Ένα τσίμπημα από τη θαμνώδη δεντροτσουκνίδα μπορεί να προκαλέσει πόνους που διαρκούν χρόνια. “Είναι ο χειρότερος πόνος που μπορείς να φανταστείς, σαν να σε καίνε με καυτό οξύ και να σου βάζουν και ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα”, έχει περιγράψει εντομολόγος που τσιμπήθηκε από το δηλητηριώδες φυτό.
Το αυστραλιανό φυτό είναι καλυμμένο με μικροσκοπικές, δηλητηριώδεις τρίχες που μπορούν να τσιμπήσουν ακόμη και με ένα άγγιγμα. Αν οι τρίχες αυτές κολλήσουν στο δέρμα μπορεί να συνεχίσουν να προκαλούν έντονο πόνο για αρκετούς μήνες μέχρι και χρόνια. Η μόνη θεραπεία έχει προταθεί από τον επιστήμονα Χιου Σπένσερ του Cape Tribulation Tropical Research Station, ο οποίος προέτρεψε σε ξέπλυμα της περιοχής με υδροχλωρικό οξύ και αφαίρεση όλων των δηλητηριώδων τριχιδίων με κερί.
Το τσίμπημα που οδήγησε σε αυτοκτονία
Το 1963 ο βοτανολόγος Έρνι Ράιντερ τσιμπήθηκε στο πρόσωπο, στα χέρια και στο στήθος από το δηλητηριώδες φυτό και απαλλάχτηκε τελείως από τους πόνους δύο χρόνια αργότερα.
“Ένιωθα σαν να προσπαθούν να λιώσουν το στήθος μου δύο γιγαντιαία χέρια. Για δύο- τρεις μέρες ο πόνος ήταν αφόρητος. Δεν μπορούσα να δουλέψω, ούτε να κοιμηθώ. Κάθε φορά που έκανα κρύο ντους ο πόνος γινόταν ακόμη πιο έντονος. Σε συνέντευξη του στο Australian Geographic ο εντομολόγος, που έχει δουλέψει 44 χρόνια στην ύπαιθρο, δήλωνε ότι δεν έχει βιώσει ξανά χειρότερο πόνο. “Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ξεπεράσει αυτόν τον πόνο”.
Η πρώτη αναφορά του φυτού βρίσκεται το 1866 όταν ο τοπογράφος Α. Μακμίλαν έγραψε στο αφεντικό του πως το άλογό του «τσιμπήθηκε, τρελάθηκε και πέθανε μέσα σε δυο ώρες». Αλλά μια ιστορία περιγράφηκε από τον Σίριλ Μπρόμλεϊ, ο οποίος τσιμπήθηκε από το φυτό κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αυστραλία. Η θαμνώδης δεντροτσουκνίδα του προκάλεσε τόσο έντονους πόνους που χρειάστηκε να μείνει μήνες υποφέροντας από το τσίμπημα. Ο στρατιώτης έχει περιγράψει και την ιστορία αξιωματικού που χρησιμοποίησε φύλλο του φυτού ως χαρτί τουαλέτας. Ο αξιωματικός δεν άντεξε τους πόνους του τσιμπήματος και κατέληξε να αυτοπυροβοληθεί μετά τη χρήση του φυτού.
To τσίμπημα μέσα από προστατευτικό εξοπλισμό
Η θαμνώδης δεντροτσουκνίδα αποτελούσε διαχρονικό πρόβλημα για ξυλοκόπους, δασοκόμους και κατασκηνωτές, γι’ αυτό και πλέον όλοι προμηθεύονται προστατευτικό εξοπλισμό. Παρόλα αυτά, η εντομολόγος και βιολόγος Μαρίνα Χάρλει που πέρασε τρία χρόνια στην Αυστραλία μελετώντας το επικίνδυνο φυτό, φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό δεν απέφυγε το τσίμπημα. Η σύσταση των γιατρών ήταν να μην έρθει ποτέ ξανά σε επαφή με το φυτό. Αφού πέρασε μερικές μέρες στο νοσοκομείο, υπέφερε τους επόμενους μήνες από αφόρητους πόνους και διάφορες αλλεργίες που στη συνέχεια αναπτύχθηκαν.
Το τσίμπημά του είναι ο χειρότερος πόνος που μπορείς να φανταστείς, σαν να σε καίνε με καυτό οξύ και να σου βάζουν και ηλεκτρικό ρεύμα ταυτοχρόνως
Τα άνθη του φυτού είναι μικρά, αλλά όταν επικονιαστούν ο βλαστός τους πρήζεται για να δημιουργηθεί ο καρπός. Ο καρπός είναι χυμώδης περιέχει ένα σπόρο που βρίσκεται στο εξωτερικό του και καταναλώνεται από ζώα. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η βιολόγος Μαρίνα Χάρλει παρατηρήθηκε ότι τα αυστραλιανά πουλιά και έντομα που πλησίαζαν ή κατανάλωναν το φυτό δεν είχαν καμία αρνητική επίδραση από αυτό. Αντιθέτως οι άνθρωποι, σκυλιά και άλογα αντιμετώπισαν τις πιο επικίνδυνες επιδράσεις του.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Από ποιο φυτό παράγεται η διάσημη τεκίλα στο Μεξικό και τι σχέση έχει με τον ελληνικό «Αθάνατο». Το πλέον χαρακτηριστικό φυτό του μεσογειακού τοπίου
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ