του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Η «Λυσιστράτη» συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο σχεδόν 2.5000 χρόνια αφότου ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή. Το 1968 αποτέλεσε το θέμα της ταινίας «Τα Κορίτσια» όπου η δράση του Αριστοφάνη μεταφέρθηκε στη σύγχρονη Σουηδία. Η ταινία θεωρείται ως μία από τις καλύτερες της χώρας και ήταν από τις αγαπημένες της Σιμόν ντε Μποβουάρ.
“Τα Κορίτσια”
Η ταινία «Τα Κορίτσια» γυρίστηκε στη Σουηδία το 1968 από τη σκηνοθέτιδα Μάι Ζέτερλινγκ, και πρωταγωνίστριες τις διάσημες Σουηδές ηθοποιούς, Μπίμπι Άντερσον, Χάριετ Άντερσον και Γκούνελ Λίντμπλομ.
Παρουσιάζει τη «Λυσιστράτη» με τον εξής τρόπο:
Τρεις ηθοποιοί πρόκειται να φύγουν για περιοδεία. Όμως οι σύζυγοί τους αντιδρούν. Είναι η Μαριάν, η Γκουνίλα και η Λιζ.
Η Μαριάν έχει ένα παντρεμένο φίλο και προβληματίζεται να αφήσει το μικρό τους γιο σε μπέιμπι σίτερ. Ο σύζυγος της Λίζ την περιφρονεί και έχει ερωμένη. Η Γκουνίλα που είναι μητέρα τεσσάρων μικρών παιδιών πιέζεται από τον σύζυγό της να μείνει στο σπίτι για να βοηθήσει με τα παιδιά.
Πατριαρχική κοινωνία
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, οι τρεις ηθοποιοί ανακαλύπτουν ότι οι θεατές είτε αδυνατούν να κατανοήσουν το νόημα της «Λυσιστράτης» είτε βαριούνται το έργο και τους παίρνει ο ύπνος! Οι ηθοποιοί το αποδίδουν στην πατριαρχική κοινωνία της Σουηδίας του 1968 που αδιαφορούσε για τα προβλήματα των γυναικών.
Σιγά-σιγά οι πρωταγωνίστριες αρχίζουν να ταυτίζονται με τους ρόλους τους, η Μπίμπι Άντερσον ως “Λιζ” με τη Λυσιστράτη, η Χάριετ Άντερσον ως “Μάριαν” με τη Μυρρίνη, και η Γκούνελ Λίντμπλομ ως “Γκουνίλα” με τη Καλονίκη.
Μετά από μια παράσταση, η Λιζ ζητά από τους θεατές να παραμείνουν στις θέσεις τους για να συζητήσουν το νόημα του έργου. Αλλά όταν προσπαθεί να τους μιλήσει για τη σημασία των γυναικών αυτοί δεν δίνουν σημασία.
Ακολουθεί ένα επεισόδιο μ’ ένα άντρα του θιάσου με αποτέλεσμα η Λιζ να τραβήξει για λίγο την προσοχή του Τύπου.
Όμως δεν υπάρχει συνέχεια στην προβολή του έργου αφού οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι δεν έχει ενδιαφέρον για το κοινό.
Το “νόημα της Λυσιστράτης”
Οι τρεις πρωταγωνίστριες στη διάρκεια δείπνου συζητούν για την αδιαφορία των Σουηδών για τη “Λυσιστράτη” και το αποδίδουν στο γεγονός ότι το 1968 η Σουηδία ήταν πατριαρχική κοινωνία.
Σκέφτονται να ανεβάσουν μία παράσταση αποκλειστικά για γυναίκες.
Στη διάρκεια του δείπνου, παρενοχλούνται από διάφορους άντρες οι οποίοι φεύγουν μόνο αφού τους απειλήσει η Μαριάν, που υποδύεται τη δυναμική Μυρρίνη.
Ένας φίλος του συζύγου της Λιζ τη βρίσκει και την προτρέπει να επιστρέψει στο σπίτι της γιατί ο σύζυγός της χρειάζεται την υποστήριξή της. Στο πνεύμα της «Λυσιστράτης» η Λιζ αρνείται να αφήσει την περιοδεία για χάρη του συζύγου.
Αγαπημένη ταινία της Σιμόν ντε Μποβουάρ
Όταν η περιοδεία τελειώνει οι γυναίκες επιστρέφουν στα σπίτια τους νιώθοντας ότι μέσω του έργου του Αριστοφάνη έχουν κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τη δυστυχία της ζωής τους. Στο πάρτι που παρατίθεται για να γιορτάσουν το τέλος της περιοδείας, η Λιζ αποκαλύπτει στις φίλες της ότι προτίθεται να πάρει διαζύγιο.
“Τα Κορίτσια” θεωρούνται από τις πιο πετυχημένες φεμινιστικές ταινίες. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ η οποία την χαρακτήρισε ως «την καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ από γυναίκα».
Το 2012, σε δημόσια ψηφοφορία που έγινε στη Σουηδία η ταινία αναδείχτηκε στις 25 καλύτερες σουηδικές όλων των εποχών.
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας για την κυκλοφορία της στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ