Ο Ζάχος Χατζηφωτίου υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή. Συμμετείχε στις μάχες του Ελ Αλαμέιν και του Τομπρούκ.
Στα Δεκεμβριανά ήταν επικεφαλής αξιωματικός στην ομάδα της ταξιαρχίας Ρίμινι και πολέμησε στην πλατεία Ρηγίλλης και στο Μετς επί της σημερινής Β. Κωνσταντίνου.
Τότε από εκει περνούσε ο Ιλισσός ποταμός που αποτελούσε φυσικό “σύνορο” μεταξύ του Κολωνακίου, το οποίο ήλεγχαν οι Άγγλοι, και του Παγκρατίου, όπου υπήρχαν οχυρές θέσεις των Ελασιτών.
Όπως περιγράφει, αν και διέθετε υπεροπλία και έλαβε εντολή να χτυπήσει, προτίμησε μια παρελκυστική μέθοδο, ώστε να μην υπάρξουν θύματα.
“Είχαμε 100 πολυβόλα, θα τους σκοτώναμε όλους τους Ελασίτες. Έτσι ζήτησα να κάνουμε μια επίδειξη πυρός με φλογοβόλα. Ανάψαμε τον Ιλισσό”, λέει στη Μηχανή του Χρόνου.
Την αναμέτρηση στον λόφο του Αρδηττού και την είσοδο των τανκς στο Παγκράτι κατέγραψε ο φακός των Βρετανών.
Όπως κατέγραψε η ιστορική έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, ο λόφος του Αρδηττού αποτελούσε σημαντικό στόχο γιατί από το σημείο αυτό πυροβόλα και όλμοι του ΕΛΑΣ χτυπούσαν το κτίριο της Βουλής, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο στρατολόγησης κυβερνητικών δυνάμεων, και την πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα μπορούσαν να χτυπήσουν και την λεωφόρο Συγγρού.
Η γενική επίθεση των Βρετανών κατά των θυλάκων των Ελασιτών ξεκίνησε την 28η Δεκεμβρίου με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Ν. Κόσμο (Δρογούτι) και τη Δάφνη (Κυνοσάργους), ώστε να υπάρξει αποκλεισμός των ανατολικών συνοικιών από την πλευρά του Α νεκροταφείου. Ακολούθησε σφοδρός βομβαρδισμός όλων των θέσεων σε Παγκράτι, Βύρωνα, Καισαριανή και Υμηττό.
Σύμφωνα με βρετανικές πηγές κατά την διάρκεια της ημέρας έπεσαν 2 χιλιάδες βολές!
Μετά τον βομβαρδισμό ξεκίνησε η επίθεση πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων, ενώ τα τανκς μπήκαν στο Παγκράτι από την οδό Ερατοσθένους και στο Μετς από την οδό Αναπαύσεως. Ήταν τέτοια η δύναμη πυρός, ώστε γρήγορα διέσπασαν τα τάγματα Καισαριανής και Βύρωνα του ΕΛΑΣ .
Στο σημείο όπου είχε πάρει θέσεις μάχης η δύναμη των Ριμινιτών υπό τον Χατζηφωτίου, δηλ. στο ύψος της οδού Διοχάρους (σημερινή Βασιλέως Κωνσταντίνου), οι Βρετανοί με άρματα μάχης συγκρούστηκαν με δύναμη Ελασιτών από το Βύρωνα.
Αργότερα ένας λόχος Άγγλων κατάφερε να φθάσει μέχρι την πλατεία Πλαστήρα. Ακολούθησε η επίθεση των Ριμινιτών στην Καισαριανή.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το εξαιρετικό βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Δεκεμβριανά 1944 – Η μάχη της Αθήνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η πολιορκία του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στα Δεκεμβριανά (βίντεο). Η άγνωστη ιστορία του πολυτελούς ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι, όπου το 1990 ακούστηκε η φράση, «Χωρίς τον Άκη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ»…
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ