Η βύθιση του πλοίου της Greenpeace, από πράκτορες της Γαλλίας, με εντολή του Φρανσουά Μιτεράν. Η οργάνωση διαμαρτυρόταν για τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές. Ένας νεκρός φωτογράφος

Η βύθιση του πλοίου της Greenpeace, από πράκτορες της Γαλλίας, με εντολή του Φρανσουά Μιτεράν. Η οργάνωση διαμαρτυρόταν για τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές. Ένας νεκρός φωτογράφος
Στις 10 Ιουλίου 1985, γάλλοι μυστικοί πράκτορες ανατίναξαν το πλοίο “Rainbow Warrior” της Greenpeace, στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Μέλη της οργάνωσης διαμαρτύρονταν ενάντια στην πυρηνική δοκιμή που ετοίμαζε η Γαλλία στην ατόλη Μορουρόα της Πολυνησίας. Προορισμός του πλοίου ήταν η ατόλη, αλλά δεν έφτασε ποτέ. 
Όπως αποκαλύφθηκε, η ανατίναξη του πλοίου έγινε εις γνώσιν του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. Μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή της κυβέρνησης, ακολούθησαν μια σειρά από παραιτήσεις υπουργών. Οι δύο πράκτορες που συνελήφθησαν καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκισης, αλλά αποφυλακίστηκαν τον δεύτερο χρόνο.
Το υπόβαθρο της επίθεσης

Το 1966 η Γαλλία έκανε τις πρώτες δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατόλη Μορουρόα της Γαλλικής Πολυνησίας. Το 1977, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace απέκτησε το Rainbow Warrior, το οποίο συμμετείχε σε εκστρατείες κατά της φαλαινοθηρίας, του κυνηγιού της φώκιας, των πυρηνικών αποβλήτων και δοκιμών.

Το σκάφος της ειρήνης, όπως αποκαλούσαν το Rainbow Warrior, το οποίο δέχτηκε επίθεση από πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών στις 10 Ιουλίου 1985 (Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

Από το 1985 το Rainbow Warrior βρισκόταν στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, σε πλήρη ακτιβιστική δράση. Την ίδια χρονιά οκτώ χώρες του Νότιου Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, υπέγραψαν συνθήκη που κήρυσσε την περιοχή της Μουρουρόα, ως απαγορευμένη ζώνη για πυρηνικά.

Το πλοίο ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία, για να οδηγήσει έναν στολίσκο σκαφών στην ατόλη, στα πλαίσια μιας πλωτής διαμαρτυρίας.

Πανό στο πλοίο της Greenpeace που γράφει “Ελεύθερος από πυρηνικά ο Ειρηνικός” (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Για τις πυρηνικές δοκιμές του 1985, η Greenpeace σκόπευε να στείλει ακτιβιστές στο νησί για να παρακολουθεί τις εκρήξεις. Οι Γάλλοι πράκτορες είχαν βρει την κατάλληλη ευκαιρία. Η Κριστίν Καμπόν, από την γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE), που προηγουμένως είχε εργαστεί σε αποστολές στη Μέση Ανατολή, εμφανίστηκε ως περιβαλλοντολόγος και διείσδυσε στα γραφεία της Greenpeace στο Όκλαντ. Η Καμπόν εργαζόταν στο τοπικό γραφείο της οργάνωσης και παρακολουθούσε κρυφά τις επικοινωνίες του πλοίου. Έτσι συγκέντρωσε χάρτες και διερεύνησε τον υποβρύχιο εξοπλισμό του πλοίου.

Η ανατίναξη του πλοίου από Γάλλους πράκτορες

Σε διπλανό σκάφος, που ακολουθούσε το Rainbow Warrior, βρίσκονταν οι τρεις πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Είχαν στην κατοχή τους τα εκρηκτικά που θα εκτοξεύονταν στο πλοίο, τα οποία παρέδωσαν σε δύο πράκτορες που υποδύονταν το νεόνυμφο ζευγάρι Ελβετών. Αυτοί με τη σειρά τους τα έδωσαν στην ομάδα των σαμποτέρ, η οποία αποτελούταν από τους δύτες Ζεν Καμάς και Ζεν Λακ Κιστέρ.

Διαβάστε ακόμα: Το πλοίο – φάντασμα που ανακαλύφθηκε 15 μέτρα κάτω από τη γη, 132 χρόνια μετά τη βύθισή του. Ήταν θαμμένο μέσα στη λάσπη, που το προστάτεψε από τη φθορά του χρόνου. Εντυπωσιακές φωτογραφίες με τα ευρήματα

Μόλις είχαν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και το πλοίο είχε αγκυροβολήσει, οι δύο δύτες ανέλαβαν δράση. Η πρώτη νάρκη έσκασε στις 23:38, προκαλώντας μια τρύπα στο πλοίο, στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα είχαν αποσυρθεί στις καμπίνες τους, ενώ αυτοί που συζητούσαν στο κατάστρωμα κοντά στο κατάρτι έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει.

Ο Γερμανός φωτογράφος Φερνάντο Περέιρα που συμμετείχε στην αποστολή της Greenpeace θέλησε να κινηματογραφήσει τη ζημιά. Κατέβηκε στην καμπίνα του για να πάρει τον φωτογραφικό του εξοπλισμό, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Στις 23:45 έσκασε και η δεύτερη νάρκη. Το πλοίο άρχισε να βουλιάζει και ο φωτογράφος πνίγηκε καθώς δεν κατάφερε να διαφύγει. Ήταν 35 ετών. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος εκκένωσαν το πλοίο μετά από εντολή του καπετάνιου Πίτερ Γουίλκοξ. Το Rainbow Warrior βυθίστηκε τέσσερα λεπτά αργότερα.

Η σύλληψη των δραστών

Αμέσως μετά το περιστατικό, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές έρευνες της χώρας προκειμένου να ανακαλύψει τι είχε συμβεί. Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στις γαλλικές αρχές. Η γαλλική πρεσβεία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, δηλώνοντας ότι “η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τους αντιπάλους της με τέτοιο τρόπο”.

O φωτογράφος Φερνάρντο Περέιρα ήταν ο μοναδικός νεκρός της επίθεσης. Την ημέρα που πνίγηκε στο Rainbow Warrior γιόρταζε τα 35α γενέθλιά του (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Πολύ σύντομα η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε στη σύλληψη δύο Γάλλων πρακτόρων.

Οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν. Η Κριστίν Καμπόν είχε εγκαταλείψει τη χώρα λίγες μέρες νωρίτερα, καθώς ο ρόλος της είχε τελειώσει πριν την βύθιση του πλοίου. Βρισκόταν στο Ισραήλ, όταν η αστυνομία του Όκλαντ ανακάλυψε την συμμετοχή της στην υπόθεση και ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να την συλλάβουν. Ωστόσο, η Καμπόν κατάφερε να διαφύγει πριν τη σύλληψή της.

Η επίθεση έγινε με εντολή Μιτεράν

Η Γαλλία ακόμα και μετά τη σύλληψη των πρακτόρων αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη. Υπό την πίεση των αρχών της Νέας Ζηλανδίας, η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διεξάγει έρευνα για την διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Γάλλοι πράκτορες απλώς κατασκόπευαν την Greenpeace. Την ίδια χρονιά, βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν είχε εγκρίνει την επίθεση.

Τις αποκαλύψεις ακολούθησαν παραιτήσεις όπως του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι εξελίξεις ανάγκασαν μέχρι και τον Γάλλο πρωθυπουργό Λοράν Φαμπιούς να παραδεχτεί ότι οι πράκτορες βύθισαν το πλοίο κατόπιν κυβερνητικών εντολών.

Οι δύο πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που συνελήφθησαν στο Όκλαντ, ομολόγησαν την ενοχή τους και καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκισης. Μετά από διαπραγματεύσεις με την γαλλική κυβέρνηση, η Νέα Ζηλανδία τους απελευθέρωσε ένα χρόνο αργότερα. Το 1992, ο Μιτεράν διέταξε την παύση των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών. Tρία χρόνια μετά,  η εντολή αναιρέθηκε και πάλι η Greenpeace έστειλε το Rainbow Warrior II, στη Γαλλική Πολυνησία ώστε τα μέλη της να αγωνιστούν για την ματαίωση των δοκιμών.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από πυρηνικές δοκιμές. Πέντε άνδρες παρακολουθούν ατάραχοι τον πυρηνικό πύραυλο. Τα επόμενα πειράματα με ανθρώπους και γουρούνια!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.