To πραγματικό της όνομα είναι Μαργαρίτα.
Ο πατέρας της Χασάν Χαλήλ Ιμπραΐμωφ γεννήθηκε το 1920 στα Πομακοχώρια, στο Ωραίο της Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια της κατοχής μαζί με την οικογένεια του μετανάστευσε στο Σμόλυαν της Βουλγαρίας και δεν ξαναγύρισε ποτέ στην Ελλάδα. Ο Χασάν κατατάχτηκε στο βουλγαρικό Στρατό υποχρεωτικά και υπηρέτησε στις δυνάμεις κατοχής της Βουλγαρίας, ως στρατιώτης του 4ου Τάγματος Ξάνθης. Το 1949 καταδικάστηκε σε φυλάκιση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από το Στρατοδικείο της Φιλιππούπολης, επειδή σχεδίαζε να περάσει στην Τουρκία. Από τη φυλακή απέδρασε και διέφυγε στις ΗΠΑ.
Η μητέρα της, Δωροθέα, μεγάλωσε στο χωριό Σωτήρα, που σήμερα ανήκει στην Αλβανία. Όταν τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένεια της αποφάσισε να φύγει. Η Ελλάδα ήταν οικονομικά και πολιτικά διαλυμένη ενώ βρισκόταν στα μέσα του εμφυλίου πολέμου. Η γιαγιά της Γουίλσον επικοινώνησε τότε με ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικογένεια να δραπετεύσει. Της είπαν ότι θα τους σταλεί ένα γράμμα με οδηγίες. Έπρεπε κάποιος να μείνει στο σπίτι για να το παραλάβει. Το ρόλο αυτό ανέλαβε η 19χρονη τότε Δωροθέα. Τελικά έλαβε τις οδηγίες και προκειμένου να συναντήσει την οικογένεια της, έκανε μόνη της πεζοπορία το βράδυ στα βουνά.
“Άφησαν πίσω τους τα πάντα, τα ρούχα τους, τα έπιπλα τους. Η μητέρα μου είχε εφιάλτες. Nόμιζε ότι θα την κρατήσουν οι Κομμουνιστές και θα της απαγορεύσουν να φύγει”, έχει περιγράψει η Ρίτα Γουίλσον.Η οικογένεια τα κατάφερε και μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη.
H υποκριτική και οι παραγωγές στον κινηματογράφο
Εκεί ο Χασάν παντρεύτηκε τη Δωροθέα και απέκτησαν στο Λος Άντζελες το 1956 τη Μαργαρίτα Ιμπραΐμωφ. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο πατέρας πήρε την απόφαση να αλλάξει το όνομα του σε Άλαν Γουίλσον, επιλέγοντας το όνομα του από έναν τοπικό δρόμο.
Η Ρίτα από μικρή ασχολήθηκε με την υποκριτική, καθώς ως έφηβη εμφανίστηκε σε μία σειρά τηλεοπτικών σειρών όπως ήταν το «Brandy Bunch, το «M*A*S*H», το «Happy Days» κ.α. Το 1981 έκανε μία γκεστ εμφάνιση σε ένα επεισόδιο του «Bosom Buddies» , όπου συμπρωταγωνιστούσε ο Τομ Χανκς. Αυτή ήταν η πρώτη τους γνωριμία.
Το 1983 συναντήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά για να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία «Volunteers». Η έλξη ήταν αμοιβαία και έτσι μετά από πέντε χρόνια παντρεύτηκαν ενώ απέκτησαν και δύο γιους. Το ζευγάρι επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα και το εξοχικό τους σπίτι στην Αντίπαρο. Από εκεί μάλιστα η Ρίτα Γουίλσον ανέβασε μία φωτογραφία στο Instagram ευχαριστώντας την Ελλάδα για την τιμητική πολιτογράφηση του συζύγου της, ως Έλληνα.
Η Γουίλσον συνέχισε να υποδύεται διάφορους ρόλους σε σειρές και ταινίες όπως το «Άγρυπνος στο Σιάτλ», «Η ιστορία της ζωής μας» και το «Η νύφη το ‘σκασε». Όταν παρακολούθησε το σόου της Νία Βαρντάλος «Γάμος αλά Ελληνικά» πείστηκε ότι η ιστορία αυτή μπορεί να γίνει μια πετυχημένη κωμωδία στον κινηματογράφο. Έτσι βρέθηκε στη συμπαραγωγή της ταινίας που κυκλοφόρησε το 2002 και έγινε ένα από τις εμπορικότερες ανεξάρτητες ταινίες. Με τη Βαρντάλος συνεργάστηκαν για την παραγωγή άλλων δύο ταινιών αλλά και για την κινηματογραφική μεταφορά του Μάμα Μία.
Το 2019 η Ρίτα Γουίλσον απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας.
O ακτιβισμός και η μάχη με τον καρκίνο
Το 2012 έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία με το άλπουμ “AM/FM”, ενώ μέχρι στιγμής έχει βγάλει 4 δίσκους. Στους στίχους που γράφει υπάρχουν φορές που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής της. Ένα από αυτά είναι το «Good man”, το οποίο αναφέρεται στις συμβουλές που της είχε δώσει η μητέρα της όταν ήταν σε σχέση με έναν άντρα που δεν ήταν ερωτευμένη. Η επιρροή της μητέρας της δεν υπάρχει μόνο στα τραγούδια της αλλά και στις αποφάσεις της ζωής της.
Η μητέρα της πέθανε το 2014 από Αλτσχάιμερ, γεγονός που έκανε την Ρίτα να γίνει πρεσβευτής στην ένωση του Αλτσχάιμερ και να συμβάλλει με την αναγνωρισιμότητα της και τα χρήματα της στις καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τη νόσο.
Στο κομμάτι της “Tear by tear” έχει εντάξει ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ζωής της, τη μάχη με τον καρκίνο. Μέσα από τους στίχους θυμάται ότι πήγαινε στην εκκλησία, ήταν με τον ιερέα και έκλαιγε. «Δεν ήταν καλή περίοδος και μου έλεγε: “Δεν πειράζει. Δεν πειράζει που κλαις. Μερικές φορές σε βοηθάει να καθαρθείς”. Στα ελληνικά εξάλλου έχουμε τη λέξη κάθαρση» έχει εξηγήσει σε συνέντευξη της η ηθοποιός.
Η Ρίτα Γουίλσον διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2015 και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή.
«Μετά τη διάγνωση, ήμουν συγκλονισμένη και φοβισμένη. Δεν ήξερα τι θα συνέβαινε. Αυτό που με βοήθησε ήταν η πίστη μου», έχει δηλώσει. Όταν χειρουργήθηκε έπαιζε σε μία παράσταση του Broadway και αμέσως ρώτησε σε πόσο καιρό θα μπορούσε να επιστρέψει στη δουλειά της. Πήρε τέσσερις βδομάδες μέχρι να γυρίσει.
«Ήταν όμως τόσο κουραστικό. Το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να κοιμάμαι όλη μέρα. Ένιωσα σαν τη Χιονάτη που περιμένει τον πρίγκιπα να έρθει να την ξυπνήσει. Στην περίπτωση μου ο πρίγκιπας ήταν ο υπεύθυνος στα παρασκήνια που μου φώναζε «τελείωσε το διάλειμμα σου», είχε δηλώσει στο Harpers Bazaar.
Στην ίδια συνέντευξη είχε περιγράψει πως αισθάνεται πλέον:
«Μου λείπουν τα φυσιολογικά μου στήθη. Με αυτά έδωσα τροφή στα παιδιά μου. Με βοήθησαν να ορίσω τη γνώμη που είχα για το σώμα μου. Όμως όπως λέει η κωμικός Τιγκ Νοτάρο, που έχει και η ίδια νοσήσει από καρκίνο του μαστού, τα στήθη μου προσπάθησαν να με σκοτώσουν. Δεν μπορεί να σου λείπει κάτι που ήθελε να σε εξοντώσει».
Η Ρίτα Γουίλσον μοιράστηκε την εμπειρία της γιατί όπως λέει η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το κλειδί.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Η μέρα της μαρμότας» γράφτηκε για τον Τομ Χανκς, όμως έχασε τον ρόλο λόγω ήπιου χαρακτήρα από τον Μπιλ Μάρεϊ. Το στοιχειωμένο κτίριο απ΄όπου αυτοκτόνησε ένα κοριτσάκι
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr