Reuters. Η Ελλάδα θα αναπτύξει το δικό της «Iron Dome» αξίας 2 δισ. Οι συνομιλίες με το Ισραήλ

Reuters. Η Ελλάδα θα αναπτύξει το δικό της «Iron Dome» αξίας 2 δισ. Οι συνομιλίες με το Ισραήλ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ για την ανάπτυξη του δικού της αντιαεροπορικού και πυραυλικού συστήματος «Iron Dome», με το έργο να έχει προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η χώρα ανακάμπτει από τη μακρά οικονομική κρίση, όπως αποκαλύπτουν Έλληνες αξιωματούχοι στο Reuters.

Ο «θόλος» αντιπυραυλικής άμυνας που προγραμματίζεται να εγκατασταθεί στην Ελλάδα θα «μιμείται» το επιτυχημένο σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, παρέχοντας προστασία απέναντι σε πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Το έργο έρχεται σε μια περίοδο όπου οι γειτονικές χώρες, όπως η Γάζα και ο Λίβανος, παραμένουν σε στρατιωτική ένταση, και η ανάγκη για σύγχρονα συστήματα αεράμυνας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η στρατηγική αυτή αφορά και την ανάγκη της Ελλάδας να ενισχύσει την άμυνά της για να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στην Τουρκία, την ιστορική της αντίπαλο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αναπτύσσει τα δικά της αεράμυνας, και παρόλο που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, όπως τα θαλάσσια σύνορα και οι ενεργειακοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυεπίπεδου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, που θα περιλαμβάνει και συστήματα για την εξουδετέρωση drones», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας στο Reuters, επιβεβαιώνοντας τις συνομιλίες με το Ισραήλ. Σύμφωνα με δεύτερη πηγή, το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι το 2035 αναμένεται να φτάσει τα 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνάμεις μέσω ενός φιλόδοξου 10ετούς προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και drones από τις ΗΠΑ, καθώς και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

«Η στόχευσή μας είναι να προχωρήσουμε σε μια ταχεία μετάβαση των ενόπλων μας δυνάμεων στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εν όψει των ενημερώσεων που έγιναν την περασμένη Πέμπτη. Σήμερα, η Ελλάδα προστατεύει τον εναέριο χώρο της με αμερικανικά συστήματα Patriot και ρωσικούς S-300, ωστόσο οι ανάγκες για αναβάθμιση είναι επιτακτικές.

Ακόμη και με τη σχετική αναθέρμανση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για πλήθος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων και της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.