«Ρε συ, πώς τόλμησες να ενισχύσεις οικονομικώς το κέντρο; Ρε εγώ τουφεκάω δέκα σαν κι εσένα την ημέρα!», αυτά ήταν αυτούσια τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Αριστοτέλη Ωνάση. Έτσι τουλάχιστον μετέδιδε το ρεπορτάζ μιας πατρινής εφημερίδας, το οποίο δεν άργησε να κάνει το γύρο της χώρας.
Ήταν αρχές Οκτωβρίου του 1961. Έμεναν μόλις μερικές εβδομάδες μέχρι την κρίσιμη αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών. Τα δύο «αντιμαχόμενα στρατόπεδα», η ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η Ένωσις Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, βρίσκονταν εν μέσω μίας σφοδρής προεκλογικής περιόδου, που θα καθόριζε το επερχόμενο αποτέλεσμα.
Εκείνες τις ημέρες ο Αριστοτέλης Ωνάσης επέστρεφε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στην Αθήνα. Μόλις πάτησε το πόδι του στην πρωτεύουσα, έλαβε μία απρόοπτη πρόσκληση. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του ζητούσε να τον επισκεφθεί στο σπίτι του, χωρίς να διευκρινίζει το λόγο της συνάντησης. Ο εφοπλιστής αποδέχθηκε την πρόσκληση και το ίδιο βράδυ πέρασε το κατώφλι της οικίας Καραμανλή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γνωστής εφημερίδας «Νεολόγος Πατρών», μόλις ο Ωνάσης μπήκε στο δωμάτιο που τον περίμενε ο Καραμανλής, βρέθηκε αντιμέτωπος με κάτι εντελώς απρόσμενο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τον αντίκρισε και άρχισε να ωρύεται, ενώ ταυτόχρονα πλησίαζε απειλητικά προς το μέρος του. «Ρε συ, πώς τόλμησες να ενισχύσεις οικονομικώς το κέντρο; Ρε εγώ τουφεκάω δέκα σαν κι εσένα την ημέρα!».
Στα αυτιά του Καραμανλή είχαν φτάσει πληροφορίες που ήθελαν τον εφοπλιστή να χρηματοδοτεί την εκστρατεία του πολιτικού του αντιπάλου.
Ήταν τόσο εξοργισμένος που δεν αρκέστηκε στις κραυγές. Άρπαξε τον Ωνάση από το πέτο του σακακιού και άρχισε να τον τραντάζει. Παράλληλα, με το σώμα του, τον εμπόδιζε να βγει από το δωμάτιο. Ο Ωνάσης, φανερά αιφνιδιασμένος, άργησε μερικά δευτερόλεπτα να αντιδράσει. Αλλά ανταπάντησε με ήρεμμη και σταθερή φωνή:
Πάρε το χέρι σου, γιατί το δικό μου είναι πιο μακρύ από το δικό σου
Ο Καραμανλής όμως συνέχισε ακάθεκτος. «Με διαλύσατε ρε! Θέλεις να υποστηρίξεις αυτόν τον Βενιζέλο!», είπε και ύστερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ξεστόμισε μία ακατανόμαστη ύβρη για τον Σοφοκλή Βενιζέλο». «Θα φύγω ρε, θα πάω στο χωριό μου, αλλά να ιδώ τι θα γίνετε χωρίς εμένα!» Σε αυτό το σημείο, η υπομονή του Ωνάση είχε εξαντληθεί.
«Αν δε με αφήσεις αμέσως, θα σου δώσω δυο χαστούκια, να ιδώ τότε πώς θα κάνεις προεκλογική περιοδεία». Και με μια απότομη κίνηση ξέφυγε από τα χέρια του Καραμανλή και βγήκε από την πόρτα του γραφείου του.
Η είδηση του άγριου επεισοδίου μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών, με τους ακριβείς διαλόγους και τη λεπτομερή περιγραφή του περιστατικού, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου του «Νεολόγου Πατρών». Την επόμενη ημέρα, όλες οι μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες μετέδιδαν επίσης την είδηση.
Το γεγονός έλαβε μεγάλες διαστάσεις και γρήγορα έφτασε στα αυτιά των υψηλών κλιμακίων της ΕΡΕ.
Ωστόσο, η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα ήταν σύντομη. Περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει τα δημοσιεύματα ως «μυθεύματα ανάξια διαψεύσεως».
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΡΕ απαξίωνε το περιστατικό, δεν ξεκαθάριζε όμως ρητά ότι δε συνέβη. Από την άλλη, ούτε ο ίδιος ο Καραμανλής, ούτε φυσικά ο Αριστοτέλης Ωνάσης προέβησαν σε κάποια σχετική δήλωση.
Για την ιστορία, στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου του 1961 επικράτησε η ΕΡΕ με 50% έναντι 33% της Ένωσης Κέντρου. Στις 4 Νοεμβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός της χώρας.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Βενιζέλος επέβαλε την καθαρεύουσα, μερίμνησε για τους αναλφάβητους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ ο Βασιλιάς Παύλος επίπληξε τον Καραμανλή ότι δεν τον υπερασπίζεται επαρκώς
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr