Ο εικαστικός Θανάσης Βαλαώρας, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση, φιλοτέχνησε στην γεννέτειρά του πόλη, το Αγρίνιο, πίνακες ζωγραφικής με τις σημαντικότερες μορφές του Αγώνα. Τώρα τα έργα εκτίθενται στην Αθήνα.
Από τις 23 Σεπτεμβρίου η έκθεση με τίτλο “..που με βια μετράει τη γη..” φιλοξενείται στην Αθήνα, στην αίθουσα του ATHENS SCHOOL, Χαριλάου Τρικούπη 138.
Τα πορτραίτα των αγωνιστών του 1821
Από τον Ρήγα Φεραίο και τη Μπουμπουλίνα μέχρι τον Κολοκοτρώνη και τον Μακρυγιάννη, ο Θανάσης Βαλαώρας δημιούργησε δεκάδες προσωπογραφίες Ελλήνων αγωνιστών, συνδυάζοντας την τέχνη της αγιογραφίας με εκείνη του κολάζ. Για τη δημιουργία των έργων, ο εικαστικός έχει χρησιμοποιήσει “μνημειακά” υλικά που προέρχονται από την πόλη του, το Αγρίνιο.
Παλιά σκαλοπάτια, παράθυρα, πόρτες και ξύλα, συνθέτουν τον καμβά για την αναπαράσταση των ηρώων του ’21.
Σε αρκετά έργα, ο καλλιτέχνης επέλεξε να “ντύσει” τα έργα του με διαφορετικά υφάσματα, εξασκώντας ταυτόχρονα την ιδιότητά του ως σκηνογράφος.
Το πορτραίτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τοποθετήθηκε πίσω από μια σιδηροκατασκευή, με σαφή αναφορά στη φυλάκισή του στο Ναύπλιο.
Η ελληνική σημαία είναι ζωγραφισμένη πάνω σε δύο παντζουρόφυλλα, που φέρουν τον σταυρό της Ανάστασης. Αντικατοπτρίζει την περίοδο του ελληνικού εμφύλιου και αποτελεί αντιπροσωπευτικό έργο της φιλοσοφίας του εικαστικού.
Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το πορτραίτο του Ρήγα Φεραίου και ο πατριωτικός ύμνος, Θούριος, ενώ υψίστης σημασίας είναι και η προσωπογραφία του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ο Θανάσης Βαλαώρας, σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Μηχανή του Χρόνου είχε αναφέρει:
“Όλα ξεκίνησαν από τον Καραϊσκάκη. Eίχα φτιάξει έναν μικρό Καραϊσκάκη και τον είχα βάλει στη βιτρίνα. Μία μέρα, πέρασε μια παλαιοντολόγος, που είχε έρθει στο Αγρίνιο για έρευνα, το είδε και ενθουσιάστηκε. Το αγόρασε πριν καν προλάβω να το φωτογραφίσω. Ήθελε να το βάλει στο δωμάτιο του γιου της. Συγκινήθηκα. Δεν το πίστευα. Έτσι γεννήθηκε σταδιακά η ιδέα της έκθεσης»
Παράλληλα με το αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ο Θανάσης Βαλαώρας αφιερώνει ένα τμήμα της έκθεσής του, σε ένα άγνωστο ιστορικό συμβάν. Τη σφαγή του εβραϊκού πληθυσμού στο Βραχώρι, όπως ονομαζόταν τότε το Αγρίνιο.
Το πρόγραμμα της έκθεσης και των εκδηλώσεων:
– ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ώρα 7.30 μ.μ
Θανάσης Τριαρίδης (Συγγραφέας)
“Ντροπολιτσά + Χίος= σφαγή + σφαγή”
Αναζητώντας την έννοια του ήρωα – δολοφόνου στις παραδειγματικές σφαγές της ιστορίας. (Διαδικτυακά)
– ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ώρα 7 μ.μ
Αλέξανδρος Σχισμένος (Δρ. Φιλοσοφίας)
“200 χρόνια χωρίς επανάσταση”
(Διά ζώσης και διαδικτυακά).
στην αίθουσα του ATHENS SCHOOL, ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 138 ΑΘΗΝΑ
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Αγρίνιο. Οι ήρωες του 1821 ζωντανεύουν πάνω σε πόρτες και παράθυρα από το ιστορικό Βραχώρι. Η έκθεση του εικαστικού Θανάση Βαλαώρα “που με βία μετράει τη γη”.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συγγενής θύματος στα Τέμπη κατέθεσε αίτημα εκταφής. Πείραμα για την έκρηξη από έλαια σιλικόνης και τη δημιουργία πυρόσφαιρας
- Έναντι 6,2 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε η διάσημη μπανάνα του εκκεντρικού καλλιτέχνη Κατελάν. Ο συμβολισμός και το μήνυμα
- Ανεξαρτητοποιήθηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τζάκρη και Πούλου. Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr