Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους και ο πιο ιερός για τους Μουσουλμάνους.
Σύμφωνα με την παράδοση, είναι ο μήνας, όπου παραδόθηκε το κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων.
«Επιβεβλημένη φτώχεια»
Πρόκειται για θρησκευτική γιορτή νηστείας. Για τους Μουσουλμάνους, το Ραμαζάνι αποτελεί έναν από τους “Πέντε Πυλώνες” του Ισλάμ, δηλαδή μία από τις πέντε υποχρεωτικές πράξεις κάθε πιστού που αποτελούν και το θεμέλιο της μουσουλμανικής ζωής. Στον ένα μήνα που ισχύει το Ραμαζάνι, οι μουσουλμάνοι απέχουν από φαγητό και νερό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Ειδικότερα, απαγορεύεται κάθε είδους τροφής ή νερού, ο καφές, το μάσημα τσίχλας, το κάπνισμα καθώς επίσης και οι σεξουαλικές επαφές.
Σκοπός είναι να εξαγνιστεί το σώμα και η ψυχή του πιστού. Προϋπόθεση η υπακοή και η προσευχή στον Θεό.
Μεταφορικά, το Ραμαζάνι μπορεί να ερμηνευτεί ως ένας τρόπος “επιβεβλημένης φτώχειας”, σύμφωνα με την οποία το Ισλάμ, μέσω της αποχής από το φαγητό και τις σωματικές απολαύσεις, θα μπορέσει να θεσπίσει την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Σύμφωνα με τις γραφές του Προφήτη Χαντίθ, το Ραμαζάνι “ανοίγει τις πύλες των ουρανών, σφαλίζει τις πύλες της κολάσεως, δένει με αλυσίδες τους άναρχους διαβόλους. Μια νύχτα στο Ραμαζάνι είναι καλύτερη από χίλιους μήνες”.
Παράλληλα, πέρα από την αποχή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πιστοί, μέσα από το Ραμαζάνι ενθαρρύνονται να κάνουν καλές πράξεις, ενώ απαγορεύονται τα ψέμματα και οι συκοφαντίες. Είναι μια περίοδος κάθαρσης και εσωτερικής ενδοσκόπησης.
Τα γεύματα της νηστείας
Πολλές φορές, οι πιστοί μένουν νηστικοί ακόμη και 17 ώρες. Όταν πέφτει ο ήλιος, οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να φάνε και να πιουν.
Τα δύο κύρια γεύματα του Ραμαζανιού είναι το Σουχούρ και το Ιφτάρ, γεύματα πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου αντίστοιχα.
Τα γεύματα αυτά απαραίτητα περιλαμβάνουν χουρμάδες, κάτι που έκανε και ο Μωάμεθ. Τα τελευταία χρόνια το Ιφτάρ έχει μετατραπεί σε ένα γεύμα που περιλαμβάνει ο,τι επιθυμούν να φάνε οι Μουσουλμάνοι, εκτός από αλκοόλ και χοιρινό κρέας, τα οποία είναι απαγορευμένα από το Κοράνι.
Συνήθως κατά το Ιφτάρ μαζεύεται όλη οι οικογένεια ή ακόμη και γείτονες και το γεύμα μετατρέπεται σε γιορτή.
Οι εξαιρέσεις
Στο Ραμαζάνι συμμετέχουν όλοι οι ενήλικες μουσουλμάνοι, οι πνευματικά και σωματικά υγιείς, όσοι δεν κάνουν πολλά ταξίδια και οι γυναίκες όταν δεν έχουν έμμηνο ρήση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Από την ολοήμερη νηστεία εξαιρούνται οι άρρωστοι, οι οδοιπόροι, οι ηλικιωμένοι, οι βαριά ασθενείς και οι έγκυες γυναίκες ή όσες βρίσκονται στο στάδιο της γαλουχίας. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν μπορούν να κρατήσουν τη νηστεία, για κάθε ημέρα που δεν νηστεύουν, θα πρέπει να προσφέρουν φαγητό σε έναν άπορο.
Η “Νύχτα του Πεπρωμένου”
Το Ραμαζάνι ή αλλιώς η αραβική λέξη ραμαντάν σημαίνει “καψαλίζω τη ζέστη ή την ξηρασία” και είναι ο ιερότερος μήνας για τους μουσουλμάνους.
Η πιο ιερή όμως ημέρα του μήνα της νηστείας είναι η τελευταία μονή νύχτα του Ραμαζανιού. Αποκαλείται η “Νύχτα του Πεπρωμένου”.
Σύμφωνα με το Ισλάμ, τη νύχτα αυτή ο Θεός έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον προφήτη Μωάμεθ και του αποκάλυψε το Κοράνι.
Όταν ένας μουσουλμάνος προσευχηθεί τη “Νύχτα του Περπωμένου” ισούται με χίλιους μήνες προσευχής.
Σε όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι πιστοί συχνά διαβάζουν ολόκληρο το Κοράνι, που έχει χωριστεί σε 30 μέρη, όσες είναι και οι οι ημέρες του Ραμαζανιού.
“Φίτρα”
Η λήξη Ραμαζανιού συνοδεύεται με τη “Γιορτή της διακοπής της Νηστείας” ή αλλιώς “Ιντ αλ Φιτ”. Διαρκεί τρεις ημέρες. Κάθε πρωί μετά την ειδική προσευχή, ακολουθούν εορτασμοί ενώ τα παιδιά παίρνουν δώρα και χρήματα. Χρήματα, ωστόσο, δίνουν οι Μουσουλμάνοι και στους άπορους.
Πρόκειται για τη”φίτρα”, σύμφωνα με την οποία οι πιστοί δίνουν ένα χρηματικό ποσό ικανό να ταΐσει έναν άπορο για μία ημέρα.
Αρκετοί βέβαια συνδυάζουν το Ραμαζάνι με την ετήσια “Ζακάτ”, ένα μέτρο “υποχρεωτικής ελεημοσύνης”, κατά το οποίο οι μουσουλμάνοι δίνουν το 2,5% των ετήσιων αποταμιεύσεων τους για την περίθαλψη των φτωχών και όσων έχουν ανάγκη.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί ο Μωάμεθ απαγόρευσε το αλκοόλ στους μουσουλμάνους; Πώς ένας καυγάς στάθηκε η αφορμή για την απαγόρευση του κρασιού
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr