Την ακύρωση της διεξαγωγής του EuroPride 2022 που είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 12 με 18 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
“Με βάση την πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης και την πρωθυπουργό (…) η πορεία υπερηφάνειας ή όποιο κι αν είναι το όνομα αυτού του πράγματος, θα μετατεθεί ή ακυρωθεί λόγω πρόσφατων εντάσεων με την πρώην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου”, δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.
“Απλώς, σε μια δεδομένη στιγμή, δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε όλα. Μια άλλη φορά, σε πιο ευτυχείς καιρούς”, συμπλήρωσε ο Σέρβος πρόεδρος.
“Ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος”, απαντούν οι διοργανωτές
Άμεση ήταν η αντίδραση των διοργανωτών στην απόφαση του Σέρβου Προέδρου. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ο συντονιστής της εκδήλωσης, Μάρκο Μιχαήλοβιτς είπε ότι “το κράτος δεν μπορεί να ακυρώσει το EuroPride” και οποιαδήποτε απόπειρα να το κάνει θα συνιστούσε “ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος”.
https://twitter.com/PalpFiksn/status/1563451286879899648?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1563451286879899648%7Ctwgr%5E97a5773ba0a729c0dcb3f9934cc053e1fac6b7df%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgr.euronews.com%2F2022%2F08%2F27%2Fserbia-europride
Ανακοίνωση εξέδωσε και η European Pride Organizers Association (EPOA), στην οποία αναφέρει ότι η διοργάνωση “δεν θα ακυρωθεί” και ότι “μόνο οι διοργανωτές μπορούν να την ακυρώσουν”.
The President of Serbia has said today that #EuroPride2022 is cancelled. It is not. Only the organisers can cancel the event. Our full statement. https://t.co/OQ8OWgIFuT
— EPOA • EuroPride (@EuroPride) August 27, 2022
Το Europride είναι μια ετήσια πανευρωπαϊκή εκδήλωση αφιερωμένη στην ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα. Διεξάγεται από το 1992 και φιλοξενείται σε διαφορετική κάθε χρόνο πόλη της Ευρώπης.
Η θέση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Σερβία
Παρότι η Σερβία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εξακολουθούν να ζουν μέσα στον φόβο.
Το να κρατιούνται από το χέρι παραμένει ταμπού για ζευγάρια του ίδιου φύλου στη χώρα, όπου σχεδόν το 60% των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων IDEAS και GLIC.
Οι ενώσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ήλπιζαν πέρυσι πως θα υιοθετείτο από τη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που αναγνώριζε το σύμφωνο συμβίωσης. Ωστόσο, ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε πει πως δεν θα υπέγραφε έναν τέτοιο νόμο, επειδή το σερβικό Σύνταγμα “ορίζει τον γάμο ως νομική ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας”.
Οι δύο πρώτες πορείες υπερηφάνειας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, αμαυρώθηκαν από επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά των ομοφυλοφίλων και τις δυνάμεις της τάξης. Η πορεία πραγματοποιείται τακτικά από το 2014, αλλά με σημαντική παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.
Το 2012, ο τότε Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ειρηναίος απαίτησε από τις αρχές να απαγορεύσουν την πορεία υπερηφάνειας, χαρακτηρίζοντάς την “πορεία της ντροπής”.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Flickr (EuroPride 2018)
Ειδήσεις σήμερα:
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε 8 πολυεθνικές στο πλαίσιο ελέγχου. Πάνω από 190 παραβάσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr