Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 1933 η Γερμανία βίωνε τα «άγρια μέτρα» που αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο ως απάντηση στον εμπρησμό του Ράιχσταγκ.
Η φωτιά στο γερμανικό κοινοβούλιο είχε εκδηλωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ ο Χίτλερ είχε ορκιστεί καγκελάριος στις 30 Ιανουαρίου και από την πρώτη στιγμή είχε στοχοποιήσει τους κομμουνιστές. Αν και υπήρχε ομολογία του εμπρησμού από έναν Ολλανδό αναρχικό, ο Φύρερ έριξε όλες τις ευθύνες στους κομμουνιστές, που ήθελε να τους εξοντώσει.
Με αφορμή τη φωτιά στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση της Γερμανίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας και έλαβε έκτακτα μέτρα κατά των κομμουνιστών και των σοσιαλδημοκρατών με μαζικές συλλήψεις και έρευνες σε σπίτια. Το κομμουνιστικό κόμμα της Γερμανίας είχε 81 βουλευτές και όλοι αντιμετώπισαν ανηλεές κυνηγητό.
Οι εφημερίδες μετέδιδαν ότι «θα οργανωθεί νυξ του Αγίου Βαρθολομαίου προς εξόντωσιν των κομμουνιστών» σε όλη τη Γερμανία. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Χίτλερ ετοίμαζε ένα πογκρόμ χωρίς κανένα πραγματικό στοιχείο.
Ολόκληρον το Κομμουνιστικόν Σχέδιον ως το εξέθεσεν ο κ. Γκαίριγκ
Η απόφαση για το αναγκαστικό διάταγμα ελήφθη μετά την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών της Πρωσσίας Χέρμαν Γκαίρινγκ, στην οποία παράθεσε μαι σειρά από κατασκευασμένα στοιχεία τα οποία περιέγραψε ως “το σχέδιο των κομμουνιστών”.
Σύμφωνα με τον Γκαίρινγκ το σχέδιο αυτό προέβλεπε:
1. Τον εμπρησμόν μεγάλων δημοσίων κτηρίων, τόσον εις το Βερολίνο, όσον και εις τας άλλας πόλεις. Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ θα απετέλει την απαρχή των εμπρησμών αυτών,
2. Την ανατίναξιν διά δυναμίτιδος επικαίρων σιδηροδρομικών γεφυρών
3. Τον εκτροχιασμόν μεγάλων σιδηροδρομικών εξπρές
4. Την δολοφονία επισήμων προσώπων
5. Την σύλληψιν γυναικών και παιδίων επιφανών Γερμανών, δια να χρησιμοποιηθούν ως όμηροι εις χείρας του κομμουνιστικού κόμματος,
6. Την δημιουργία όσον το δυνατόν περισσότερων ταραχών εις τα οδούς. Προς τούτο οι κομμουνισταί είχον ετοιμάσει εκατοντάδες στολών αστυνομικών και Χιτλεριστών με τας οποίας θα μετημφιέζεντο δια να δίδουν την εντύπωσιν ότι αι ταραχαί δεν προεκλήθησαν από αυτούς.
7. Ανεκαλύφθη κατά τας κυβερνητικάς ανακοινώσεις πλήρες σχέδιο δηλητηριάσεως φρεάτων, υδραγωγείων κλπ, με μικρόβια τύφων και άλλων μεταδοτικών νόσων δια να δηλητηριάζωνται πληθυσμοί ολόκληροι εις τας περιοχάς κεκηρυγμένας αντικομμουνιστάς.
Ολόκληρον χημείον είχεν εγκατασταθεί εις τα υπόγεια δια τον σκοπόν αυτόν. Η αποκάλυψις του κομμουνιστικού αυτού σχεδίου, ανακοινωθέντος από τον κ. Γκέριγκ, προκάλεσε βαθείαν εντύπωσιν εις το υπουργικόν Συμβούλιον και ελήφθη αμέσως η απόφασις να θεωρηθεί η Γερμανία ως ευρισκόμενη εν εξαιρετικώ κινδύνω και να λάβει μέτρα άγρια δια την προστασία της τάξεως.”
Το πογκρόμ με βάση το άρθρο 48 της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
Το αναγκαστικό διάταγμα που εκδόθηκε την 1η Μαρτίου 1933 στηρίχθηκε στο άρθρο 48 παρ.2 του Συντάγματος της Βαϊμάρης “προς προστασίαν της χώρας από του απειλούντος κινδύνου”, που επέτρεπε στη Γερμανία να λάβει τον χαρακτήρα “κυρίαρχου κράτους”.
Οι εφημερίδες περιέγραφαν τις χιλιάδες συλλήψεις πολιτών, βουλευτών και ηγετών αντιπάλων κομμάτων.
Οι ναζί είχαν απασφαλίσει και τίποτα πια δεν τους σταματούσε. Θα κατέστρεφαν την Ευρώπη αλλά πρώτα έπρεπε να καταστρέψουν την ψυχή της Γερμανίας και για αυτό ήταν ήδη προετοιμασμένοι από καιρό.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ποιος έκαψε το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου; Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ ήταν ναζιστική προβοκάτσια ή ενέργεια ενός κομμουνιστή;
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ