψει για το ψευδές και ίσως επικίνδυνο που δείχνουν όλες οι σειρές ή ταινίες του Hollywood όπου μία γυναίκα ηρωίδα βάζει κάτω κάμποσους άντρες, γεγονός που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Ο κάθε άνδρας που κυκλοφορεί γύρω μας, ακόμα και ο τελείως αγύμναστος, έχει δύναμη γροθιάς μεγαλύτερη από το 99% των γυναικών.
Τρίτον, οι διαφορές στα φύλα δεν περιορίζονται στους μυς αλλά και στη φυσιολογία. Έτσι, οι άνδρες έχουν μάζα ελεύθερη λίπους 45% παραπάνω και λίπος 30% λιγότερο. Τα μακρά οστά τους είναι πάνω από 10% μεγαλύτερα. Οι τένοντες τους έχουν πάνω από 83% μεγαλύτερη δύναμη και είναι 40% πιο ισχυροί.
Αλλά και στα υπόλοιπα όργανα, οι άντρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως 50% περισσότερο οξυγόνο. Έχουν 50% καλύτερο αερισμό πνευμόνων και 43% πιο δυνατή καρδιά (όγκο παλμού). Οι διαφορές αυτές καταλήγουν να τους δίνουν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα σπορ, που κατά μέσο όρο στη χειρότερη περίπτωση ξεπερνούν το 10% και φτάνουν έως και 50%.
Για να καταλάβετε τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές, η διαφορά ύψους ανδρών-γυναικών είναι μόνο 7%. Και βλέπετε στον πραγματικό κόσμο αυτό το μικρό 7% τι διαφορές κάνει.
Αν λοιπόν ένας τρανς αθλητής που από άνδρας γίνεται γυναίκα συμπιέσει την τεστοστερόνη του σε χαμηλά επίπεδα, θα αναστραφούν όλα τα παραπάνω; Οι απαντήσεις είναι για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες: όχι, όχι και όχι. Δείτε π.χ. τα ρεκόρ των αθλητών στις ΗΠΑ σε παιδιά κάτω των 8 ετών που κανένα φύλο δεν έχει κάνει εφηβεία. Και εκεί ακόμα, τα αγόρια είναι καλύτερα.
Έχουν γίνει και αξιολογήσεις δοκιμών φυσικής κατάστασης σε παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, οι οποίες και αυτές δείχνουν ότι τα αγόρια έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας σε τεστ ρίψης, μυϊκής δύναμης, μυϊκής αντοχής και αερόβιας φυσικής κατάστασης. Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα μελετών για τη φυσική κατάσταση εφήβων που έχουν χρησιμοποιήσει puberty blockers και αναστέλλουν την εφηβεία τους νωρίς δείχνουν ότι ακόμα και αυτοί διατηρούν το πλεονέκτημα των ανδρών στην άλιπη μάζα σώματος και στο ύψος.
Και εξηγήσαμε γιατί συμβαίνει αυτό: γιατί οι πρώτες αλλαγές έχουν γίνει ήδη από πριν τη γέννηση.
Αλλά τώρα πια έχουμε και πειραματικά δεδομένα από δεκάδες εργασίες. Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά. Μόνο επιγραμματικά:
Όταν αναστέλλεις την τεστοστερόνη σε τρανς αθλητές-τριες σε 11 εργασίες, κατά μέσο όρο η απώλεια μυϊκού ιστού ήταν από 0 (μηδέν) – 12% με συνηθέστερο και μέσο αποτέλεσμα το 5%, ενώ είδαμε ότι οι διαφορές αντρών-γυναικών στη μυϊκή μάζα είναι πάντα πάνω από 30% και ενίοτε αγγίζει το 60%.
Πέρα από τη μυϊκή μάζα όμως, ενώ όπως είπαμε οι άντρες έχουν άλιπη μάζα 45% μεγαλύτερη, η καταστολή της τεστο την μειώνει μόνο κατά 5%. Άλλες, πιο συγκεκριμένες μελέτες όπως των Wilk et al. είδαν π.χ. μείωση μόνο 5% στον μυϊκό ιστό στον μηρό, αλλά η έκταση του γόνατος και η δύναμη κάμψης δεν μειώθηκαν.
Συνοψίζοντας, η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι, ενώ η καταστολή της τεστο επηρεάζει τη βιολογία, οι αλλαγές που δημιουργεί είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις αρχικές βιολογικές διαφορές μεταξύ τυπικών αρσενικών και τυπικών θηλυκών, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο τα βιολογικά χαρακτηριστικά όσο και οι διαφορές απόδοσης διατηρούνται ακόμη και μετά από χρόνια. Ακόμα και εάν αντιστρέφαμε πλήρως τις επιδράσεις της εφηβικής τεστοστερόνης στη φυσιολογία, δεν μπορεί να αντιστραφεί το μέσο ύψος ούτε το μήκος των οστών, που έχουν μεγάλη σημασία στα σπορ.
Να φανταστείτε ότι τα ανδρογόνα στεροειδή με τα οποία ντοπάρονται οι αθλητές δίνουν πλεονέκτημα κατά μέσο όρο 10%, ενώ το 2008 απαγορεύθηκαν μαγιό με ειδικό ύφασμα που βελτίωναν τις επιδόσεις κατά 3% ως «άδικος ανταγωνισμός».
Δυστυχώς όμως, παρά τα σημαντικά αυτά στοιχεία, στην Αμερική επιτρέπεται ο ανταγωνισμός τρανς αθλητών στις γυναικείες κατηγορίες. Το απογοητευτικό είναι ότι ελάχιστοι γιατροί μιλούν και παρεμβαίνουν, ενώ οι λίγοι που αντιδρούν με αυτή την κατάφωρη αδικία για τον γυναικείο αθλητισμό κατηγορούνται και διαβάλλονται ως τρανσφοβικοί. Παράδειγμα, ο καθηγητής-γιατρός Michael Joyner της Mayo Clinic, ο οποίος τιμωρήθηκε από την κλινική του και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.
Δυστυχώς, ομοίως, οι επίσημες οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρουν ότι «Δεν υπάρχουν τεκμήρια πλεονεκτήματος για τους τρανς αθλητές», παρά τη σωρεία των ανωτέρω ευρημάτων. (Αυτός είναι πιθανόν ο λόγος που δεν αποκλείστηκαν οι μποξέρ.)
Τα στοιχεία όμως που παρέθεσα για το θέμα είναι συντριπτικά και νομίζω ότι η συμμετοχή των τρανς αθλητών στα γυναικεία αθλήματα είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο και ένα σοβαρό χτύπημα κατά των γυναικών για δίκαιο ανταγωνισμό. Πιστεύω όμως πως σύντομα η λογική θα πρυτανεύσει”.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr