Ένα από τα πιο διάσημα πασχαλινά έθιμα είναι ο ρουκετοπόλεμος στο χωριό Βροντάδος της Χίου. Πραγματοποιείται την Ανάσταση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελεί από τα πιο πιο εντυπωσιακά θεάματα.
Ο εκκωφαντικός “πόλεμος” γίνεται ανάμεσα στις εκκλησίες Άγιος Μάρκος και Παναγία Ερυθιανή, όπου οι κάτοικοι των ενοριών πετούν ρουκέτες από το ένα καμπαναριό στο άλλο. Οι ντόπιοι κατασκευάζουν τα βεγγαλικά και τις ρουκέτες αυτοσχέδια, χρησιμοποιώντας νίτρο, θειάφι και μπαρούτι.

Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Η προετοιμασία ξεκινάει αμέσως μόλις τελειώσει το Πάσχα, οπότε τα κατασκευάζουν σε διάρκεια ενός έτους. Η τεχνογνωσία για τη δημιουργία των βεγγαλικών μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, με τους νέους του νησιού να θέλουν να δώσουν συνέχεια στο έθιμο.
Οι ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής στοχεύουν με τις ρουκέτες του τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου και οι ενορίτες του Αγίου Μάρκου το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τοποθετούνται στους ρουκετοσύρτες, σε ξύλινες βάσεις, έτσι ώστε, όταν θα εκτοξευτούν, να πάρουν τη σωστή κλίση.
Ο δύο αντίπαλες εκκλησίες πετούν συνολικά δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες. Αποτελούνται από ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα. Ο νικητής της “μονομαχίας” είναι η ενορία που θα χτυπήσει περισσότερες φορές το στόχο της.
Τα χτυπήματα υποτίθεται ότι υπολογίζονται την επόμενη μέρα από κοινού, αλλά η κάθε ενορία υποστηρίζει ότι εκείνη έκανε τα περισσότερα.
Έτσι, η “διαφωνία” οδηγεί στο να δώσουν οι δύο κοινότητες “ραντεβού” ξανά την επόμενη χρονιά, για να διευθετήσουν το σκορ. Για αυτό το λόγο, η “έχθρα” διαιωνίζεται και το έθιμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Ρουκετοπόλεμος στη Χίο. Πηγή: Chiosphotos.gr
Στις εκκλησίες και στα κτήρια τριγύρω από αυτές τοποθετούνται προστατευτικά φύλλα μετάλλων και πλέγμα, για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των κτηρίων.
Πολλοί κάτοικοι στρέφονται κατά του εθίμου, καθώς το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο. Ωστόσο, οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Χίο για να δουν από κοντά τον ρουκετοπόλεμο αποτελούν πολύ καλή πηγή εισοδήματος για το νησί.
Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για την προέλευση του εθίμου. Λέγεται ότι οι ρίζες του κρατούν από την Τουρκοκρατία
Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του Βροντάδου χρησιμοποιούσαν κανόνια τα οποία έκαναν δυνατό θόρυβο, για να γιορτάσουν το Πάσχα. Οι Οθωμανοί, επειδή φοβόντουσαν ότι το έθιιμο θα μπορούσε να στραφεί εναντίον τους, το απαγόρευσαν.
Η επόμενη φορά που ο ρουκετοπόλεμος απαγορεύτηκε ήταν το 2016, επειδή οι ντόπιοι έκαναν καταγγελίες για υλικές ζημιές. Το έθιμο επανήλθε την επόμενη χρονιά, οπότε επιβλήθηκαν περιορισμοί.
Αρχική εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων. Ήθη και έθιμα των χριστιανών, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ειδήσεις σήμερα:
- Το μοιρολόι της Παναγίας στις Καρυές Χίου. Ένα έθιμο που διαδραματίζεται μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών (βίντεο)
- Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Μ. Παρασκευή. Υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα
- “Λαβράκι” της ΑΑΔΕ σε κρυφά Airbnb με κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πως τα εντόπισαν
- Αδειάζει η Αθήνα για το Πάσχα. Πάνω από 30΄οι καθυστερήσεις στην Αττική Οδό. Σύμμαχος η μείωση 12% στην τιμή της αμόλυβδης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ