Ραδιοφωνικός παραγωγός έλιωσε με οδοστρωτήρα 200 δίσκους του Κατ Στίβενς, επειδή πίστευε ότι υποστήριξε τη δολοφονία του Σαλμάν Ρουσντί

Ραδιοφωνικός παραγωγός έλιωσε με οδοστρωτήρα 200 δίσκους του Κατ Στίβενς, επειδή πίστευε ότι υποστήριξε τη δολοφονία του Σαλμάν Ρουσντί

Τον Μάρτιο του 1989, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Τομ Λέικις έλιωσε με οδοστρωτήρα 200 δίσκους βινυλίου του τραγουδιστή Κατ Στίβενς.

Το γεγονός διαφημίστηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό KFI-FM, όπου δούλευε ο Λέικις.

Πάνω στον οδοστρωτήρα ο Λέικις κόλλησε μία ταμπέλα που έγραφε: «Το τρένο της ειρήνης του Λέικις», αναφορά στο τραγούδι του Στίβενς, «Peace Train».

Πριν να βάλει μπρος στο όχημα, ο παραγωγός δήλωσε: «Ελπίζω να στείλω μήνυμα στον Κατ Στίβενς. Ελπίζω να στείλω μήνυμα στον Αγιατολάχ. Δεν προωθούμε τη δολοφονία.

Προωθούμε το δικαίωμα του αμερικάνικου λαού να διαβάζει, να σκέφτεται και να λέει ό,τι θέλει».

Ο Κατ Στίβενς και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1989, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φάτουα, δηλαδή θρησκευτική εντολή, με την οποία ζητούσε τον θάνατο του συγγραφέα, Σαλμάν Ρουσντί.

Ο λόγος ήταν το βιβλίο του, «Σατανικοί Στίχοι», που θεωρήθηκε βλάσφημο από τους μουσουλμάνους, επειδή υποστήριζε ότι στο Κοράνι υπάρχουν στίχοι που υμνούν παγανιστικούς θεούς της Ανατολής.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Κατ Στίβενς, που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ το 1977 και πήρε το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ, σχολίασε την κίνηση του Αγιατολάχ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον:

«Πρέπει να πεθάνει. Το Κοράνι το γράφει καθαρά: αν κάποιος συκοφαντήσει τον Προφήτη, πρέπει να πεθάνει».

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Κατ Στίβενς, που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ το 1977 και πήρε το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ, σχολίασε την κίνηση του Αγιατολάχ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον/ Flickr

Η δήλωσή του προκάλεσε σάλο και ο τραγουδιστής έσπευσε να δικαιολογηθεί. Την επόμενη μέρα εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστήριζε τη δολοφονία του συγγραφέα και ότι απλώς περιέγραψε τις οδηγίες που δίνει το Κοράνι για την αντιμετώπιση της βλασφημίας.

Ο κόσμος φάνηκε να ηρεμεί, αλλά ο Αμερικάνος παραγωγός, Τομ Λέικις δεν ήταν διατεθειμένος να παραβλέψει τα λόγια του τραγουδιστή και οργάνωσε τη δημόσια καταστροφή των δίσκων του.

Για να αποφύγει πιθανά αντίποινα, ο Λέικις δεν γνωστοποίησε το μέρος όπου πραγματοποιήθηκε η «τελετή» και μάλιστα φόρεσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Η ενέργεια του Λέικις προκάλεσε εξίσου έντονες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του Στίβενς.

Έξω από το σταθμό συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές που φώναζαν: «Είναι τέχνη, μην το κάνεις!» και «Χτύπα τον Χομεϊνί, όχι τους δίσκους».

Ο συνάδελφος του Λέικις, Τζεφ Έντουαρντς, τον κατηγόρησε για φασισμό και απείλησε να παραιτηθεί αν ο σταθμός διαφήμιζε το γεγονός κατά την διάρκεια της εκπομπής του.

Έτσι κι έκανε, την ίδια μέρα που ο Λέικις σκαρφάλωσε στον οδοστρωτήρα και κατέστρεψε τους δίσκους.

Ο Λέικις υποστήριξε την ενέργεια του και την παρουσίασε ως ένα απλό διαφημιστικό τρικ, που δεν είχε σκοπό να λογοκρίνει την τέχνη: «Δεν είναι το ίδιο με τη λογοκρισία. Δεν λέμε ότι πρέπει να βγάλουν τους δίσκους απ’ τα ράφια των δισκοπωλείων. Μπορείτε να αγοράσετε ένα δίσκο του Κατ Στίβενς σήμερα και υποστηρίζω το δικαίωμά σας να το κάνετε».

Ο Τομ Λέκις το 1998. Wikimediamtx Commons

Γιουσούφ Ισλάμ

Το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή είναι Στίβεν Γεωργίου και είναι κυπριακής καταγωγής.

Ο πατέρας του, Σταύρος, ήταν Έλληνας Ορθόδοξος και η Σουηδή μητέρα του, Ίνγκριντ Γουίκμαν, ακολουθούσε τους Βαπτιστές.

Ο Στίβενς πήγε σε καθολικό σχολείοεπειδή ήταν κοντά στη δουλειά του πατέρα του και ουδέποτε ασχολήθηκε με τη θρησκεία.

Το ενδιαφέρον του Κατ Στίβενς για το Ισλάμ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Μαρόκο, όπου άκουσε το κάλεσμα για την προσευχή από τα μεγάφωνα κεντρικής πλατείας.

Του εξήγησαν ότι το κάλεσμα ήταν «μουσική για το Θεό» και ο τραγουδιστής εντυπωσιάστηκε:

«Σκέφτηκα, μουσική για το Θεό; Δεν το είχα ακούσει ποτέ. Ήξερα τη μουσική για τα λεφτά, τη μουσική για εξουσία, αλλά ποτέ μουσική για το Θεό».

Το 1976, ο Στίβενς κόντεψε να πνιγεί στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας και μες στον πανικό του, φώναξε: «Θεέ μου, αν με σώσεις, θα δουλέψω για εσένα».

Υποστηρίζει ότι μετά την υπόσχεσή του ένα κύμα τον οδήγησε κατευθείαν στη στεριά.

Από εκείνη την ημέρα, άρχισε να εξερευνά διάφορες θρησκείες και όταν ο αδερφός του, του δώρισε ένα Κοράνι, ο Στίβενς βρήκε αυτό που έψαχνε.

Προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ το Δεκέμβριο του 1977 και πήρε το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: A&M Records/Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Μικ Τζάγκερ, Τζακ Νίκολσον, Γουόρεν Μπίτι ή Κατ Στήβενς. Η αποκάλυψη για ποιον γράφτηκε το περίφημο τραγούδι “You are so vain”της Carly Simon  

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.