Υπερτιμημένος από την κοινή γνώμη είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε το “Μπλέτσλεϊ Παρκ”, η θρυλική βρετανική υπηρεσία, όπου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αποκρυπτογραφήθηκαν οι κωδικοί επικοινωνίας της ναζιστικής στρατιωτικής μηχανής, όπως το “Enigma”.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της επίσημης ιστορίας της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπίας GCHQ.
Η ιστορία της υπηρεσίας αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, “Πίσω από το Enigma”, και βασίζεται σε άκρως απόρρητα αρχεία της. Ο συγγραφέας του, καθηγητής του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, Τζον Φέρις, δήλωσε ότι το “Μπλετσλέϊ Πάρκ” δεν είναι ο καταλύτης της νίκης του πολέμου, όπως πιστεύουν πολλοί Βρετανοί, χωρίς ωστόσο, να αμφισβητήσει ότι διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στη νίκη κατά των δυνάμεων του Γ’ Ράιχ.
Το GCHQ, το “Κυβερνητικό Αρχείο Επικοινωνιών”, που θεωρείται το “αυτί” της Βρετανίας, συστάθηκε την 1η Νοεμβρίου 1919 ως “κρυπαναλυτική” μονάδα, εν καιρώ ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, το προσωπικό του μεταστεγάστηκε στο “Μπλετσλέϊ Πάρκ”, στο Μπακιγχαμσάιρ, για να αποκρυπτογραφεί τα κωδικοποιημένα γερμανικά σήματα, μεταξύ των οποίων και οι επικοινωνίες μέσω Εnigma, δίνοντας στους Βρετανους, εξαιρετική γνώση των εντολών και των κινήσεων των Γερμανών.
Η εργασία που έγινε εκεί παρέμεινε μυστική, επί δεκαετίες, αλλά σύμφωνα με την επίσημη ιστορία της βρετανικής κατασκοπείας κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ, συνέβαλε στη συντήρηση του πολέμου κατά δυο ή περισσότερα χρόνια. Χωρίς το “Μπλετσλέϊ Πάρκ” η έκβαση της παγκόσμιας σύρραξης θα ήταν αβέβαιη.
Ο καθηγητης Φέρις, παραδέχεται ότι το “Μπλετσλέϊ Πάρκ” έκανε “εκπληκτική δουλειά”, που επίσπευσε την ημέρα της Νίκης, αλλά όχι τόσο όσο είχαν καταλήξει προγενέστερες εκτιμήσεις. “Η κατασκοπεία ποτέ δεν μπορεί να κερδίσει μόνη της έναν πόλεμο”, επισημαίνει ο συγγραφέας.
Επίσης, τονίζει ότι η “λατρευτική αίρεση” που περιέβαλλε το “Μπλετσλέϊ Πάρκ” και τα επιτεύγματα του, προστάτευσε το GCHQ και ενίσχυσε τη φήμη του. Παραδέχεται, ταυτόχρονα, ότι αποτελεί τον “σημαντικότερο στρατηγικό πόρο της Βρετανίας, όπως θα παραμένει για τις επόμενες γενεές”. Τονίζει, ότι η συμβολή του “Μπλετσλέϊ Πάρκ” υπήρξε σημαντική, καθώς κατάφερε να εισβάλλει στα απόρρητα των επικοινωνιών των εχθρικών δυνάμεων
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ