Οι “φύλακες της ειρήνης” είναι ένα παιδικό μυθιστόρημα, που εξιστορεί την περιπέτεια μιας μικρής συντροφιάς, του Πάνου, της Ζωής, του Μπίλυ, της Ηλέκτρας και του Ψηλού.
Πρόκειται ουσιαστικά για το κυνήγι ενός θησαυρού, διαφορετικού όμως από τους συνηθισμένους.
Αναζητώντας το φάρμακο που θα κάνει καλά την άρρωστη μητέρα τους, δυο αδέλφια -ο Πάνος και η Ζωή- ακολουθούν με τρεις φίλους τους τα σημάδια ενός μυστηριώδους χάρτη που θα τους ταξιδέψει με μαγικό τρόπο στην Αθήνα της Ρωμαϊκής εποχής. Εκεί θα ακολουθήσουν δύσκολες, μα συναρπαστικές, διαδρομές ξεκινώντας από την Πύλη του Αδριανού στο κέντρο της πόλης, για να καταλήξουν στην Υδρούσα, το μικρό νησί του Σαρωνικού όπου και θα πραγματωθεί ο σκοπός του ταξιδιού τους.
Στην πορεία τους τα πέντε παιδιά θα συναντήσουν μυθικά πλάσματα, όπως Νύμφες, ‘Ωρες, ζώα που μιλάνε, θα βιώσουν απροσδόκητες καταστάσεις και θα χρειαστεί να φανούν ευέλικτα, ανοιχτόμυαλα, συνεργάσιμα.
Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη όπου ζουν, το φυσικό περιβάλλον της, ένα τμήμα από την ιστορία και τη μυθολογία της. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτή η περιπέτεια θα τα προτρέψει να ανακαλύψουν μια καλύτερη πλευρά του εαυτού τους, ενώ ταυτόχρονα θα δουν το αληθινό πρόσωπο του άλλου, αφήνοντας στην άκρη τους εγωισμούς και τις προκαταλήψεις που είχαν στην αρχή του ταξιδιού. Αυτό που στο τέλος θα αναδειχθεί μέσα από την περιπέτειά τους είναι η αξία της φιλίας, η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση.
Η συγγραφέας Ρόζυ Καλύβα εξηγεί πώς ένα προσχέδιο έγινε παιδικό βιβλίο. «Η ιστορία αυτή γράφτηκε χωρίς την πρόθεση να τυπωθεί. Στην πορεία διαπίστωσα ότι η παρέα των πέντε ηρώων είχε ζωντανέψει τόσο πολύ που ήθελε να επικοινωνήσει και με άλλα παιδιά και κάτι να τους πει. Ήθελε να τους μιλήσει για την αγάπη, τη φιλία, τη γενναιοδωρία, τον σεβασμό στη φύση, την ανακάλυψη της ομορφιάς σε μικρά, κοντινά μας πράγματα, όπως στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στα μάτια των αγαπημένων μας.
Μέσα από ένα οδοιπορικό που κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, με ιστορικές, μυθολογικές και λαογραφικές αναφορές, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι το παρελθόν αυτού του τόπου βρίσκεται σε μια αέναη, διαδραστική σχέση με το παρόν του. Και όλα αυτά σε γλώσσα απλή, με τον τρόπο που μιλάνε τα παιδιά, με την αθωότητα και τη ζωντάνια της ανεπιτήδευτης ματιάς τους. Ελπίζω να το ευχαριστηθούν τόσο όσο εγώ όταν το έγραφα!»
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για ένα παιδί να μάθει την ιστορία του τόπου του. Ο σελίδες ενός καλογραμμένου βιβλίου είναι από τους καλύτερους.
Οι “φύλακες της ειρήνης”, έχουν εικονογραφηθεί από τον Δημήτρη Νοταρά και απευθύνονται σε παιδιά από εννιά χρονών.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr