Ο Όθωνας και η Αμαλία, μετά την έξωσή τους, δεν έπαψαν να αγαπούν την Ελλάδα. Πέθαναν στη Βαυαρία και θάφτηκαν στο Μόναχο, στο Ναό των Θεατίνων. Η νεκρική τους λάρνακα είχε επιγραφή στα ελληνικά, ο βασιλιάς πριν ξεψυχήσει είπε στα ελληνικά το «Πάτερ Ημών» και η Αμαλία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαθήκη της για τους Έλληνες.
Η έξωση
Τον Οκτώβριο του 1862, όταν το βασιλικό ζεύγος βρισκόταν σε επίσκεψη στην Πελοπόννησο, ξέσπασε εξέγερση στην Αθήνα. Είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται επαναστατικά κινήματα, τα οποία καλλιεργούσαν αρνητικό κλίμα για τον Όθωνα. Το αίσθημα αυτό ενισχυόταν και από το γεγονός ότι δεν είχε γεννηθεί απόγονος, ο οποίος θα έφερνε με τη σειρά του διαδόχους βαπτισμένους στην ορθόδοξη πίστη.
Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, λόγιος της εποχής, είχε γράψει: «Ένας διάδοχος του θρόνου λειτουργεί ως υπνωτικό για τις επαναστάσεις, ένα βασιλικό νεογέννητο έχει τη δύναμη να νανουρίζει ένα ολόκληρο έθνος».
Οι Μεγάλες Δυνάμεις, ήταν δυσαρεστημένες μαζί του επειδή υποστήριξε τη Ρωσία στην πολεμική τους αντιπαράθεση και συμβούλευσαν τον Όθωνα να φύγει από την Ελλάδα, αλλιώς θα ξεσπούσε εμφύλιος.
Αποχώρησαν από την Ελλάδα με προορισμό τη Βαυαρία, με το βρετανικό πολεμικό πλοίο «Σκύλλα», έχοντας πάρει μαζί τους τα ελληνικά βασιλικά εμβλήματα, τα οποία επιστράφηκαν στην Ελλάδα, μετά από σχεδόν 100 χρόνια.
Γιατί θεώρησαν υπεύθυνη την Αμαλία για την έξωση
Όταν το βασιλικό ζεύγος επέστρεψε στο Μοναχό, η οικογένεια του Όθωνα δεν υποδέχτηκε την Αμαλία με τις καλύτερες προθέσεις.
Τη θεωρούσαν υπεύθυνη που δεν είχαν καταφέρει να κάνουν παιδί. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι είχε ένα σοβαρό ανατομικό πρόβλημα, το σύνδρομο Ροκιτάνσκι, το οποίο οδηγεί σε υποανάπτυκτο κόλπο και μήτρα ή και σε απουσία αυτών. Πρακτικά ήταν αδύνατο να τεκνοποιήσει.
Επίσης, η οικογένεια του Όθωνα πίστευε ότι η Αμαλία ανακατευόταν πολύ στις υποθέσεις του βασιλιά και δεν αναγνώριζαν ότι ο Όθωνας ήταν αναβλητικός και μονίμως αναποφάσιστος.
Η αγάπη για την Ελλάδα
Στο Μόναχο ο πρώην βασιλιάς ήταν μελαγχολικός αλλά ήρεμος. Δεν είχε να αντιμετωπίσει το άγχος της διακυβέρνησης της χώρας, τα κακεντρεχή σχόλια στο πρόσωπό του και τις ταραχές που προέκυπταν.
Αντίθετα, η Αμαλία ήταν απαρηγόρητη. Φορούσε την ομώνυμη στολή για χρόνια, σε ένδειξη πένθους.
Το βασιλικό ζεύγος δεν έπαψε ποτέ να αγαπά την Ελλάδα. Είχαν πάντα ανοιχτό το σπίτι τους για τους Έλληνες και ήθελαν να μαθαίνουν νέα για την παλιά τους πατρίδα.
Αποφάσισαν να μιλούν ελληνικά 2-3 ώρες καθημερινώς, για να θυμούνται τα χρόνια τους στην Ελλάδα και να φορούν φορεσιές της χώρας.
Ο Όθωνας είχε στείλει κρυφά χρήματα, για να βοηθήσει τους εξεγερμένους Κρητικούς. Μέχρι και το τέλος της ζωής του, πίστευε ότι εκείνος ήταν ο νόμιμος βασιλιάς της χώρας.
Η Αμαλία είχε δωρίσει τη συλλογή νομισμάτων της στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.
Οι τελευταίες στιγμές του βασιλικού ζεύγους στη ζωή
Ο Όθωνας, στις 26 Ιουλίου 1867, πέθανε σε ηλικία 52 ετών στη Βαμβέργη της Βόρειας Βαυαρίας από ερυσίπελα, ενώ έλεγε στα ελληνικά το «Πάτερ Ημών». Η τελευταία του επιθυμία ήταν να θαφτεί με την ελληνική φουστανέλα. Πριν ξεψυχήσει, ζήτησε από έναν ιερέα να του διαβάσει αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο, έτσι ώστε οι τελευταίες λέξεις που θα άκουγε να ήταν ελληνικές.
Λέγεται ότι μέχρι το τέλος της ζωής του αναπολούσε την βασιλεία του στην Ελλάδα και τα λόγια που επαναλάμβανε τις τελευταίες του στιγμές ήταν «Ελλάς μου, Ελλάς μου, γλυκιά μου Ελλάς…».
Όταν πέθανε ο Όθωνας, η Αμαλία κατέπεσε ψυχολογικά και σωματικά. Τα μαλλιά της γκρίζαραν και άρχισε να τρώει πολύ, με αποτέλεσμα να παχύνει και να μην μπορεί να κάνει ιππασία, που τόσο αγαπούσε.
Μετά από οχτώ χρόνια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών και θάφτηκε δίπλα στον Όθωνα.
Ορισμένοι Έλληνες στο Μόναχο είχαν εναποθέσει ένα στεφάνι από αγριολούλουδα στη λάρνακά της με κορδέλα που έγραφε: «Οι εν Μονάχω ευγνωμονούντες Έλληνες».
Στην διαθήκη της, είχε μια παράγραφο αφιερωμένη στην Ελλάδα: «Η αγάπη μου για την Ελλάδα και τους Έλληνες με ακολουθούν ως την τελευταία μου πνοή. Μακάρι η Ελλάδα να γίνει μία ευτυχισμένη χώρα, όπως θέλαμε να την κάνουμε εγώ και Όθωνας. Μακάρι να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά της νιότης μας».
Πηγή background εικόνας: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr