Στις αρχές της δεκαετίας του΄90 όποιος δήλωνε ότι ασχολούνταν με το ίντερνετ προκαλούσε τεράστια απορία στην παρέα του, που πίστευε ότι είναι ιδιόρρυθμος ή “φευγάτος”. Οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες και σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, όποιος δεν γνωρίζει τι είναι διαδίκτυο θεωρείται αναλφάβητος.
Φράσεις όπως «μπορείς να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους μέσω του υπολογιστή σου» ή «να παρατηρείς τα διαστημικά προγράμματα της NASA» ήταν εύκολα παρεξηγήσιμες, ειδικά όταν λέγονταν από ανθρώπους που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν προσωπικό υπολογιστή. Εξάλλου τα καταστήματα που πουλούσαν σχετικό εξοπλισμό ήταν ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα. Η εξοικείωση του κόσμου με την τεχνολογία ήταν μηδενική καθώς δεν υπήρχαν ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε λάπτοπ. Επίσης η τεχνολογία που διέθεταν οι πάροχοι ήταν πολύπλοκη και ο τρόπος σύνδεσης πρωτόγονος.
Το 1995 έπεφτε η γραμμή αν σήκωνε το τηλέφωνο η μάνα σου
Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 άρχισε το διαδίκτυο να διαδίδεται μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνταν με την πληροφορική και σιγά σιγά, ο κύκλος των «μυημένων» άρχισε να διευρύνεται κυρίως με νέους ανθρώπους που αγαπούσαν την τεχνολογία και αναζητούσαν τις νέες προκλήσεις για επικοινωνία.
Η “επανάσταση” ήρθε με την υπηρεσία ISDN του OTE. Με αυτό τον τρόπο μπορούσες να έχεις την δική σου γραμμή για το ίντερνετ και ξεχωριστή για τα τηλέφωνα. Αυτό σήμαινε ότι δεν κινδύνευες να διακοπεί η περιήγησή σου στο διαδίκτυο εάν κάποιος άθελά του επιχειρούσε να σηκώσει το ακουστικό και να τηλεφωνήσει.
Το 1995 δεν υπήρχαν CD, ούτε DVD, μόνο δισκέτες. Προς το τέλος της δεκαετίας, η απαίτηση πολλών καθηγητών στα Πανεπιστήμια να ζητούν εκτυπωμένες εργασίες σε δισκέτα, ανάγκασε τους φοιτητές να αγοράσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έτσι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αργότερα το ίντερνετ, μπήκαν σε χιλιάδες νοικοκυριά. Οι υπολογιστές δούλευαν με επεξεργαστές AMD 80486 ή Intel Pentium και οι οθόνες δεν ξεπερνούσαν τις 14 ίντσες.
Modem με την εξωφρενικη ταχύτητα των 4400 bps max. Οι φωτογραφίες κατέβαιναν γραμμή γραμμή και για κάποια με καλή ανάλυση ήθελες δέκα λεπτά
Το βίντεο από το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του παλαιού ΣΚΑΪ είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τον τρόπο που έβλεπε ο κόσμος το 1995 το νέο “φρούτο” της επικοινωνίας που κάποιοι αποκαλούσαν ιντερνέτ. Η περιήγηση της κάμερας στα ελάχιστα καταστήματα πληροφορικής καταγράφει το μέγεθος της άγνοιας που επικρατούσε πριν από 24 χρόνια σχετικά με το διαδίκτυο, καθώς όπως φαίνεται ακόμη και στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, λίγοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν για τι μιλούσαν. Εντύπωση προκαλεί ότι στα ράφια κυριαρχούσαν τα βιβλία εκμάθησης του προσωπικού υπολογιστή και του ίντερνετ παρά συσκευές και παρελκόμενα. Η ανάγκη για εκπαίδευση του κοινού ήταν δεδομένη, καθώς δεν υπήρχαν σχολές και ειδικά κέντρα για την εκμάθηση του νέου τρόπου επικοινωνίας.
Το ζήτημα της εξάρτησης των νέων από τους υπολογιστές φαίνεται ότι απασχόλησε από τότε τους ειδήμονες, καθώς όπως έλεγαν “ο κίνδυνος να αποβλακωθούν τα παιδιά” ήταν ήδη ορατός.
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Βιντεοκασέτες. Η καινοτομία που άλλαξε τη βαρετή τηλεόραση. Πόσους μισθούς κόστιζε ένα βίντεο και πώς τα βίντεο κλαμπ ανακάλυψαν πρώτοι τα best, στις ταινίες πορνό…
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ