Ο διάσημος σήμερα Ρώσος τηλεπαρουσιαστής και προπαγανδιστής Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ επιχείρησε τη δεκαετία του 1990 να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο θανάτου με σκοπό τη δολοφονία ενός παράγοντα του υποκόσμου, του Οταρί Κβαντρισβίλι, έναντι 20.000 δολαρίων, αποκαλύπτει σήμερα ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας The Insider (που έχει χαρακτηρισθεί «ανεπιθύμητη οργάνωση» και «ξένος πράκτορας») επικαλούμενος τον πρώην πράκτορα της FSB Σεργκέι Αστάσιν.
Τη δεκαετία του 1990 ο Σαλαβιόφ πλούτισε κάνοντας εισαγωγές προϊόντων και βότκας από το Ισραήλ.
Όπως γράφει ο εν λόγω ιστότοπος, ο Σαλαβιόφ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ασχολούνταν με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τον Νοέμβριο του 1993 ο Σαλαβιόφ γνώρισε τον Σεργκέι Αστάσιν, ο οποίος εκείνη την περίοδο σπούδαζε στην Ακαδημία ασφαλείας της Ρωσίας (σήμερα Ακαδημία της FSB) στη σχολή στρατιωτικής αντικατασκοπείας. Ο Αστάσιν τότε είχε φιλικές σχέσεις με τον Κιρίλ Ράικοφ, ο οποίος σύμφωνα με τον Αστάσιν, εργάζονταν για λογαριασμό του Σαλαβιόφ ως διανομέας των προϊόντων που εμπορεύονταν.
Η γνωριμία έγινε αφότου ο Ράικοφ ζήτησε από τον Αστάσιν να ελέγξει εάν υπάρχουν κοριοί στο γραφείο του Σαλαβιόφ. «Πήρα τον εξοπλισμό, πήγα στο γραφείο και βρήκα κοριούς. Όση ώρα δούλευα ο Σαλαβιόφ κάθονταν φορώντας ένα μακρύ μαύρο κασμιρένιο παλτό. Θυμάμαι, ότι φορούσε ελβετικό ρολόι, ενώ όταν είδε το ρολόι που φορούσα μου είπε ‘τι φτηναδούρα είναι αυτό’. Το ρολόι που φορούσα μου το είχαν δωρίσει σε έμενα και σε άλλους τέσσερις συναδέλφους σαν επιβράβευση. Ο Σολοβιόφ με πλήρωσε δίνοντας μου 200 δολάρια», περιγράφει ο Αστάσιν το περιστατικό εκείνο.
Η παραγγελία της δολοφονίας
Μετά από μερικές μέρες ο Σαλαβιόφ απευθύνθηκε στον Αστάσιν για μια ακόμη φορά και του ζήτησε να βρει έναν «σκοπευτή» για να σκοτώσει τον Οταρί Κβαντρισβίλι. Για τη δολοφονία ήταν πρόθυμος να πληρώσει 20.000 δολάρια.
Μετά τη συζήτηση που έγινε ο πρώην πράκτορας της FSB συνέταξε σχετική αναφορά για το συμβάν προς τον διευθυντή του έτους της σχολής στην οποία φοιτούσε Βιτσισλάβ Καμπάνοφ, αλλά δεν επακολούθησε ποινική υπόθεση. Ο Αστάσιν υποθέτει ότι ο Σαλαβιόφ μπορεί να είχε στρατολογηθεί από τη FSB για να καλύψει την προσπάθειά του να διαπραγματευτεί ένα συμβόλαιο θανάτου.
«Το γεγονός ότι η υπηρεσία μπορεί να τον είχε υπό την προστασία της είναι βέβαιο εκατό τοις εκατό. Θα πρέπει να είσαι τελείως ηλίθιος για να χάσεις μια τέτοια ευκαιρία. Δες μόνος σου πόσα λαμπερά αστέρια υπήρχαν στην τηλεόραση εκείνη την εποχή. Πού βρίσκονται τώρα; Αλλά αυτός εξακολουθεί να είναι πανίσχυρος», δήλωσε ο Αστάσιν, προσθέτοντας ότι μια λεπτομερής έκθεση σχετικά με τη συνάντησή του με τον Σαλαβιόφ φυλάσσεται στον προσωπικό του φάκελο στην Ακαδημία της FSB.
Ποιοι ήσαν στην κηδεία του εγκληματία Κβαντρισβίλι
Ο ιστότοπος The Insider υπενθυμίζει ότι ο νονός του υποκόσμου Οταρί Κβαντρισβίλι δολοφονήθηκε το 1994 με τρεις πυροβολισμούς από ένα γερμανικής κατασκευής τουφέκι Anschutz μικρού διαμετρήματος που αγοράστηκε στην Εσθονία. Ο Αλεξέι Σερστομπίτοφ, γνωστός ως «Lesha-Soldat», εκτελεστής της εγκληματικής οργάνωσης Μενβεντκόφσκαφια και Ορεχόφσκαγια κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Κβαντρισβίλι. Το 2008 καταδικάστηκε σε 23 χρόνια κάθειρξη σε αποικίες κρατουμένων υψίστης ασφαλείας. Ο Σερστομπίτοφ έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 12 αποδεδειγμένες δολοφονίες.
Στην κηδεία του Κβαντρισβίλι παρέστησαν ο τότε δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, ο πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Ιδρύματος Σαμίλ Τάρπιτσεφ, ο βοηθός του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Ρουτσκόι, Αντρέι Σιντέλνικοφ, ο τότε ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού NTV Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και τραγουδιστής Ιωσήφ Γκαμπζόν, ο Αλεξάντερ Ροζενμπάουμ, καθώς και διάσημοι αθλητές και προσωπικότητες της τέχνης. Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν σύμφωνα με τον ιστότοπο έστειλε συλλυπητήρια στους συγγενείς του δολοφονηθέντος.
Η οικογένεια του Ρώσου τηλεοπτικού παρουσιαστή Βλαντίμρ Σαλαβιόφ διαθέτει άλλο ένα σπίτι στην Ιταλία, έγραφε προχθές ο ιστότοπος Vaznie istorii, επισημαίνοντας ότι συνολικά ο Σαλαβιόφ και οι συγγενείς του κατέχουν πέντε κατοικίες στην Ιταλία.
Το σπίτι που ανακάλυψαν οι ερευνητές δημοσιογράφοι βρίσκεται στη λίμνη Κόμο και σύμφωνα με τα έγγραφα ανήκει στη μητέρα του Σαλαβιόφ.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr